• DOLAR 32.37
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.441
  • ...
Türkiye Irak Petrolüne Talip Oldu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Irak Petrol Bakanlığı`nca, petrol ve gaz üretimini geliştirme çalışmaları çerçevesinde yarın yapılacak ve 2 gün sürecek 4. ihaleye 25 ülkeden 47 şirketin katılacağı bildirildi.


Irak Petrol Bakanlığı Basın Sözcüsü Asım Cihad, yaptığı açıklamada, yarın gerçekleştirilecek 4. petrol ve gaz yatakları ihalesi için hazırlıkların tamamlandığını, 7`si gaz, 5`i petrol yatağı olmak üzere 12 bölgeyi ihaleye sunacaklarını söyledi.

Teknik, mali, kanuni, eğitim, sağlık ve çevre duyarlılığı konusunda gerekli yeterliliğe sahip, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`nın (TPAO) da aralarında bulunduğu 25 ülkeden 47 şirketin ihaleye katılabileceğini dile getiren Cihad, şöyle konuştu:

``Bu yataklar, Musul, El Enbar ve ülkenin orta kesimindeki illerde yayılmış durumda. Petrol Bakanlığı, bu yataklarda keşif yapıldıktan sonra üretime geçip petrol ve gaz üretimini daha da artırmayı hedefliyor. 1 ve 2. ihalede arama yapılmış petrol sahalarının geliştirilmesi hedeflendi. 3. ihalede gaz yataklarının geliştirilmesi, yarın yapılacak 4. ihalede ise petrol ve gaz yataklarında arama yapılması hedefleniyor.``

Bu arada, Türkiye`den ihaleye katılma hakkını kazanan tek şirket olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`nın (TPAO) yarın sadece petrol yatakları için teklif vereceği belirtildi.

TPAO Yurtdışı Projeler Daire Başkanı Tayfun Yener Umucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknik ve ticari çalışmalar sonucunda blokların (lisans) bazılarına girmek için müsbet sonuçlara ulaştıklarını ve bu bloklar için çeşitli firmalardan oluşan konsorsiyum kurulduğunu bildirdi.

TPAO`nun konsorsiyumda ortak olarak yer alacağını ifade eden Umucu, şunları söyledi:

``TPAO`nun yer alacağı konsorsiyum petrol ihtiva eden yataklar için teklif verecek. TPAO, bu ihalede herhangi bir gaz yatağına operatör olarak girmeyecek. Zaten TPAO bugün itibarıyla Irak`ta varolduğu 4 projeyle 2 gaz sahasında yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi güneyde. Siba gaz sahasında ortak olarak yer alırken, Mansuriye sahasında ise operatör olarak görevini sürdürmektir. İki gaz sahasına ilaveten iki de petrol sahasında ortaklığımız yer almaktadır...``

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir