• DOLAR 32.555
  • EURO 34.872
  • ALTIN 2436.131
  • ...
Rusya`da Stratejik Bakanlar Değişmedi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya`da yeni kabine açıklandı. Yeni hükümetin yüzde 75`nin yenilendiği göze çarpıyor. Putin`in onayı ile kabul edilen Medvedev hükümetinde ise Putin hükümetinin stretejik konumdaki beş bakan yerini korudu. Buna göre Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Anatoliy Serdükov, Maliye Bakanı Anton Siluanov, Adliye Bakanı Aleksandr Konovalov ve Spor Bakanı Vitaliy Mutko Bakan görevini devam ettirecek. Ayrıca Medvedev kabinesinde başbakan yardımcılığına atananlardan İgor Şuvalov, Dmitri Kozak, Dmitri Rogizin ve Rodislav Surkov konumları değişse de yeni hükümette de yerini aldı.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 1994 - 2004 yılları arasında Rusya`nın BM temsilciğini yürüttü ve 2004 yılında dışişleri bakanlığı görevine atandı. 3. kez hükümette Dışişleri Bakanlığını yürütecek olan 62 yaşındaki Lavrov, Putin`in dış ilişkilerde güvendiği isimlerden.

Sürpriz olan bakan değişimlerinden biri ise İçişleri`ndeydi. Müslüman asıllı olan, ama döneminde Müslümanlara en ağır işlemlerin yapıldığı Raşid Nurgaliyev, yeni kabinede yerini koruyamadı. Yeni İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev, daha önce Moskova Emniyet Müdürlüğü görevini yapıyordu. Putin, Kolokoltsev`i özel kutlayarak profesyonel bir polis olduğunu ve 30 yıldan fazla bu alanda edindiği tecrübesi ile bakanlık görevini artısı ile yerine getireceğine inandığını belirtti.

Rus basını, Raşid Nurgaliyev`in bakanlık görevinden alınmasının kendisi için bir sürpriz olarak karşılandığını kaydetti. Rus basınında, Nurgaliyev`in 19 Mayıs`ta Kuzey Kafkasya bölgesinde yaptığı ziyareti esnasında bakanlık görevinde kalacağından emin olduğu yönündeki bildirisi de yer aldı. Nurgaliyev, K. Kafkasya seyahati sırasında, bu bölgedeki çalışmaları hızlandıracağını açıklamıştı. Nurgaliyev`in Rusya`nın Emniyet gücü Militsia`yı Politsia olarak değiştirmesi bakanlık görevinde yapılan en önemli reformlardan biri olarak değerlendirilmişti. Nurgaliyev İçişleri Bakanlığı reformu sırasında birçok engellere de takıldı. Nurgaliyev Rusya`nın Mahaçkale gibi Müslüman toplumun yaşadığı değişik bölgelerinde meydana gelen terör eylemlerinde faili meçhullerin izini kaybetmesi ve polis adını alan emniyet güçlerinin halka olan kötü davranışları neticesinde bir çok kez eleştirildi. Yine polisiyede yaşanan yolsuzlukları ile gündeme gelen Nurgaliyev`e son dönemlerde ise Rus meclisi Duma`nın muhalif parti üyeleri tarafından istifa çağrıları yapılmıştı. Nurgaliyev`e dönemin cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev destek çıkarak, söz konusu reformun zor bir süreç olduğunu ve uzun zamana ihtiyaç duyulduğunu anlatmıştı. Medvedev reform süreci boyunca herkesin Nurgaliyev`e yardımcı olması gerektiğini savunmuştu.

Savunma Bakanı Anatoliy Serdükov 2007 yılından beri savunma bakanlığı görevini yapıyor. 2008 yılında Gürcistan ile yaşanan çatışmada stratejik uygulamaları yapan Bakan Serdükov Rusya askeri kurumlarının iyileşmesi yönünde birçok reformlara imza attı. Ekonomi ve maliyeci kökenli Serdükov`un Putin`in isteği üzerinde Fradkov hükümetinden istifası kabul edilmeyerek bakanlık görevine devam kararı alınmıştı. Serdükov Rusya`nın ABD ile füze savunma sistemi konusunda uzlaşmaya varamadıklarını ileri sürerek, NATO`nun füze kalkanlarını vurabileceklerini ileri sürmüştü. Açık tehditli konuşması ile gündeme gelen Serdükov`un ifade ettiği sistemin radarları Türkiye`de, durdurucu füzeleri Romanya ve Polonya`da, komuta merkezi de Almanya`da bulunuyor.

Diğer yandan Medvedev hükümetinde yer alamayan beş eski bakan Putin`le Kremlin`e geçti. Buna göre Ekonomi Kalkınma eski Bakanı Elvira Nabiullina, Eğitim ve İlim eski Bakanı Andrey Fursinko, Sosyal Kalkınma ve Sağlık eski Bakanı Tatyana Golikova, Ulaştırma eski Bakanı Egor Şyegolov ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Yuri Trutnev cumhurbaşkanı yardımcılığına atandı. İçişleri eski Bakanı Raşid Nurgaliyev ise Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan yardımcılığını yürütecek.

Siyasi uzmanlar Rusya`nın Medvedev başkanlığındaki kabine üyelerinin Putin`in adamları olduğunu savunuyor. Bu gelişmenin Putin`in cumhurbaşkanlığı görevi süresi boyunca hükümeti de elinde tutmayı amaçlaması olarak yorumlanıyor.
 

dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir