TARİHTE BUGÜN
10 Ocak tarihinde meydana gelen olaylar...
1861: Amerikan İç Savaşı: Florida Devletlerden ayrıldı.
1863: Dünyanın ilk metrosu olan Londra metrosunun Metropolitan adı verilen ilk hattı açıldı.
Burada hatıra şöyle bir şey geliyor: Muasır Medeniyetlerin seviyesine çıkma adı ve kılıfı altında Batının hep çıplaklığı, ahlaksızlığı alındı. Hani kurtuluşu, Batıyı taklitte gören idareciler nedense Batının teknolojisini taşımada iddia ettikleri gibi hızlı davranmadılar. Sarığı çıkarıp şapkayı, tekkeyi kapatıp meyhaneyi ihsas etmede şimşek hızıyla davrananlar, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri almada kaplumbağaya yenildiler.
1919: Osmanlı birlikleri Medine'yi teslim etti.
1919: İngilizler Bağdat'ı işgal etti.
1920: Milletler Cemiyeti kuruldu. ABD, Cemiyete katılmadı. Milletler Cemiyeti projesi israile giden yolda bir yapı taşı olarak düşünüldü. Yahudi sermayedarlarının bir fikri olan Milletler Cemiyeti(sonraki yıllardaki adı BM) Büyük Dünya Devleti idaresini(BM`yi) israile hizmet ettirecek şekilde düşünülmüştü. Yahudi sermayesi ile ciddi ilişkiler içinde olan ABD başkanı Wilson ABD`nin MC`ye girmesi için 3 defa kongreye teklif götürse de o yıllarda Siyonist lobi kongrede güçlü olmadığı için bunu başaramaz ve bir süre sonra kahrından felç olur.
1921: Albay İsmet Bey komutasındaki Türkiye ordusu, Yunan ordusu ile İnönü'de karşı karşıya geldi. Yunan ordusu yenildi. Zaferin ardından, Albay İsmet, 1 Mart 1921 'de generalliğe terfi ettirildi.
1926: Heyet-i Fesadiye davası sonuçlandı. Aslında üç ayrı dava söz konusuydu. Çerkez Ethem 'in Kuvayı Seyyaresi 'nin Bolşevik Taburu Komutanı İsmail Hakkı Bey, boşandığı eşini öldürten Miralay Osman ve Kürt isyanıyla birlikte Ankara muhitinde bir isyan hareketine giriştiği gerekçesiyle Kırşehir Milletvekili Rıza Bey idama mahkûm oldu.
1944: Nuri Demirağ'ın fabrikasında üretilen yolcu uçağının uçuş denemesi Yeşilköy'de yapıldı.
1945: Anayasa dilinde yeni Türkçe kelimelerin kullanılması kabul edildi.
1945: Teşri-i evvel, Teşri-i sani, Kânunuevvel ve Kânunusani aylarının adları, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak olarak değiştirildi.
1946: Birleşmiş Milletlerin ilk genel kurulu Londra'da toplandı. Bu kurulda 51 ülke temsil edildi.
1947: Demokrat Parti 1. Kongresi'nde "Hürriyet Misakı" kabul edildi. Raporda Anayasa'ya aykırı yasaların kaldırılması, Anayasa'nın tam olarak uygulanması, yeni seçim yasası hazırlanması ve cumhurbaşkanlığı ile parti genel başkanlığının birbirinden ayrılması isteniyordu.
1972: Askeri Yargıtay Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamını onayladı.
1979: İran şah`ı Muhammed Rıza Pehlevi ülkesini terk ederek ailesiyle Mısır`ın Assuan kentine gitti.
1984: Kürtaj yasal hale geldi.
Bugün Firavunun İsrailoğullarının çocuklarını öldürttüğünü veya Müşriklerin Resulullah`dan (sav) önce kız çocuklarını diri diri gömdüklerini okuduğumuzda aklımızın almadığı, “Nasıl yapılır bu?” dediğimiz gibi gelecekte de insanlar, Kürtaj Cinayetiyle çocukların daha doğmadan katledilmelerine hayret edecekler. Bununla beraber bizim Cahiliyye Düzeninin kız çocuklarının diri diri gömülmelerini meşru hale getirmesini kanıksayamadığımız gibi gelecekteki insanlar da halihazırdaki dünya düzeninin Kürtaj Cinayetini meşru kabul etmesine namla veremeyeceklerdir.
1984: Amerika Birleşik Devletleri ve Vatikan arasında 100 yılı aşkın bir aradan sonra diplomatik ilişkiler yeniden başladı.
1985: TRT, "anı, devrim, özgürlük" gibi bazı kelimelerin kullanımına yasak getirdi.
1987: Adana`da Cumhurbaşkanı Evren'in de katıldığı Rektörler düzeyindeki toplantıda, türbanın başörtünün kesinlikle yasaklanmasına dair karar alındı.
1988- Yurtdışında basılan 440 yayının ülkeye girmesi yasaklandı.
1995: TBMM televizyonu kuruldu ve oturumlar canlı olarak TRT-3'ten yayımlanmaya başladı.
1996: Cumhurbaşkanı Demirel, Hükümeti kurma görevini RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan`a verdi.
1998: Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi'nin kapatılmasına karar verdi.
2006: İran'ın nükleer programı uluslararası krize yol açtı. Tahran atom bombası sahibi olmak istediği iddialarını reddederken, nükleer programının sivil olduğunu ve programını geliştirmeye devam edeceğini açıkladı. 25 Ocak'ta Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya ile ABD, İran'a ekonomik ve ticari yaptırımları kabul ettirmeye çalıştı, ama tasarı başlangıç aşamasında Rusya tarafından reddedildi.
2017: AK Parti anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını tamamladı. AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı anayasa paketi Meclis'e sunuldu. Anayasa'nın 18 maddesi değişecek.