• DOLAR 32.501
  • EURO 34.867
  • ALTIN 2420.321
  • ...
Cumhurbaşkanını Arayan Mısır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Son günlerde Mısır’da siyasi ortam daha fazla kızışacak ve bütün gözler cumhurbaşkanlığına talip adaylar üzerine yoğunlaşacak. Diktatör Mübarek’in yıkılmasından sonra Mısır halkı, tarihinde ilk defa adaylardan birini diğerlerine tercih edip iktidara taşımak için sandığın başına gidecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde on üç aday yarışıyor. Bu seçimin Mısır için önemi ve adaylar arasındaki çekişmelere bakılırsa, ülkedeki farklı kesimler göze çarpmaktadır. Mısır halkının cumhurbaşkanını kendi oyuyla seçmesi, seçimi daha anlamlı hale getirmektedir. Cumhuriyetten önceki dönemde krallık sistemine sahip Mısır’da yönetim babadan oğula geçiyordu. Cumhuriyetle birlikte ardı ardına yapılan askeri darbeler neticesinde cumhurbaşkanlığı, darbeci askerler tarafından üstlenmişti. Nasır, Sedat ve Mübarek; asker kökenliydiler. Halkın cumhurbaşkanını seçme gibi bir yetkisi yoktu. Son ana kadar bir müdahale gelmezse Mısır halkının oyu seçimin rengini değiştirecek.

Adayları siyasi yönelişlerine göre iki gruba ayırmak mümkündür. Bunlar, Ahmet Şefik ve Amr Musa (eski rejimde görev yapmış)’dır.

Eski rejime bağlı adaylar

Ahmet Şefik, Mısır diktatörünün son başbakanıydı. Seçimde fazla bir şansı görünmüyor. Eski rejimin adamı olduğu gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu tarafından adaylığı düşürülmüştü. Mahkeme yoluyla adaylık hakkını kazanıp geri döndü. Eski rejim bağlılarının oylarının bir kısmını alması bekleniyor. Bu cenahtan Amr Musa’nın desteğinin daha fazla olduğu söyleniyor. Amr Musa, bu ülkenin eski diplomatlarındandı. Mübarek döneminde on yıl dışişleri bakanlığı yaptıktan sonra, on yıl da Arap Birliği başkanlığını yürüttü. İhvan taraftarları ve inkılabı destekleyen liberaller tarafından şiddetli eleştirilmekte, Mübarek rejimiyle işbirliği yapma ve Camp David düşünce odasında bulunmakla suçlanmaktadır. Tarafsızlar arasında destekçileri olduğu söyleniyor. Onun da bütün ümitlerini bu kesimlere bağladığı görünüyor. Aydınların, bazı öğrencilerin ve Mübarek’in eski partisinden bir kısmının oylarını alacağı ileri sürülüyor. Yoksul kesimlerin oyuna göz diken Amr Musa’nın bu oyları satın alabileceği söylentileri ortalıkta dolaşıyor. Ömer Süleyman’ın adaylığıyla ilgili ümidini kaybeden Arabistan’ın Amr Musa’ya parasal yardım dâhil her türlü desteği verdiği söyleniyor. Batılı ülkelerin ümit bağladığı Amr Musa ile ilgili yoğun propagandalar dikkatlerden kaçmıyor.

İslamcı Adaylar
Hayret Şatır’ın adaylık başvurusunun ret edilmesinden sonra, İslami kesim dört adayla seçim arenasında görünüyor. Bunlar arasında en popüler olanlar Muhammed Mursi (İhvan’ın adayı) ve Abdulmunim Ebul Futuh’tur. Daha önceleri İhvan’la birlikte olup sonradan ayrılan Ebul Futuh, bağımsız olarak seçime girmektedir. Diğer bir İslamcı aday ise önceleri Müslüman alimler birliği başkanlığını yürüten Muhammed Selim el-Ulva’dır. Bağımsız olarak seçime girecek Ulva’nın fazla bir desteği görünmüyor.

Arap Milliyetçiliğini Savunan Adaylar
Bunlardan en güçlüsü Hamdin Sabahi’dir. Nasırcılığı ve Pan Arapçılığı savunup yerli Arap ve İslam medeni toplumu tezini savunmaktadır. Liberaller ve Tahrir gösterilerine katılan bazı gençler tarafından desteklenmektedir. Adaylardan ikisi onu desteklemek için adaylıktan çekildiler. Diğer adaylar ise Mahmut Hüssameddin ve Huşam el–Bestuti’dir. El Bestuti’nin Sabahi’yi desteklemek için adaylıktan çekileceği konuşulmaktadır.
Adayların Bölgesel ve Uluslararası Desteği
Adayların bir kısmı bölgesel ve diğer devletlerin desteğine sahip görünüyorlar. Salah Ebu İsmail’in kazanması durumunda Arabistan ve ABD tarafından ciddi şekilde destekleneceği ileri sürülmektedir. Amr Musa’nın kazanması durumunda Suudi Arabistan, ABD ve israil’in desteğini alacak. Mursi ve Ebul Futuh’un kazanması durumunda ise İslam dünyası tarafından ciddi olarak desteklenecekleri söylenmektedir

Mısır Seçiminin Geleceği
Gözlemciler ve bazı uzmanlar Mısır seçimlerinde en fazla oyu Muhammed Mursi ve Ebu’l Futuh’un alacağını ileri sürüyorlar. Yıllarca Batı destekli diktatörlerin yönetiminde acı çeken Mısır halkı, büyük oyunlar ve hileler olmazsa, milletvekili seçimlerinde olduğu gibi bu seçimde de İslamcı adayları destekleyecek. Halk arasında yoğun bir taraftar kitlesi bulunan ve meclise güçlü olarak giren İhvan-ı Müslimin’in cumhurbaşkanlığı seçiminde de son sözü söylemesi bekleniyor. Böyle bir tercih, Liberalleri, milliyetçileri, Nasırcıları, Kutbileri ve Batı yanlılarını hoşnut etmeyecek. Ancak Mısır halkı hür iradesiyle kendisine en uygun olanı seçecek. Bu arada yönetimin İslami kesimin eline geçmesinden korkan ABD’nin Mısır üzerindeki baskısı, ordunun öteden beri engelleyici çabaları, iktidarın elden gideceğinin oluşturduğu korku, seçimi engelleme çabalarına yöneltebilir. Ancak, Mısır halkının gerçeğine işaret eden ve askeri vesayetin gözünü korkutan Tahrir Meydanı hesaba katılırsa, seçimin normal seyrinde yapılacağı düşünülebilir. Bu durumda son sözü Mısır halkı söyleyecek ve kendisi için en uygun adayı seçecektir.

Yazan: Seyyid Hadi Seyyid Ufuki
Kaynak: Kurdpress
Çeviren: Hanefi Aydın/doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir