• DOLAR 32.471
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.74
  • ...
`Ergenekon ve Balyoz`u Görünce 1 Mayıs`ı Anladık`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Taraf Gazetesi Yazarı Nabi Yağcı, 1 Mayıs 1977’de 34 kişinin hayatını kaybettiği olayların arkasında ‘derin devlet’in olduğunu söyledi. "Derin devlet’i 28 Şubat sonrası öğrenmeye başladık." diyen Yağcı, Ergenekon, Balyoz gibi yargılamaların, 1 Mayıs 1977’de yaşanan olayların sorumlularının önündeki sis perdesini kaldırdığını söyledi.

Tarihçi-Yazar Halil Berktay’ın Taraf Gazetesi’ndeki röportajında, 1 Mayıs 1977’de 34 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylardan dolayı solcu grupları suçlaması tartışmaya yol açtı. O dönemde TKP’de önemli görevler alan Taraf Gazetesi yazarı Nabi Yağcı, Berktay’ın açıklamalarının doğru olmadığını söyledi. Kanlı 1 Mayıs kutlamalarında kendisinin de kürsünün hemen arkasında bulunduğunu ifade eden Yağcı, meydanda bulunanların nereden ateş açıldığını gördüğünü söyledi. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet İsvan’ın polisleri uyardığı için tartaklandığını belirten Yağcı, “Eğer iki grup arasında silahlı çatışma olsaydı, böyle bir gerekçe belki düşünülebilirdi. Ama böyle bir şey de olmadı. Böyle bir çatışmada taraflar olur, karşılıklı yaralanmalar olur. Böyle bir çatışmada yerde kovanlar olur. Bunların hiçbirisi yoktu.” dedi.

Olayların hemen ardından merkez medyanın yaşananları sol içi hesaplaşma olarak nitelemesinin manidar olduğunu aktaran Yağcı, “Ama hemen ertesi gün çıkan basına bakarsak, merkez medya daha hiçbir araştırma yapmadan solu suçladı. Daha hiçbir araştırma yapmadan ‘Sol içi çatışmadır.’ dedi. Bu bile bir hazırlık olduğunu gösteriyordu zaten. 12 Eylül’e gidişte 1 Mayıs’ı kullanmak istediler.” şeklinde konuştu.

Devam eden Ergenekon, Balyoz gibi davaların, kanlı 1 Mayıs’ın failleri ile ilgili önemli ipuçları verdiğini aktaran Yağcı “ 28 Şubat’tan sonraki hazırlıkları gördüğümüz zaman, faillerin kim olduğunun artık cevabını biliyoruz. Buna JİTEM diyebiliriz, özel harp diyebiliriz ya da en genel olarak popüler ismiyle ‘derin devlet’ diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir