• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Avrupa Ekonomisi Korkutuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OECD baş iktisatçısı Pier Carlo Padoan yarıyıl ekonomik tahmin raporunu tanıttığı basın toplantısında ekonomik daralma riskinin borç krizini daha da azdıracağı ve büyüme şansını ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu. Raporda Alman ekonomisi sürpriz bir şekilde büyürken, Euro Bölgesi’nde konjonktürü canlandırmanın kolay olmayacağı belirtiliyor.

OECD baş iktisatçısı Padoan 2012’de Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0,1 oranında daralacağını, 2013’te ise yüzde 0,9’luk büyüme beklediklerini söyledi, Padoan, "Küresel ekonominin en büyük risk bölgesi uçurumun kenarından uzaklaştıysa da, son zamanlarda başgösteren olumsuz gelişmeler nedeniyle ekonominin bozulması bütün dünyayı etkileyebilir”, dedi.

En büyük risk Euro Bölgesi`nde

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ortak para bölgesinde borçların azaltılmasına henüz başlanmamış olmasına da dikkat çekiyor.

Dünya ekonomisinin genel anlamda toparlandığı ancak iyimserliğe yer olmadığı belirtilen OECD raporunda, küresel büyüme hızının bu yıl yüzde 3,4 olacağı ancak ekonomik daralma riskinin ortadan kalkmadığı dile getiriliyor. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, en büyük riskin, yeniden kriz emareleri gösteren Euro Bölgesi`nden kaynaklandığına işaret etti ve Euro Bölgesi`ndeki krizin bütün dünya ekonomisine olumsuz etki yapmayacağını söyleyebilecek durumda olmadıklarını dile getirdi.

OECD, Euro Bölgesi’ndeki milli bütçeleri sağlığa kavuşturma programının büyümeyi önemli ölçüde frenleyebileceği görüşünde. Teşkilat tasarruf politikasına paralel olarak yapısal reformların da başlatılmasını tavsiye ediyor. Genel Sekreter Gurria, aksi takdirde hem borçlanmanın artacağını hem de negatif büyümenin önüne geçilemeyeceğini söyledi. Gurria, güven erozyonuna yol açan ve büyümeyi engelleyen bu kısır döngüyü kırmak zorunda olduklarını, 2008 yılından beri yapısal reform tavsiye ettiklerini ve ekonomik büyümenin mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini, sözlerine ekledi.

`Özel bankalara yardım edilmelii`

OECD aynı zamanda Euro İstikrar Mekanizması’nın, özel bankaların nakit ihtiyacını kapatacak şekilde genişletilmesini de tavsiye ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın daha aktif rol üstlenip yeniden borçlu ülkelerin tahvillerini satın alması gerektiği şeklindeki talep ise eleştiriliyor. Ekonomist Eckhard Wurzel Euro ülkelerinin ortak devlet tahvili çıkarmasının sakınca doğurabileceği görüşünde. Wurzel, Deutsche Welle`ye verdiği demeçte, “Hiçbir şart koşmadan Euro tahvili çıkarılmasını önerecek durumda değiliz. Çıkarılacaksa, o zaman bütçe konsolidasyonu hedefine sadık kalınması da sağlanmalıdır. Malî risklerin ortak ülkelere kaydırılması çözüm olamaz" dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na göre Avrupa’da ümit veren tek ülke Almanya. OECD Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 1,2, 2013’te ise yüzde iki oranında büyümesini bekliyor. İhracat artışı, istihdam piyasasının işsizliğe dayanıklı olması ve tüketime daha fazla para harcanması canlanmaya yardımcı oluyor. OECD Almanya’daki ekonomik bakımdan faal nüfusun 41 milyonu aşmasının ve ücretlere nispeten yüksek oranda zam yapılmasının özel tüketimi daha da arttıracağına da yarıyıl tahmin raporunda yer veriyor.

dw


Bu haberler de ilginizi çekebilir