• DOLAR 35.519
  • EURO 36.624
  • ALTIN 3054.92
  • ...
BM Türkiye Temsilciliği, Deprem Sonrası Psiko-Sosyal Çalıştayı Düzenledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Çalıştayda bir konuşma yapan Van Vali Vekili Atay Uslu, yaşanan deprem felaketi sonrası dünyanın pek çok ülkesinden yardım aldıklarını ve yakın dostluk gördüklerini belirterek bu dostluğun sadece afet durumlarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi.

 

\"Aslında İnsanlar Psikolojik Destek İstiyorlardı\"
23 Ekim ve 9 Kasım tarihleri arasında Van\'da yaşanan iki depremin özellikle Erciş ve köylerde yıkıma sebep olduğunu belirten Uslu, Van depreminin diğer depremlerden farkının her gün ortalama olarak 180 tane artçı depremin meydana gelmesi olduğunu kaydetti. Bugüne kadar 10 binden fazla artçı depremin meydana geldiğini anımsatan Uslu: \"Bu deprem sürecinde çadırları yönetmekten, giyecekleri, yiyecekleri dağıtmaktan daha çok, aslında psikolojiyi yönetmemiz, sosyolojik ve psikolojik çalışmalar yapmamız gerektiğini öğrendik. İnsanlar Kriz Merkezinin önünde toplanınca bizden çadır istiyorlar gibi gözükseler de aslında çadırdan daha çok, psikolojik destek istiyorlardı. Daha çok kendileriyle beraber olmamız gerektiğini düşünüyorlardı. Dolayısıyla depremden sonra çadırları, yiyecekleri, giyecekleri yönetmek depremin en basit, en kolay ve en ucuz kısmıdır; insanların psikolojisini yönetmek ve sonrasında hayatı normale döndürmek, insanları sosyal ve psikolojik olarak normalleştirmek, mekânsal dönüşümler gerçekleştirmek ise depremin en zor ve en önemli aşamasıdır. Deprem sürecini matruşkaya benzetiyorum. Her açışta yeni bir bebek çıkıyor. Yani deprem sonrası her seferinde yeni bir süreç başlıyor. Yeni başlayan her süreç deprem için bir öncekinden daha önemli süreç oluyor. Tıpkı matruşkadaki yeni bebek gibi. Karınları doyurmak önemli. Bu gerçekleşince çadır dağıtmak daha önemli hale geliyor. Sonra konteyner, daha sonra kalıcı konut, ardından hayatı normalleştirmek ve psikolojik destek vermek gibi her süreç bir öncekinden daha kıymetli bir süreçtir\" dedi.

 

Çalıştaya katılan BM Mukim Koordinatörü Türkiye Temsilcisi Dr. Maria Cristina Profili, konuşmasına 23 Ekim ve 9 Kasım\'da meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlere \'başsağlığı\' dileğinde bulunarak başladı. Birleşmiş Milletler\'in (BM), depremde zarar gören vatandaşların daima yanında olduğunu ve desteklerine devam edeceğini kaydeden Maria Cristina Profili, kurtarma çalışmalarına anında ve etkili müdahale ederek yüzlerce insanın hayatını kurtaran ilgili kurumlara \'teşekkür\' etti. (Mahmut Aytekin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir