Hasankeyf Anadolunun Bir Simgesidir
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam Türkiye`nin büyük bir kültür mirası olan Hasankeyf`in Batman ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin simgesi olduğunu belirtti.
BATMAN - Batman Üniversitesi SKS Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "4`üncü Karınca Bahar Şenlikleri" kapsamında Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam "Hasankeyf ve Arkeolojik Kazılar" adlı konferans verdi. Konferansı, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sedat Cereci, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler izledi.
"Sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluyum. Baharınız şen olsun." sözleriyle öğrencilerin bahar şenliğini kutlayarak sunuma başlayan Uluçam, Dünya ve ulusal medyanın büyük bir ilgi gösterdiği Hasankeyf`in bu sıralar keyifsiz olduğuna vurgu yaparak, Hasankeyf`in Batman ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin simgesi olduğunu belirtti. Uluçam şöyle konuştu: " Hasankeyf zengin bir turizm potansiyeline sahiptir. Bazıları bu hazinenin farkında değildir, özellikle gençlerimiz bu kültür hazinesinin farkında olması gerekiyor. Dünya`nın her yerinden ziyaretçi akınına uğrayan bu otantik kentimizi Hasankeyf`i görmeyen herkesin tarihi kente uğraması gerekiyor."
Prof. Dr. Uluçam sunumunda, Hasankeyf`te bulunan ve az bilinen üç dinin ibadet ettiği mabedi, ilk tandırı fotoğraf üzerinden izleyicilere anlattı. Hasankeyf`te 3 bin 200 yıl önce beş kültür tabakasının ibadet yerleriyle, dükkânlarıyla, yan yana iç içe yaşadığına tanık olunduğunu söyledi.
Hasankeyf, Büyük Bir Kültür Mirasıdır
Hasankeyf`in, Türkiye`nin büyük bir kültür mirası olduğunu belirterek, "2005-2012 yılları arasında tüm projeyi kapsayan "Uzum Erimli Eylem Planı" hazırlanarak yürürlüğe konmuştur." dedi.
2004-2010 kazı dönemlerinde su altında kalması muhtemel 34 alanda çalışma gerçekleştirildiğini, bu süreçte bilinmeyen 81 taşınmaz kültür varlığının ortaya çıkarılarak kimliklerinin tespit edildiğini, belgeleme, kısmi sağlamlaştırma ve fiziki korumalarının yapıldığını dile getiren Uluçam, "Önceki dönem kazı alanlarının temizlikleri yapılarak korunaklı gezilebilir yerler haline getirilmiştir. Kazı alanlarının dışındaki anıtsal nitelikli kültür varlıklarının video çekimleri yapılarak görsel belgelemeleri tamamlanmıştır. Baraj yapım sürecine girilince, yeni bir eylem planı ile yeni ve kapsamlı bir çalışma programı hazırlıklarına başlanmıştır. Anıtsal nitelikli 8 eserin konservasyon çalışmalarına başlanmıştır. Belgeleme çalışmaları devam etmektedir." İfadelerini kullandı.
Sağlık Haftası Etkinlikleri
Bahar şenlikleri kapsamında Sağlık Haftası da kutlandı. Sağlık haftası etkinliğinde kanser araştırmaları, sigaranın zararları, kadınlarda görülen hastalıklar, sağlıkta dönüşüm sunumları anlatıldı. Batman Özel Yaşam Hastanesi şenlik bahçesinde açtığı sağlık standında öğrencilerin kan şekeri ölçümünü yaptı. Program plaket töreniyle sona erdi.
Veysi Demir-İLKHA