• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Tütüne Bağlı Kanser Vakaları Yüzde 6 Arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tütüne bağlı kanser vakalarının her yıl yüzde 6 oranında arttığını söyledi. Prof. Dr. Karadağ, her yıl 600 bini pasif içici olmak üzere yaklaşık 6 milyon insanın ise öldüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Mehmet Karadağ,31 Mayıs tarihinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sigarasız Bir Dünya Günü” olarak kutlandığını hatırlattı. Bu yılki kutlamaların temasının “tütün Endüstrisi Müdahalesi” olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tütün salgınının, ulusal kaynakların, eğitimi, sağlığa, sosyal güvenliğe değil de sigaraya harcanmasına neden olduğunu ifade etti.

Tütün kullanımının tüm dünyada en sık ikinci ölüm sebebi olduğuna dikkat çeken Prof. Karadağ, şu bilgileri verdi: “Günümüzde her 10 kişiden birinin ölümünden sorumludur. Her yıl 600 bini pasif içici olmak üzere yaklaşık 6 milyon insanın ölümüne neden olmaktadır. Gerekli önlemler alınmazsa bu sayı 2030 yılında 8 milyona ulaşacaktır. Gene tütün kullanımı, 20. Yüzyılda 100 milyon insanı öldürmüştür. 21. Yüzyılda 1 milyar kişiyi öldürme riskine sahiptir. Ülkemizde her yıl 110 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklardan dolayı ölmekte, yine her yıl tütüne bağlı kanser vakaları da yüzde 6 oranında artmaktadır.”

“TÜTÜN ENDÜSTRİSİNİN KAZANCI 4 ÜLKENİN GELİRİ KADAR”

Tütünün, tüketiciyi öldüren ya da sağlığını ciddi şekilde bozan tek yasal ticari ürün olduğunu ifade eden Karadağ, şöyle devam etti: “Tütün endüstrisi açısından çok karlı olduğu için her geçen gün daha saldırgan yöntemlerle desteklenen tütün ticaretinin kapsamı devasa boyutlardadır. 2010 yılında tütün endüstrisinin yıllık cirosu 346, kazancı ise 35 milyar dolara ulaşmıştır. Yani tütün endüstrisinin ekonomik gücü Suudi Arabistan, Venezuella, Polonya ve İsveç ülkelerinin gayri safi yurt içi milli hasıla geliri kadardır. Tütün endüstrisi kazancının azalmaması için bir takım stratejiler uygulayarak ülkelerin tütün kontrolü politikalarını etkisizleştirmeye çalışmaktadır.”

Tütün endüstrisinin tehditlerine karşın Türkiye`nin tütün kontrolü alanında tüm dünyaya örnek olabilecek bir konumda bulunduğuna işaret eden Karadağ, etkin yasalar ve duyarlı yöneticiler sayesinde güçlü bir mücadele sürdürüldüğünü kaydetti.

Prof. Karadağ, Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sigara bırakma polikliniğinin 9 Şubat tarihinde hizmete başladığını ve 3 ayda 800 hastaya hizmet verdiğini sözlerine ekledi.
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir