• DOLAR 32.446
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2441.168
  • ...
"En büyük sermaye Allah`a kulluktur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl'de yaşayan Hacı Ekineker, 75 yıllık hayat hikâyesinin acı ve tatlı anlarını anlatarak, önemli tavsiyelerde bulundu. Özellikle hayat hikayelerinin başında olan gençlere seslenen Ekineker, en kıymetli sermayenin Allah'a kulluk olduğunu vurguladı.

İlk olarak çocukluk anılarından hatırladıklarını anlatan Ekineker, "Çocuk iken tarlalarda ektiğimiz darı ve mısırdan ekmek yaparak yiyorduk, ayağımıza çarık giyiyorduk. Fakirlik vardı, köyde çiftçilik yaparak, çobanlık yaparak geçinirdik." dedi.

Ekineker, "Eskiden insanlar fakirdi. Yokluk içerisinde yaşıyorlardı. Fakat inançlıydılar. Eskiden saygı ve sevgi konusunda bir kusur olmazdı. Bir büyük karşıdan geldiği zaman sigara içiyorsak sigaramızı arkamıza saklıyordum ya da yere atıp onu kaybediyorduk. Büyüklerimiz bir şey dediği zaman onu hemen yerine getirmek için bir uğraş içine girerdik. Geçmişte toplumda son derece sevgi saygı vardı, inanç bağları kuvvetliydi." diye konuştu.

"Toplumda tesettür ahlakı zayıfladı"

Ekineker, "Eskiden toplum içindeki bayanlar tesettürlerine son derece bağlıydılar. Kadınlar kapalıydı, tesettürlüydü. Rahmetli babam anneme 6 metre kumaş alırdı zor bir fistan çıkardı, Şimdi 6 metre alsan 15 tane fistan çıkar. Yani inanç meselesi söz konusuydu. Büyüklere karşı sevgi saygıda kimse kusur etmezdi. Eskiden ayaklarımızdaki çarıkları çıkarıp, abdest alıp namaz kılmak uzun uzadıya bir hikâye gibi zordu. Şimdi suyumuz içerde, her şey kolay, kimse gidip abdest alıp gelip iki rekât namaz kılma zahmetine katlanamıyor." ifadelerini kullandı.

"Gençlerimiz değerlerinden habersiz yetişiyor"

Gençlerin kendi değerlerinden habersiz şekilde yetiştiğine dikkat çeken Ekineker, "10/12 yaşındaki bir çocuğa bir şey diyemiyorsun. Sevgi kalmadı, saygı kalmadı, hürmet, izzet, ikram kalmadı. Çocuğa sorsan İslam'ın şartları nedir, bilmez. Ama futbolcuları, artistleri söylesen yetmiş yedi sülalesini okur. Ama kendi değerlerini bilmez, her şeyden habersizdir. Tabi ki istisnalar da var. Dinine, imanına, inancına bağlı olan gençlerimiz vardır. O kadar da karamsar olmayalım. Allah yanlış yolda olanlara hidayet versin." şeklinde konuştu.

"TV ve internet evladı anne-babadan ayırıyor"

Kitle iletişim araçlarının toplum üzerindeki tahribatlarına da değinen Ekineker, "Televizyon ve internet anne ve babadan evladını ayırıyor. Artık anne-babanın bir fonksiyonu kalmıyor. Dolayısıyla böyle yetişen bir nesil caminin içini bilmez ama futbolu iyi bilir. Biz böyle görmedik, yetişmedik zamanımızda böyle bir şey yoktu. Biz ancak kıştan kışa kartopu oynardık. Yazın da atlarla yarış yapardık. Bizim sporumuz bunlardı." diye konuştu.

"Televizyonlar ahlak dışı yayınlar yaparak toplumumuzu bozuyor"

Ekineker, şöyle devam etti: "Ekmeğimiz için çalışıyorduk, öküzlerle çift sürüyorduk, odun getiriyorduk ama o zaman huzur vardı şimdi her şey var huzur yok. Televizyon huzuru bırakmadı, internet huzuru, sohbeti ve muhabbeti bitirdi. Ezan camiye çağırıyor, diğer taraftan maç oluyor, bakıyorum gençler camiye değil, maça gidiyor. Çünkü böyle yetiştikleri için bunlar oluyor. Televizyonlar İslami program yerine ahlak dışı yayınlar yaparak toplumuz bozuyor. Halimiz budur, Allah hidayet versin."

"Beş vakit namazımı mümkün mertebe camide kılıyorum"

Yaş ilerledikçe insan vücudunda hastalıkların baş gösterdiğini belirten Ekineker, "Yaşım 75'e vardı. Ben yaşlandıkça hastalıklar baş gösterdi. Artık çalışacak ve iş yapacak gücüm kalmadı. Allah'a şükürler olsun elimde günde beş vakit namaz sermayem var. Namaz insana umut, ümit veriyor. Evdeyim beş vakit namazımı mümkün mertebe camide kılıyorum. Hastalık nedeniyle gidemeyince namazımı evde kılıyorum." dedi.

"En büyük sermaye Allah'a kulluktur"

Gençlere tavsiyelerde bulunan Ekineker, "Gençler; gençsiniz, dinamiksiniz ibadet etme çağındasınız. Allah'ı tanıma fırsatını kaçırmayın. Ben de sizin gibi gençtim, geziyordum, ama bugün bel bükülmüş, artık kabir kokusunu almaya başlıyorum. Siz de bugüne geleceksiniz. Hiç olmazsa sermayesiz Allah'ın huzuruna varmayın, yüzünüz kara olmasın, ak olsun, başınız dik olsun, Allah'a kulluk edin, Allah'ın ipine sarılın, bu dünya fanidir, ebedi hayat bekliyor sizi." ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir