• DOLAR 32.447
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2443.575
  • ...
Toptancılar Sitesindeki Patlama Aydınlatılacak mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa 8 yıl önce Toptancılar Sitesi'nde yaşanan patlama hakkında basın açıklaması yaptı.

 

Argünağa, daha önce Batman'ın borsası olarak bilinen Şirinevler Mahallesindeki Toptancılar Sitesi'nde yaşanan patlamanın üzerinden 8 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Üç insanımızın yaşamını yitirmesine, çok sayıda insanımızın yaralanmasına ve onlarca esnafımızın büyük mağduriyet yaşamalarına neden olan patlamanın üzerinden 8 yıl gibi uzun bir zaman geçti. Toptancılar Sitesi'nin hâlâ bir 'virane' gibi durması, bu kentin talihsizliği olarak değerlendirilebilir" dedi.

 

Toptancılar Sitesi meselesinin, 'talihsizlik' diyerek geçiştirilecek basit bir sorun olmadığına dikkat çeken Argünağa, "Yer altındaki benzinin kaynağı TÜPRAŞ Rafinerisi olmasına karşın, kamuoyuna resmi olarak benzin sızıntısının hangi tanklardan, nasıl sızdığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştır" diye tepki gösterdi.

 

Sorun Tamamen Unutturulmaya Çalışılıyor
Toptancılar Sitesi esnafının mağduriyetlerinin giderilmediği gibi, benzinden kaynaklı toprak ve çevre kirliği konusunda da adımlar atılmadığını belirten Argünağa, "En vahimi ise tehlikenin geçtiğine dair kamuoyuna resmi bir açıklama yapılamamasıdır" ifadelerini kullandı.

 

Bir dönemler Şirinevler ve Cumhuriyet Mahallelerinde kibrit çakılmasının yasak olduğunun kamuoyunca bilindiğini dile getiren Argünağa, Batman kamuoyunun halen Toptancılar Sitesi ve çevresinde yeraltındaki benzin ve gaz oranı hakkında bilgi sahibi olmadığını ve sorunun tamamen unutturulmaya çalışıldığını gözlemlediklerini kaydetti.

 

Argünağa açıklamasının devamında, "Batman'da oluşturulan ekipler dışında, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve Gaz Mühendisliği Bölümü, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Petrol Araştırma Laboratuarı (PAL) ve Başbakanlığa bağlı Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü başta olmak üzere pek çok kuruluşun komisyonlar kurup, araştırmalar yaptığı Toptancılar Sitesi meselesinin aydınlığa kavuşturulmasını istiyoruz. Esnafın mağduriyetleri giderilmeli, benzinle kirlenmiş alanlar temizlenmelidir" dedi.


Batman Kamuoyu Soruna Duyarlı Olsun
Batman Üniversitesi'nin bu konuda araştırmalar yapması için gerekli çalışmaları başlatılmasını öneren Argünağa, "Sorunu unutturmaya çalışmanın kentimize karşı işlenmiş bir suç olarak değerlendiriyoruz. TBMM'de Batman'ı temsil eden Vekillerimizin suskunluğunu da kabul etmiyoruz. İlk günden beri soruna duyarsız kalmayan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, felaketin yıldönümünde, yaşamlarını yitirenleri rahmetle anarken, ilgilileri ve Batman Kamuoyunu soruna duyarlı olmaya davet ediyoruz" şeklinde çağrıda bulundu. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir