• DOLAR 34.59
  • EURO 36.27
  • ALTIN 2969.323
  • ...
SON DAKİKA
Ağız ve diş sağlığımızı korumak için ne yapmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağız ve diş sağlığı, insanların hayatlarını rahatça sürdürebilmeleri için büyük önem taşıyor. Uzmanlar sürekli yanlış fırçalamanın dişlere faydadan çok zararı olduğunu vurguluyor.

Aslında birçok insan diş fırçasını yanlış kullanıyor. Yanlış kullanımın başında, fırçanın dikey olarak kullanılması gerekirken ileri geri hareketler yaparak kullanılması.

Uzmanlar, dişler fırçalanırken ağzımızı hafifçe açık konumlandırıp, süpürme hareketi ile dişlerin fırçalanması gerektiğini belirtiyor. Yani, üst çenede yukarıdan aşağı, alt çenede de aşağıdan yukarı doğru fırçalamak gerekiyor.

Dişleri fırçalamak da tek başına yeterli değildir. Günde en az iki kez diş fırçalamanın yanı sıra yine günde en az bir kere diş ipi kullanmak gerekiyor.

Diş Hekimi Dt. Mahmut Özel, doğru fırçalanmayan dişlerde olması gereken temizliğin sağlanmadığını belirterek, doğru bir temizliğin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Peygamber Efendimizin de (Sallahu Aleyhi ve Sellem) ağız ve diş sağlığına büyük önem vererek misvak kullandığını hatırlatan Dt. Özel, ağız ve diş sağlığı için misvak kullanmasını da tavsiye etti.

"Günde bir defa diş ipi kullanın"

Ülkemizde her 4 kişiden birinde bulunan ağız kokusundan kurtulmak için uygulanabilecek yöntemleri açıklayan Özel, şunları söyledi: "Yumuşak diş fırçası değil orta sertlikte diş fırçası kullanılmalıdır. Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişler günde en az iki defa fırçalanmalı ve her gün diş ipi kullanmalıdır."

"Dişlerimizi yanlış fırçalıyoruz"

Diş fırçalamada sürenin de önemli olduğuna dikkat çeken Özel, "Aslında hastalarımızın çoğu bize geldiğinde dişlerini fırçaladığını söylüyorlar. Ancak biraz yanlış bir fırçalama tekniği var. Bunun üzerinde durulması gerekir. Zira çürüğü engelleyen en önemli undur diş fırçalamaktır. Öncelikle doğru bir fırça almamız lazım. Fırçamız orta sertlikte olmalıdır ve fırçamızı her 6 ayda bir değiştirmemiz lazımdır. Günde en az 2 sefer dişlerimizi fırçalamayız. Fırçalama en az 2 dakika sürmesi gerekir. Fırçamızı diş etinden dişe doğru 45 derecelik bir açı yaparak fırçalama işlemini yapmamız gerekir. Böylece hem diş etini hem de dişlerimizi fırçalamış oluruz. Ağızda bakterilerin en çok bulunduğu dilimizin üstünü de fırçaladıktan sonra diş ipiyle dişlerimizin arasını da temizlememiz lazımdır. Diş fırçalamayı günde en az 2 sefer, diş ipini de günde bir kez öneriyoruz." diye konuştu.

"Süt dişlerini gerekmedikçe çekimini istemiyoruz"

Süt dişlerinin çekilmemesi gerektiğini belirterek, bunun önemine değinen Öz, "Özellikle süt dişler iğneyle çekildiği zaman daimi dişler çıkmaz diye bir öngörü var. Tabii süt dişler büyük bir önem arz ediyor. Toplumda biraz da süt dişleri ne de olsa geçicidir diye çektirmek istiyor. Ancak süt dişleri daimî dişlere yer tutuculuk görevini yapıyor. Aynı zamanda konuşmada büyük önemleri var. Dolayısıyla süt dişlerini gerekmedikçe çekimini istemiyoruz." dedi.

Diş implantları kanser yapar mı?

Diş implantları, ağız rehabilitasyonu açısından dişsiz hastaların tedavisi için en iyi seçeneklerden biri haline gelmiş ve bazı hastalar için tek tedavi şekli olarak kabul edilir.

Öz, diş implantları kanser yapar mı? şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi:

"Vücudumuzun birçok yerinde, kırıklarda, kol ve bacaklarda implant kullanılabiliyor Bunlar titanyumdan mamul ürünler olduğu için vücudumuzda tam bir entegrasyon sağladığından dolayı vücudumuzda herhangi bir zararı yoktur. Bakımı yapıldıktan sonra bir sıkıntı olmaz."

"Peygamberimiz de ağız ve diş sağlığına büyük önem vererek misvak kullanmıştır"

Hazreti Muhammed'in de (Sallahu Aleyhi ve Sellem) ağız ve diş sağlığına büyük önem vererek misvak kullandığını hatırlatan Öz, son olarak şunları söyledi:

"Peygamber Efendimiz, 'Ümmetime zor gelmeyeceğini bilseydim günde beş vakit namaz kıldıkları zaman onlara misvak kullanmalarını tavsiye ederdim.' diyor. Yani diş fırçalamayı tavsiye ederdim diyor. Peygamber Efendimiz, gün içerisinde birçok kez dişlerini fırçalardı, yani misvaklardı. Abdest alırken, namaz kılırken, Kur'an-ı Kerim okurken ve uyurken dişlerini misvaklardı. Dolayısıyla biz de onun ümmeti olarak ağız ve diş sağlığımıza büyük bir önem vermeliyiz. Misvakı sadece namazlarımızda kullansak hem ibadet sevabı kazanır hem de ağız ve diş sağlığına büyük bir katkısı olur. Zira şu anda temizliğin en önemli etkeni fiziksel temizliktir. Toplumumuz özellikle bu misvağı güzel bir şekilde kullanırsa hem bütçeye katkı sağlamış olur hem de toplumumuz ağız ve diş sağlığı istenilen duruma gelir." (M. Salih Keskin - İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir