• DOLAR 34.617
  • EURO 36.358
  • ALTIN 2927.655
  • ...
Bundan sonra hafta sonları açık...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gül, TRT Haber televizyonundaki canlı yayında gündeme ilişkin  değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Bakan Gül, vatandaşlara sunulan adalet hizmetlerinde noterlerin önemli  bir kapı durumunda olduğunun altını çizerek yakın zamanda açıklayacakları Yargı  Reform Belgesi`nde nöbetçi noterlik uygulamasının yer alacağını anlattı.

Söz konusu uygulamanın, noterdeki işlemlerin hafta sonları da  yapılabilmesine olanak sağlayacağını vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız cumartesi notere gidebilecek, pazar notere  gidebilecek. Nöbetçi eczane gibi nöbetçi noterlikte işlemini yapacak, tespitini  yapacak, vekaletini verecek, sözleşmesini yapacak. Ticari, ekonomik, bireysel  hayatta, araç alacak, satacak, ev alacak... Ne yapacaksa, bu anlamda hayatı  kolaylaştıran iş ve işlemleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda  hazırlıklarımızı noterlerimizle birlikte yapıyoruz. Çok yakın zamanda bu ve  benzeri, yargının güçlenmesini sağlayacak, hakim savcılarımızın teminatını,  bağımsızlığını, tarafsızlığını, avukatlarımızın savunma hakkını daha da  güçlendirecek, vatandaşlarımızın hak arama yollarını daha da artıracak,  hızlandıracak, adalete erişimi daha da güçlendirecek, yargıya güveni artıracak  hedeflerimizi kamuoyuyla yakın zamanda paylaşacağız."

"Arabuluculuk, ticari hayatın hızlanmasına büyük katkı sağlayacak"

Gül, arabuluculuk uygulamasının 1 Ocak itibarıyla birinci yılını  doldurduğunu söyledi.

Ticari davalarda da 1 Ocak itibarıyla dava açmadan önce arabuluculuğu  zorunlu olarak getirdiklerini belirten Gül, bu uygulamanın, ticari hayatın  hızlanmasına çok büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Arabuluculuğu aile uyuşmazlıklarında da uygulamayı düşündüklerini,  bunu yargı reformunda da kamuoyuyla paylaşacakları bilgisini veren Gül, şöyle  devam etti:

"Aile uyuşmazlıklarında da istinaf, Yargıtay uzadıkça taraflar  birbirini daha fazla yoruyor, örseliyor. Kadın, erkek ve asıl önemlisi arada  çocuk örseleniyor. Biz bu konuyla ilgili yine mahkeme içi arabuluculuğu  kamuoyunun tartışmasına sunduk, yargı reformunda da bunları tartışacağız. Kamu  düzenine ilişkin olanlar hariç olmak üzere bir konuyu arabulucu marifetiyle  mahkemede iki taraf birbirini örselemeden bir an önce sonuçlanabilir mi aile  taraflar, bu konu da çalışma kapsamımız içerisinde. Yine ayrıca tüketicilere de  çalışıyoruz."

Abdulhamit Gül, çocukların icra yoluyla alınması konusuna değinerek  hükümet olarak yaklaşık 1 yıldır bu konunun üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Çocuğun bir mal gibi icraya konu olmasını istemediklerini vurgulayan  Gül, "Maliye Bakanımızla da görüştük, bu konuda mutabık kalındı. Çocuğunu  göremeyen diğer taraf icraya gidiyor para yatırıyor, bundan parası alınmayacak,  icraya konu olmayacak." diye konuştu.

Bakan Gül, çocuğun üstün yararını koruyacak şekilde bu çalışmaları son  haline getirdiklerini, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile de  görüştüklerini belirterek temel yaklaşımlarının, çocuğu icra konusu olmaktan  çıkarmak olduğunu kaydetti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir