• DOLAR 32.56
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2418.497
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1814: Filipinler'deki Mayon yanardağı lav püskürdü: yaklaşık 1200 kişi öldü.

1931: Rus devlet adamı Boris Yeltsin doğdu.

Boris Yeltsin 1. Çeçen Savaşının Rus mimarıdır. 1993 yılında reform önerilerini ve yönetim değişikliklerini engellemeye çalışan Parlamentoyu asker kullanarak dağıtan ve kendi parlamento binasını bile tanklarla bombalatmaktan dahi çekinmeyen bir devlet başkanının Çeçenlere neler yapabileceğini tahmin edersiniz. Nitekim Yeltsin, 1994 yılında Çeçenistan'da büyük çaplı bir askeri müdahele düzenledi ve işgal etti.Ardından Çeçenistan'ın özerkliğini sınırlandırarak Rus egemenliğini sağlamlaştırmaya çalıştı.Ancak Çeçen direnişinin artarak devam etmesi ve Rus kayıplarının artması sonucu iç politikada zor duruma düştü. Çeçenlere uyguladığı soykırım karşısında mücahidlerce burnu yere sürtülerek beklemediği bir direnişle karşılaştı. Bunun sonucunda Rus kamuoyunda prestij kaybetti. Yeltsin, 1999'da katıldığı AGİT zirvesinde Çeçen Mücahidleri "haydut ve katil" olarak niteledi ve "Silahlı çetelerle aynı masaya oturamayız. Bu teröristlerin kökünü kazımalıyız ve onlara hangi ülkelerin yardım ettiğini biliyoruz" dedi.

1999 yılında da Yeltsin'in kızının ve damadının adının bir yolsuzluk skandalına bulaşması ile Rus basını Yeltsin'in Başkanlığını iyice sorgulamaya başladı.Yeltsin ise bu baskılara iç ve dış politikada sertlik yanlısı düşünceleri ile tanınan eski KGB ajanı olan Vladimir Putin'i başbakanlığa getirerek karşılık verdi.Ancak aynı yılın sonuna doğru muhalefetten ve halktan gelen baskılara karşı koymakta zorlanan Yeltin 31 Aralık 1999 akşamı televizyonda yaptığı konuşmada istifa ettiğini ve yerine anayasa gereği Başbakan Putin'in geçeceğini açıkladı.

Yeltsin, 23 Nisan 2007 tarihinde kalp yetmezliği sebebiyle öldü

1933: Bursa`da Türkçe ezanı protesto gösterileri yapıldı. Bursa'da bir grup müslüman, ezan ve kametin Türkçe okunmasını protesto ederek, Ulucami'de namazdan çıkan halkla beraber valilik önünde gösteri yaptı. Güvenlik kuvvetleri, bazı müslümanları tutukladı, ihmali görülen memurlar da işten el çektirildi.

1933: Türkçe ezanı protesto ettiğinden dolayı Nakşi tarikatının Kozanlı müridi, İbrahim Efendi yakalanarak acımasızca şehid edildi. Nakşi Tarikatının müridi İbrahim Efendi'nin 1933 Şubatında şehid edildiği biliniyor ancak Şubatın kaçı olduğuna dair sağlıklı bir bilgi yok. Bu sebeple sembolik olarak İbrahim Efendinin şehadet gününü 1 Şubata taşıdık.

1933: Cumhuriyet ilkelerini benimsetmek ve aynı doğrultuda kültür hareketi oluşturmak amacıyla ''Ülkü'' dergisi yayınlanmaya başladı.

1935: Atatürk'ün emriyle Ayasofya, ibadete kapatılarak müzeye çevrildi. Bizanslılar döneminde yapılmış olan bu ünlü Kilise 1453'de Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra Cami haline getirilmişti. Bizans İmparatoru İustinianos tarafından 532-537 yılları arasında yaptırılan Ayasofya, 916 yıl boyunca kilise, 481 yıl da cami olarak kullanıldı.

1944: Gerede, Bolu ve Çankırı'daki depremlerde 4611 kişi öldü.

1949: İlkokullara seçimli din dersi konuldu.

1972: Batmanlı Molla Fahreddin Arnasi vefat etti.

Molla Fahrettin, 1910 yılında, Mardin iline bağlı Midyat ilçesinin Arnas köyünde doğdu. Babasının adı Molla Abdullah'tır. Kendisi her ne kadar aslen Mardinli olsa da hayatının parlak dönemini Batman'da geçirmiş, ilmî ve irşad faaliyetlerini bu bölgede yürütmüştür. Dolayısıyla kendisi Batman'lı olarak tanınmış ve "Molla Fahrettin Batmani" veya "Şeyh Fahrettin Batmani" olarak şöhret bulmuştur.

1979: İran'a dönen İmam Humeyni'yi Tahran'da 2 milyon kişi karşıladı.

1979: Milliyet Gazetesi Başyazarı ve Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi, İstanbul Nişantaşı'nda evinin önünde otomobilinin içindeyken tabanca ile öldürüldü. Cinayeti daha sonradan, Mehmet Ali Ağca'nın işlediği tespit edildi.

1990: Yugoslav ordusu Kosova'ya girdi.

1992: Şırnak`ın Görmeç Köyü'ne çığ düştü. Jandarma Komando Bölüğü ve Köy karlar altında kaldı. 91'i asker 151 kişi hayatını kaybetti.

1997: 28 Şubat sürecinde laik kesimin bayraklaştırdığı “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık eylemi” başladı.

2000: Amerika Birleşik Devletleri'nde Illinois Eyalet valisi George Ryan, idam infazlarını durdurdu. 20 yıl içinde 13 idam mahkumunun suçsuz olduğunun anlaşılması valiye bu kararı aldırttı. Amerika'da her eyalet kendi içişlerinde ve yasalarında bağımsız olduklarından bazı eyaletlerinde idam cezası uygulanırken bazılarında kaldırılmıştır.

2004: Suudi Arabistan'da hac farizasını yerine getiren 251 hacı adayı çıkan izdihamda hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 44 Türkiye vatandaşı da bulunuyor.

2006: Danimarka'daki bir gazetenin İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri yayımlanmasından 5 ay sonra Avrupa'da birçok gazete aynı karikatürleri yayımladı. Danimarka'ya yönelik protestolar yayıldı. 4 Şubatta Şam'daki Danimarka ve Norveç büyükelçilikleri ateşe verildi. 7 Şubatta Afganistan'daki Norveç birliklerine saldırı düzenlendi ve 10 Şubatta Danimarka birçok Müslüman ülkedeki elçiliklerini kapattı. Ertesi gün de binlerce Müslüman, Avrupa ülkelerinde protesto gösterileri düzenledi. Ayrıca İslam ülkelerinde de milyonlarca müslüman sokaklarda gösteriler düzenleyerek karikatürcüleri telin ettiler.

2008: TBMM Anayasa Komisyonu'nda başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. Komisyon, AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelerini 11 saatte tamamladı. Komisyon, teklifi 4 ret oyuna karşılık 17 oyla kabul etti.

Teklifle, Anayasa'nın, “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, “... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında” ibaresi ekleniyor. Bu değişiklikle madde, “Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” haline getirildi.

2011:Ürdün'de hükümet görevden alındı. Ürdün Kralı Abdullah'ın hükümeti feshetti başbakanlığa Samir Rifai'nin yerine Maruf Bakit'i atadı.

2011: Mısır'da Mübarek'e karşı düzenlenen gösterilerin 8'inci gününde milyonlarca kişi sokaklara döküldü

2011: Başbakan Erdoğan'ın “ucube” heykel olarak nitelendirdiği Kars'taki İnsanlık Anıtı için Kars Belediyesi yıkım karar verdi.

2012: Taliban Hareketi ABD'nin Barış Görüşmeleri İçin "Ön Şart" Olarak Öne Sürdüğü Ateşkes Teklifini Reddetti.

2014: Van`ın Gürpınar İlçesi`ne bağlı Yalınca Köyü`nün Çeli Mezrası`nda oturan Taş ailesinin rahatsızlanan 3 yaşındaki çocuğu yolların karla kapalı olması sebebiyle yardım gidemediğinden öldü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir