Tarımdan İlaçlama Uyarısı
Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bağ üreticilerini, ilaçlama konusunda uyardı.
ELAZIĞ - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bağ üreticilerini ilaçlama konusunda uyardı.
Yazılı bir basın açıklaması yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili İsmail Gürbüz, Bağlarda önemli zararlara sebep olan Bağ Küllemesi (Cenk) hastalığı ile Bağ Salkım Güvesi Zararlısına (Haraba) karşı ilaçlama zamanın geldiğine dikkat çekti.
Gürbüz yaptığı açıklamada, \"Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından yapılan tahmin ve uyarı çalışmalarına göre; üreticilerimizin acilen bağlarda görülen Bağ Küllemesi Hastalığına ve Bağ Salkım Güvesi Zararlısına karşı ilaçlamaları yapmaları gerekmektedir. Bağ sahiplerinin en kısa zamanda bağlarını ilaçlamaları önemle duyurulur.\" dedi.
Bağ hastalıkları hakkında da bilgi veren Gürbüz şu ifadeleri kullandı:
\"Bağ Küllemesi (Cenk) : Asmamn yapraklarında, çiçek ve sürgünleri ile tanelerinde zarar yapar. Hastalığa yakalanmış yaprak ve tanelerin normal parlaklığını kaybettiği, üzeri kül serpilmiş gibi durum aldığı ve zamanla tanelerin çatladığı görülür. Çubukların hastalanmasına ve önemli mahsul kaybına sebep olur.
Bağ Salkım Güvesi (Harab, kurtlanma, çürüme) : Bağlarda çiçek, koruk ve olgun taneleri delerek, yerken akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur.\"
Gürbüz açıklamasında son olarak \"Bu hastalık ve zararlı ile mücadeleyi zamanında yapmak gerekir. Zamanında yapılmayan ilaçlamanın hiç faydası olmadığı gibi ilaç ve emek boşa gider. Ayrıca çevre kirlenmesine de neden olur. Mücadele zamanını belirlemek için Salkım Güvesi zararlısına karşı Müdürlüğümüz tahmin ve uyarı çalışması yapılmakta olup, ilaçlama zamanı gelmiştir. İlaçlama yapacak üreticilerin İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürlüğüne gelerek reçetelerini yazdırarak ilaçlamalarını tavsiye edilen şekilde yapmaları.
Daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin 241 16 16- 241 17 17 ve 241 10 77 numaralı telefonlara veya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir\" ifadelerine yer verdi.
(Harun Kırmızıtoprak - İLKHA )