• DOLAR 32.452
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2436.25
  • ...
Yunanistan`da İkinci Erken Seçim Sinyali
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yunanistan`da hafta sonu yapılan erken seçimlerde yüzde 18,8 oyla birinci olan muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri Andonis Samaras`ın koalisyon hükümeti kurma çalışmaları sonuçsuz kaldı. Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Samaras dün sürpriz bir sonuçla sandıktan ikinci çıkan Radikal Sol İttifak (SİRİZA) ile Demokratik Sol`dan `hayır` cevabı aldı. Bu iki parti, sert tasarruf politikalarını içeren AB-IMF borç anlaşmasını uygulayacak bir koalisyonda yer almayacaklarını belirtti.

Seçimlerde üçüncü gelen sosyalist PASOK ise Samaras`a şartlı `evet` dedi. Yüzde 11 oyla dördüncü parti durumundaki Bağımsız Yunanlılar ise Samaras ile görüşmeyi bile kabul etmedi. Görüşmelerin ardından konuşan Samaras, koalisyon çabalarının başarısız olduğunu açıkladı. Haziranda yeniden seçime gitme ihtimali güçlendi.

Yunanistan`da önceki gün sandığa giden yaklaşık 10 milyon seçmen, ekonomik krize tepki oylarıyla siyaseti şekillendirdi. Mecliste 7 partili parçalı bir tablo oluştu. Ülkenin iki büyük partisi PASOK ve YDP, kemer sıkma politikaları yüzünden büyük hezimet yaşadı ve koalisyon kuracak çoğunluğa ulaşamadı. AB-IMF kurtarma programını destekleyen bu partiler, oyların ancak yüzde 32`sini alabildi. Analistlere göre PASOK`un bundan sonra toparlanması çok zor.

Acı reçeteye karşı çıkan radikal sol ve ırkçı partiler ise oyların yarısını topladı. Borç anlaşmasına karşı oy kullandığı için YDP`den ihraç edilen milletvekillerinin kurduğu Bağımsız Yunanlılar yüzde 10,6 oy alarak 33 sandalye kazandı. Komünist Partisi 26, Neo-Nazi ırkçı Altın Şafak Partisi 21, Demokratik Sol Partisi 19 sandalye kazandı. Yeni tablo, 38 yıl aradan sonra koalisyon dönemini başlatırken, partiler arasındaki derin görüş ayrılıkları hükümetin kurulmasının zor olduğunu gösteriyor. `Yunanistan yine iflasın eşiğinde` yorumları yapılıyor.

Seçim sonuçlarına göre merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP), oyların yüzde 18,8`ini alarak 108 milletvekilliği kazandı. Radikal Sol İttifak (SİRİZA) ise sürpriz yaptı. Yüzde 16,76 oy alarak 52 vekil çıkardı. Hezimete uğrayan PASOK, dramatik bir düşüşle yüzde 13,19 oy alarak meclise sadece 41 vekil gönderebildi. Ülkenin köklü iki büyük partisinden PASOK 2009`da yüzde 44 oy ile 160 sandalye, muhafazakâr YDP ise yüzde 33 oy oranı ile 91 sandalye çıkarmıştı. Her iki parti için de bu seçimlerdeki sonuç 1974`ten beri alınan en ağır siyasi hezimet oldu.

Zaman`ın haberine göre, seçim sonrası hükümet oluşumlarıyla ilgili iki senaryo ön plana çıkıyor. İlk senaryoya göre koalisyon çalışmalarının sonuç vermemesi halinde 17 Haziran`da tekrar erken seçime gidilecek. `AB ve IMF programları sürsün` diyen YDP ve PASOK`un artık mecliste sandalye üstünlüğü yok. İki partinin oylarının toplamı yüzde 32`lerde kalırken, milletvekili sayısı da 149 oldu. Oysa çoğunluğu sağlayabilmeleri için 300 sandalyeli mecliste en az 151 milletvekili çıkarmaları gerekiyordu. İkinci senaryoya göre ise tüm siyasi yelpazenin destek vermesiyle kurulacak yeni bir teknokratlar hükümeti oluşturulacak. Geçiş hükümeti şeklinde de nitelendirilebilecek bu ikinci senaryoya göre, ülkeyi seçime götürecek bir teknokratlar hükümeti 2012`ye kadar gerekli hamleleri yapıp, halkı tekrar sandığa davet edecek yolu açacak. Bu kapsamda ülkeyi seçime götüren teknokrat başbakan Lukas Papadimos gibi bir ismin öne çıkması muhtemel siyasi değerlendirmeler içinde yer alıyor.

YENİ İFLAS KORKUSU

Samaras`ın dün koalisyon kurmakta başarısız olmasının ardından cumhurbaşkanı, ikinci olan partiye hükümet kurma görevini verecek. Başarısız olunması durumunda ise üçüncü parti kolları sıvayacak. Anayasaya göre ilk 3 partiye verilen üçer günlük sürede hükümet kurulamazsa cumhurbaşkanı, bütün partileri toplantıya davet ederek liderlerden ülkeyi seçime götürecek bir hükümet kurmalarını talep ediyor. Yine hükümet kurma başarısı gösterilemezse bu defa yargıtay başkanı başta olmak üzere 3 farklı kurumdan birine ülkeyi 30 gün içerisinde seçimlere götürecek olabildiğince geniş tabanlı bir hükümet kurması talimatı veriliyor.

Seçimle birlikte Yunanistan`da ekonomi çevrelerinde çok ciddi bir endişe var. Kemer sıkma politikaları uygulanmazsa IMF`nin ülkeyi düzlüğe çıkaracak kredinin ikinci taksitini serbest bırakmayacağı ifade ediliyor. Bu da Yunanistan`ın bir kez daha iflasla karşı karşıya kalmasına neden olacak.

Batı Trakya Türkleri 3 vekil çıkardı

Pazar günü kurulan sandık Yunanistan`daki siyasi tabloyu kökten değiştirirken, Batı Trakya Türk azınlığı ise 1996 seçimlerinden sonra ilk kez üç milletvekilini meclise göndermenin sevincini yaşadı. Gümülcine 3. dönem milletvekili olmak için yarışan PASOK`tan Ahmet Hacıosman, il genelinde en çok oyu alarak yeniden seçildi. Yine Gümülcine`de Radikal Sol İttifak (SİRİZA) partisinden Doktor Ayhan Karayusuf, 2 bin 886 oy ile parlamentoya girdi. Gümülcine`de Demokratik İttifak adayı İlhan Ahmet ise yaklaşık 10 bin civarında oy almasına rağmen partisi yüzde 3 barajını geçemediği için meclise giremedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin Yunan makamlarının kapattığı İskeçe Türk Birliği`nin yeniden açılması kararını destekleyen SİRİZA`nın İskeçe`de bu politikası karşılıksız kalmadı. İskeçe`de Türk azınlığa ait PASOK oylarının büyük çoğunluğu SİRİZA`ya giderken eczacı Hüseyin Zeybek milletvekili seçildi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir