• DOLAR 32.261
  • EURO 34.699
  • ALTIN 2401.178
  • ...
Devrimci Muhalefet İhvan`la Destek Görüşmesinde...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en fazla oy alarak ikinci tura çıkan Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi, üçüncü sıradaki Hamdin Sabahi ve dördüncü sıradaki Abdulmunim Ebulfutuh, Mübarek’in son başbakanı Ahmed Şefik’e karşı güçleri birleştirmek amacıyla biraraya geldi.

Devrimin hedeflerinin gerçekleştirilebilmesini sağlamak için görüşmelerin devam etmesinin kararlaştırıldığı toplantıda, seçimden sonra gündeme gelen ‘Cumhurbaşkanlığı Meclisi’ adında bir birim kurulması konusu masaya yatırıldı. Toplantı sonrasında söz konusu istişare görüşmelerine devam edilmesi kararlaştırıldı.

Mısır’da cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimlerinde barajı aşamayan adaylar, hile karıştırıldığını düşündükleri seçimlerin iptal edilmesini, Yüksek Askeri Konsey’in yerine kurulmasını istedikleri Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin ülkeyi seçimlere götürmesini istiyor

Sabahi ve Ebul Futuh görüşmeden sonra yaptıkları açıklamada, "içinde bulunduğumuz durum ve geçiş döneminde yapılan hatalar değerlendirildi. Özellikle de Mübarek davası konusunda verilen yargı kararının şehitlerin ve yaralıların haklarını heder ettiğine vurgu yapıldı. Şehit ve yaralıların haklarının verilmesi ve sivil yönetime geçilebilmesi için devrimin devam etmesi kararlaştırılmıştır" dediler.

Biraraya gelen üç liderin, Mübarek ve yandaşlarının adil ve acil bir mahkemede yargılanması için gereğinin yapılmasına vurgu yaptığı, bunun için toplum baskısının artırılmasının icap ettiğine vurgu yaptığı da kaydediliyor.

Mübarek dönemi kalıntısı ‘fulul’ olarak isimlendirin Ahmed Şefik’e karşı üç adayın güçlerini birleştirmesi hedefleniyor. Sabbahi ve Ebul Futuh Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi teklifini reddetmişti. Üç adayın Cumhurbaşkanlığı Meclisi çatısı altında birleşmesi ihtimalinden söz ediliyor. Diğer önerilerin de değerlendirildiği belirtildi.

ESKİ REJİMLE HESAPLAŞMA

Mısır`da değişim yanlıları ile eski rejim taraftarları arasındaki hesaplaşma seçim sandıklarında ve mahkeme salonlarında devam ediyor.

Değişim yanlıları "karşı devrim" ihtimalinin halen çok yüksek olduğuna dikkati çekerken, kurulu düzenin devamından yana olanlar ise eskiye dönmenin zaten mümkün olmadığını ve dönüşümü askeri elitin bizzat gerçekleştirebileceğini iddia ediyor.

Mısır`da 2 Haziran`da görülen davada devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve sabık içişleri bakanı Habib el-Adili müebbet hapis cezası alması, Mübarek`in iki oğlu ve Adili`nin 6 yardımcısının ise beraat etmesinin ardından, Tahrir Meydanı`nda yeni gösteriler için çağrılar yapılıyor.
 

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir