• DOLAR 32.395
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.372
  • ...
Kestane Ağaçları Kanseri Yeniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kestane şekeri adıyla dünya markası haline gelen kestane ağaçlarının kanserle mücadelesi başarıya ulaştı. Kanser hastalığının büyük zarar verdiği kestane ağaçlarında iyileşme gözlendiği belirtildi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Soylu, kanserin son yıllarda gerilediğini söyledi.

Orman Köy İşleri (ORKÖY) Daire Başkanı Mahmut Aydın, Dış İlişkiler, Eğitim ve Daire Başkanı Dr. Ahmet İpek, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü`nde incelemelerde bulundu.

Prof. Dr. Arif Soylu, Kestel Erikliyayla mevkiinde yapılan incelemelerde kestane hastalıkları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Soylu, kestanenin ekonomiye katkısına dikkat çekti. Soylu, doğayı bozmadan mümkün olan yerlerde yabani kestanelerin yerine bölgesel kültür aşılamaları yapılırsa köylüye ilave bir gelir olacağını dile getirdi.

Kanserin son yıllarda gerilediğini belirten Soylu, biyolojik olarak kestane ağaçlarında iyileşmelerin gözlendiğini vurguladı.

Mürekkep hastalığına karşı ilaçlı mücadelenin çok zor olduğunu ifade eden Soylu, yeni oluşturulacak kestane bahçelerinde hastalığa dayanıklı hibrid fidanların dikilmesini önerdi. Soylu, daha sonra bu ağaçlara aşılama yapılması tavsiyesinde bulundu.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nde kestane kanseri ile mücadele çalışmalarını anlatan Orman Mühendisi Ahmet Aydın ise kanserli gövdeleri keserek yeni çıkan sürgünlere aşı yaptıklarını bu şekilde 1 hektar alanda aşı bahçesi oluşturduklarını ifade etti.

Memurlar.net

Bu haberler de ilginizi çekebilir