• DOLAR 32.264
  • EURO 34.805
  • ALTIN 2401.855
  • ...
Sultan Sa'sa Türbesi Uzun Aradan Sonra Düzenleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Hazreti Ömer'in hilafeti döneminde (639) İyaz Bin Ganem komutasındaki İslam ordusu tarafından fethedilen Diyarbakır'a yine Hazreti Ömer tarafından atanan ilk sahabelerden Vali Sultan Sa'sanın Gazi Caddesi üzerinde bulunan, yıllarca harabe olarak bırakılan makam ve türbesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Mescit ve Türbeye dönüştürülüyor.



"Mescit ve Türbe Projesi" Onaylandı
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın talimatı üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan Vali Sultan Sa'sanın Makam ve Türbesinin "Mescit ve Türbe projesi" Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca kabul edildi. Kabul edilen projede Gazi Caddesi üzerinde bulunan ve yıllarca bakımsız bir şekilde kalan ilk Müslümanlardan Vali Sultan Sa'sanın türbesinin Diyarbakır'ın ve Sultan Sa'sanın manevi şahsiyetine yakışır bir şekilde Mescit ve Türbeye dönüştürülmesi kararı alındı.


Projenin Kabul Edilmesi Önemli
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanan projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, projenin kabul edilmesi Diyarbakır açısından çok önemli olduğunu belirtti. Toprak, "Sahabe Sultan Sa'sanın Diyarbakır'ın ilk Valilerinden olduğu ve makam ve türbesinin bu alan üzerinde bulunduğu tarihi kayıtlarda ifade ediliyor. Zaman içersinde yol genişletme çalışmaları sonucu ortadan kaldırılan alanın günümüze kadar erişemeyen yapının yeniden ihya edilmesi ve Vali Sultan Sa'sanın Şahsına ve makamına uygun yeniden yapılması çok sevindirici. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca kabul edilen 'Mescit ve Türbe projesi' ile Hz. Ömer'in Diyarbakır'a atadığı ve ilk sahabelerden Vali Sultan Sa'sanın makam ve türbesi tekrardan bulunduğu yere inşa edilecek. Projenin Kurul onayı almasından sonra Valiliğimizce Vakıflar Bölge Müdürlüğü aracılığıyla projenin detay projesi ve yaklaşık maliyetinin çıkarılmasından sonra uygulama projesine geçilecek. Söz konusu projenin uygulama ve proje maliyetinin karşılanması için Valiliğimizce gerekli çalışmalar başlatıldı. . Projenin Vali Sultan Sa'sanın manevi şahsiyetine ve Diyarbakır'ın geçmişine uygun bir şekilde ihya edilmesi konusunda hem Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve çalışma ekibine hem bu konuda duyarlılık gösteren Diyarbakır'ın tün dinamiklerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu eksikliğin giderilesi konusunda konuyu canlı tutarak katkı sağlayan basın kuruluşlarına da teşekkür ediyorum. Bu çalışmayla büyük bir eksiklik giderilerek tarihi kültürümüze Diyarbakır'ın kadim kent özelliğine Vali Sultan Sa'sanın manevi şahsına da uygun bir çalışma yapılmış olacak" dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir