• DOLAR 34.229
  • EURO 37.909
  • ALTIN 2911.683
  • ...
Van`da 2045`e Kadar İçme Suyu Sorun Olmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Hazırlanan raporda Van`ın su kaynakları ile bunların kullanımı tanıtılarak, şehrin su sorununu 2045 yılına kadar çözüme kavuşturacak proje hakkında bilgi verildi.
 
Şehrin mevcut içme suyunun Şamran Kaynaklarından karşılandığı hatırlatılarak, "Mevcut isale hattının eski olması ve güzergahta bulunan yerleşimler tarafından müdahaleler nedeniyle iletim kayıpları yaşanmaktadır. İsale hattında 2010 yılında yapılan ölçümlere göre; 2,2 m3/s su isale hattına girmekte ancak şehir deposuna 1,67 m3/s su ulaşmaktadır. Hattın eski olması sebebiyle su kayıpları olmakta bu nedenle sürekli bakım-onarım çalışmaları yapılmaktadır. Hattın bakım-onarım sebebiyle kapatılması gerektiğinde şehirde su kesintileri yaşanmakta olup; mevcut hat yazın artan içme-kullanma suyu ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamakta beraberinde çeşitli sıkıntılara neden olmaktadır. Şehrin mevcut içme suyu ihtiyacının tamamının Şamran kaynaklarından karşılanamaması sebebiyle ve özellikle yaz aylarında artan su ihtiyacını karşılamak için şehrin değişik noktalarında kuyular açılmıştır. Ancak açılan kuyulardan temin edilen suyun insan sağlığını tehdit edecek nitelikte olduğu anlaşılmış neticede Sağlık Bakanlığı tarafından birçok kuyuda arsenik oranının sınır değerin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Mevcut şebekede yüksek kayıp-kaçak oranlarının olduğu, şehrin tamamında içme suyu şebekesinin olmadığı ve şebeke olmayan mahallelere tankerler ile su verildiği bilinmektedir" denildi.
 
"2045`e Kadar İçme Suyu Sorun Olmayacak"
Tüm bu sebeplerden dolayı ve Van İlinde meydana gelen depremler sonrasında şehir merkezinin ve civar yerleşimlerin içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalara başlandığı ifade edilerek, bu kapsamda merkezi, Gevaş ve Edremit ilçe merkezleri, Çiçekli beldesi ve 14 köyün 2045 yılına kadar olan uzun vadeli içme-kullanma suyu ihtiyacının Şamran kaynağından karşılanması sonucuna varıldığı belirtildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda acil olarak mevcut hattın yanına yaklaşık 47 km uzunluğunda 2000 mm çapında çelik borudan oluşan ve 3,4 m3/s su iletme kapasiteli yeni bir hat döşenerek 15.000 m3`lük ana depoya su iletilecektir. Bölgede yapımı devam eden ve Eylül 2012 tarihinde bitirilmesi hedeflenen TOKİ Edremit Afet Konutlarına içme suyu temini sağlamak amacıyla, söz konusu hattın ilk 30 km`lik bölümünün inşaatının 90 günde yapılması hedeflenmektedir. İsale hattı güzergâhında bulunan toplam 14 köy, Bostaniçi beldesi, Çiçekli beldesi, Edremit ilçe merkezi ve Gevaş ilçe merkezi içme-kullanma suyu ihtiyaçlarının uzun vadede işler kapsamında döşenen yeni hattan karşılanması için gerekli içme suyu tesislerinin uygulama projeleri hazırlanacak ve inşaatları yapılacaktır." (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir