• DOLAR 35.518
  • EURO 36.629
  • ALTIN 3054.71
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1865: ABD Temsilciler Meclisi, köleliği yasaklayan yasayı onayladı.

1 Ocak 1808'de Amerika'ya köle girişi yasaklanmıştı. 1865'in 30 Ocağında ise kölelik yasaklandı. Her ne kadar yasaklandı dense de 1960'lı yıllara kadar siyahilere yönelik ayrımcılık devam etti. Okullarda, toplu taşıma araçlarında, sosyal hayat içindeki her alanda beyaz-siyah farklılığı çok katı bir şekilde devam etti.

1915: I. Dünya Savaşı: Almanya Ruslara karşı zehirli gaz kullandı.

I. Dünya Savaşında 124 bin tondan fazla zehirli gaz kullanıldı. Bu konuda öncü olan Almanlar 22 Nisan 1915`te Belçika`nın 22 bölgesinde Fransız, Belçika, Cezayir ve Kanada tümenlerine karşı 51 bin ton klorin kullandılar ve beş bin askeri öldürdüler. Almanlar bu gazı Ruslara karşı da kullandılar. Fransızlar da Almanlara karşı fosgene ve turpunite gazını kullandılar. Karşılıklı bu saldırılarda 50 bin kişi öldü, bir milyondan fazla kişi ise zarar gördü.

1942: Öğrencilere sigara içme ve nişan yüzüğü takma yasağı getirildi.

1943: Almanlar Stalingrad'da yenildi.

Stalingrad Muharebesi, II. Dünya Savaşı`nın Doğu Cephesi'nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı`nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer almaktadır.  Savaşın sonu Almanya açısından bir yıkım oldu.

1946: SSCB'den esinlenen yeni Yugoslavya anayasasına göre ülke altı cumhuriyetten oluşuyor: Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya. Doğu Blokunun çökmesinden sonra bu altı cumhuriyet arasındaki ihtilaflar kanlı çatışmalara dönüşecek özellikle Müslümanlara uygar dünyanın gözleri önünde tam bir soykırım uygulanacaktı.

1949: CHP grubu ilk açık oturumu yaptı. CHP bildiğiniz üzere siyasi bir parti olmaktan öte uzun yıllar rejimin ta kendisiydi. Rejimin ayniliği, CHP'yi her konuda rejimle özdeşleştirmişti. Grup oturumlarını kapalı yapması, buradan kaynaklanıyor olsa gerek. Düşünün, ben rejimin kendisiyim diyen bir parti uzun yıllar kapalı oturumlarda bu milletin kaderini tayin etti. neler konuştular, neler verdiler, neler aldılar... hep kapalı oturumlarda olduğu gibi kaplı kaldı.

1950: Amerika Birleşik Devletleri başkanı Harry Truman hidrojen bombası geliştirme programı yürüttüklerini açıkladı

1953: Kuzey Denizi taşkınlarında Hollanda'da 1.800 den fazla kişi öldü.

1958: Suriye ve Mısır Birleşti.

Suriye ile Mısır 31 Ocak 1958 tarihinde cuma günü birleşerek Birleşik Arap Cumhuriyeti'ni kurdular. Her iki ülke de referanduma giderek birleşme kararı aldılar. Bu dönemde Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanı o zamanki Mısır cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır oldu. Abdunnasır bilindiği gibi modern Arap milliyetçiliğinin en önemli teorisyenlerinden olup fikirleri Arap Halkları içinde yer bulmuştu. Sosyalist Arap milliyetçiliğinin öncüsü olan Baas Partisi yine onun eseridir. Suriye ve Mısır'ın Birleşik Arap Cumhuriyeti adıyla sosyalist milliyetçi saiklerle birleşmesi çok sürmedi. 28 Eylül 1961'de Suriye'de yapılan darbeyle Suriye, Mısır'dan bağımsızlığını ilan ederek Birleşik Arap Cumhuriyetinden çekildi. Birliğin dağılmasına rağmen 2 Eylül 1971'e kadar on yıl boyunca Mısır, Birleşik Arap Cumhuriyeti ismini korudu. Bu tarihten sonra da Mısır Arap Cumhuriyeti adını aldı.

1961: İsrail başbakanı Ben Gurion istifa etti.

Ben Gurion'un istifasının arkasında kimi tarihçilerin anlattığına göre Amerika'nın o dönemdeki başkanı Kennedy ile restleşmesi yatmaktadır. İsrail işgal devleti ilan edildiği günden beri hep nükleer ve kimyasal silahların peşinde olmuştur. Kennedy'e kadar olan Amerikan başkanları da buna destek vermiştir. İsrailin Dimona Çölü`nde kurduğu nükleer santralinde peynir-ekmek gibi atom bombası ve nükleer başlıklı füzeler imâl etmesi özellikle Başkan Kennedy`i çok rahatsız etmiştir. İsrail`in nükleer füzelerinin Ankara, İstanbul, Şam, Tahran, Bağdat ve Riyad gibi şehirleri vuracak kapasitede ve menzilde olması Kennedy yönetimini tedbir almaya mecbur bırakmıştı. Kennedy, Ben Gurion`a yazdığı sert bir ikaz mektubunda “İsrail`in nükleer programını durdurmaması hâlinde, Amerikan yönetiminin yaptırım uygulamaktan kaçınmayacağını” belirtmişti. Ben Gurion da cevap olarak gönderdiği mektupta Kennedy`e “genç adam” diye hitap etmiş ve bâzı ağır ithamlarda bulunmuştu. Bu mektuplaşmalar iyice çığırından çıkmış ve hakaretleşmeye dönüşmüş ve bu durum üzerine tepki olarak Ben Gurion istifa etmişti. Kennedy Amerikan başkanları içinde Yahudi asıllı veya mason olmayan ilk katolik başkan olup tıpkı katolik babası gibi Yahudilerle hiç geçinememektedir. Zaten Kennedy'nin İsrailin nükleer silahlanmasının önüne geçmek istemesi ve Yahudilere ait olan özel bir banka'dan Amerikan dolarını basma yetkisini geri alması Yahudiler tarafından öldürülmesi için başlıca iki sebep olarak gösterilir.

1973: Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi.

Devlet Güvenlik Mahkemeleri, ilk olarak 1973 yılında 1961 Anayasasına eklenen bir maddeye kurulmuş, 3 yıl sonra 1976'da kaldırılmıştır. 1982'de tekrar geri getirilmiş bilahare tekrar kaldırılmıştır. Ardından 1990'larda tekrar dizayn edilerek geliştirilmiş ve nihayetinde 2004 yılında yeniden kaldırılmıştır.

1986: İşkence konusunda itiraflarda bulunan polis memuru Sedat Caner, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na teslim oldu.

Sedat Caner adlı polis memuru, 1986 yılının başlarında bir dergiyi arayarak 12 Eylül'den sonra kendisinin 200 kadar işkenceye katıldığını ayrıntılarıyla itiraf etmişti. Onun itiraflarıyla kamuoyu hep saklanıp duran Filistin Askısı, Fosseptik çukuru, elektrik verme, tırnakları sökme gibi cani işkence metotlarından haberdar olmuştu. Söz konusu derginin iki sayısında yayımlanan bu itiraflara yayın yasağı getirilmiş, devlet işkenceyi yine inkar etmişti.

1986: Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) İçel Milletvekili Fikri Sağlar, Türkiye'de 5 yılda 800'den fazla insanın "kayıp" olduğunu söyledi.

1990: Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türk Hukuk Kurumu başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, 73 yaşında Ankara'da evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü.

2001: Lockerbie saldırısıyla ilgili olarak Libya'nın sorumluluğunu açıkça belirten İskoç adaleti, Libyalı zanlılardan birini ömür boyu hapse mahkûm ederken, diğerini beraat ettirdi.

2003: AK Partili Mervan Gül, Siirt'te 9 Mart'ta yapılacak seçimde adaylıktan çekildi. Böylece, Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan'a listede birinci sırada yer alma yolu açıldı.

Erdoğan İstanbul büyükşehir belediye başkanıyken okuduğu bir şiirden dolayı aldığı bir ceza sebebiyle hapis yatmış ve siyasetten men edilmişti.

2004: TL'den 6 sıfır atılması ve Türkiye Cumhuriyeti devleti para biriminin 'Yeni Türk Lirası' olmasını öngören yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı.

2010: ABD Yönetimi'nin Tayvan'a 6.4 milyar dolarlık silah satma kararına Çin yönetimi şiddetli tepki gösterdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri