• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
TBMM Terör Alt Komisyonu Batman'da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, terör ve şiddet olayları kapsamında yaşam hakkı ihlallerinin incelenmesine yönelik kurulan alt komisyonun üyeleri Tunceli ve Siirt'ten sonra Batman'a geldiler. Komisyon üyeleri saat: 13.30'da MADO'da öğle yemeğinden sonra basınla bir araya geldiler.

 

Komisyon Başkanı Mehmet Naci Bostancı, komisyon olarak terörden mağdur olanları, konuyla ilgilenen aydın ve yazarları dinleyerek, çok çeşitliliği esas alan bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Bostancı, çalışmanın bir kısmını Ankara'da bir kısmını da mağduriyetin yaşandığı bölgede yapmayı planladıklarını ve Ankara'ya gelemeyenleri görmek için Tunceli Siirt, Batman ve Diyarbakır'a ziyaret gerçekleştiriyoruz. Tunceli'de 13 olay, Siirt'te 4 olay, Batman'da 10 olay ve 20 kişi, Diyarbakır'a da gideceğiz. Aslında çalışmalarımızı Ankara'da açık yapıyoruz. Burada mağdurlar açısından basına kapalı yaptık, daha sonra açıklıyoruz" dedi.

 

Acılar Ortaktır
Bostancı, çalışmalarını vatandaşın gelebilmesi için Batman Üniversitesinde yürüttüklerini ve Diyarbakır'da da Dicle Üniversitesi'nde yürüteceklerini ve gelenlerin daha rahat geleceklerini belirterek, "Burada çalışmaktan son derece memnunuz. Vatandaştan bilgi almak açısından, Meclisin soruna ilgi göstermesi açısından vatandaşlar çok olumlu karşıladı. Çocukları dağda olanları dinledik. Molotof atanların ailesi ve güvenlik görevlilerinin ailelerini dinledik. İnsani durum açısından çok benzer olaylarla karşılaştık. Acılar ortaktır. Acıları paylaşmanın yolu paylaşmaktır. Raporumuzu ortaya çıkardığımızda, inşallah problemin çözülmesine katkı sunar, sorunlara çağrı olur" şeklinde konuştu.

 

Geçmişi Herkes Nefretle Anıyor
Daha sonra söz alan komisyonun MHP'li üyesi Yusuf Halacoğlu, bölge insanının geçmişte çok sıkıntı çektiğini belirterek, "Bir devlet vatandaşa hayat hakkı tanımalı. Geçmişi herkes nefretle anıyor. Artık, vatandaşlarda birlik beraberlik adı altında yaşama arzusu var. Çok sevindirici ve önemli görüşmelerdir" diye gözlemlerini anlattı.

 

Meclis Sosyal Kontak Sağlaması Gerekir
Komisyonun BDP'li üyesi Ertuğrul Kürkçü, geçmişte hayat hakkı tanımayan günlere kıyasla bugünlere olumlu bakıldığını ve geçmişle fark var ancak aileler, sebepsiz gözaltı ve uzun tutuklamalardan şikâyet ettiklerini belirterek, "Meclisin sosyal kontaktı sağlaması gerekir. Problem yerli yerinde duruyor. Vatandaşta kuvvetli bir çözüm vurgusu var. Devlet ve hükümetin buna karşılık vermesi lazım" ifadelerini kullandı.

 

Vatandaş Devlet İçindeki Bir Güçle PKK Arasında Tost Olmuştu
Komisyonun AK Parti'li üyesi Oya Eronat, 3 gündür Tunceli, Siirt ve Batman'da yaptıkları görüşmelerde geçmişte vatandaşın, devlet içindeki bir güçle PKK arasında tost olmuş bir durumda olduklarını, şimdi ise 90'lı yıllara göre çok rahat ve memnunlarını gözlemlediklerini ve dinledikleri BDP'lilerin de bugün ki durumdan memnun olduklarını söyledi.

 

Fiziki İmha Siyasetleri İle Bir Yere Varılmaz
Komisyonun AK Parti'li üyesi Mehmet Metiner, 3 ilde inceleme yaptıklarını ve Diyarbakır'da da yapacaklarını belirterek, vatandaştan aldığımız izlenimleri şöyle sıraladı: "Türkiye eski Türkiye değil, tabi ki sorunlar bitmedi ancak hiçbir şey yapılmadı değil. Artık çözüme yönelik adımlar atılmalı. Türkiye büyük ülke devletin bazı kıvrımlarında hukuka uygun davranmayanlar var. Lokali bütün göstermek yanlıştır. Silahla hiçbir yere varılmaz. Devlet de örgüt de bunu bilmeli. Fiziki imha siyasetleri ile de bir yere varılmaz, bunu herkesin bilmesi lazım. Alt komisyonun hazırlayacağı ÖTV raporunun soruna önemli bir katkı sunacağına inanıyorum."

 

Ciddi Mağduriyetler Yaşanıyor

Komisyonun CHP'li üyesi Hüseyin Aygün'de görüş ve izlenimlerini şöyle ifade etti : "90'lı yıllarda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla görüştük. 2011 yılında öldürülenlerin aileleriyle görüştük. Bu ülkede 30 yıldır hayatını kaybedenler ve aileleri mağduriyet yaşıyor. Korucular bile köylerine dönemediklerini ve ciddi ekonomik mağdurlar yaşadıklarını söylediler."
Komisyon başkan ve üyeleri daha sonra toplantıya katılan basın mensuplarını sorularına cevaplandırdıktan sonra Diyarbakır'a hareket ettiler. (Veysi Demir, Muhyeddin Beyca-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir