"Üzüm pekmezi ve şire ürünleri şifa kaynağıdır"
İnsan vücudunu sıcak tutan üzüm pekmezi başta olmak üzere şire ürünlerinin kış aylarında daha çok tüketilmesi tavsiyesinde bulunan aktarlar, bu ürünlerin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon gibi hastalıklara karşı koruma sağladığını söyledi.
Gaziantep'te bağbozumu mevsiminde hazırlanan üzüm pekmezi ve şire ürünleri, kış aylarında büyük bir ilgi görüyor. Kış mevsiminin etkisini iyice hissettirmesiyle insan vücudunu sıcak tutan ve derde deva olarak bilinen üzüm pekmezi ve şire ürünlerinin yoğun bir ilgi gördüğünü belirten aktarlar, kış mevsiminin vazgeçilmezi olan ve vitamin deposu el yapımı yöresel şire ürünlerinin soğuk havada daha çok tüketildiğini söyledi.
Demir ve kalsiyum bakımından zengin olan üzüm pekmezinin böbrek ve karaciğerin işlevini arttırarak vücudu hastalıklara karşı koruduğunu belirten aktarlar, özellikle bu ürünlerin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon gibi kış hastalıklarına karşı şifa niteliğinde olduğunu belirtti.
Kentteki Tarihi Almacı Pazarı'nda şire ürünleri satan esnaflar, doğal ürünleri üreticisinden tüketicisine aktardıklarını belirterek, bu ürünlerin şifa kaynağı olduğunu açıkladılar. Soğuk algınlığı ve kansızlık gibi hastalıklar başta olmak üzere çok sayıda hastalığa derman olan şire ürünlerini kışın tüketenlerin kolay kolay hasta olmayacağını dile getirdiler.
Soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en iyi yollarından birinin doğal ürünler ile beslenme olduğunu belirten esnaflardan Zeynel Abidin Karaoğlu, özellikle de üzüm pekmezinin bu mevsimde daha çok tüketilmesini tavsiye etti.
300-400 yıllık bir geçmişe sahip olan Almacı Pazarı'nda kente özgü doğal ürünlerin satıldığını belirten Karaoğlu, "Gaziantep dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Almacı Pazarı da Gaziantep'in merkezidir. Sattığımız ürünler genellikle Gaziantep yöresine ait ürünlerdir. Biliyorsunuz, Gaziantep daha önce bağlar diyarıydı. Bu bir kültürdür, dedelerimizin zamanından beri üzüm pekmezi, pestil, sucuk, muska, şirin tarhana gibi kış yiyecekleri bağbozumu zamanı yapılır ve kış boyunca da tüketilir." dedi.
"Kış hastalıklarına karşı üzüm pekmezi ve şire ürünlerini tavsiye ediyoruz"
Gaziantep'in yöresel ürünlerinin yanı sıra Malatya kayısısı ve Ege inciri gibi ürünleri de sattıklarını dile getiren Karaoğlu, "Şimdi biz bunu sadece Gaziantep ile tutmuyoruz. Bütün dünyaya açıldık ve çarşımız da belli bir çarşı olduğu için insanlar buraya güvenerek gelip alışveriş yapıyorlar. Biz de Gaziantep'e ait olan ürünleri Malatya'nın kayısısı ve Ege'nin inciri gibi bazı ürünleri de ekleyerek hizmet vermekteyiz. İnsanoğlu biliyorsunuz mevsim değişikliklerinde etkileniyor hasta oluyor ve vücudun direnci düşüyor. Biz de bu hastalıklara karşı üzüm pekmezi, kuru üzüm, incir, muska ve sucuk gibi faydalı ürünlerimizi tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Üzüm pekmezi kana en hızlı karışan harika bir besin kaynağıdır"
Karaoğlu, üzüm pekmezi tüketiminin sağlık açısından faydalı olduğu için Gaziantep'te de en çok üzüm pekmezi satışı yaptıklarını belirterek, "Çünkü üzüm pekmezi kana en hızlı karışan antioksidan özelliği olan harika bir besin kaynağıdır. Üzüm pekmezi yiyen insanlar, eskiden hasta olmazdı. Ama yeni nesil tatlı çeşitleri çoğaldığı için üzüm pekmezi yemediği için zaten bu kadar kısa sürede gribal enfeksiyona kapılıyor. Halkımıza tavsiyemiz; azda olsa pekmez tüketimine devam etsinler." şeklinde konuştu.
Katı üzüm pekmezini daha çok tavsiye ettiklerini belirten Karaoğlu, bu pekmezin sıvı pekmeze göre daha çok dayanıklı olduğunu da sözlerine ekledi.
Üzüm pekmezi, sucuk, pestil, muska gibi şire ürünlerine vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini belirten Sezai Yılmaz da soğuk havalarda şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç tuttuğunu ve özellikle de vatandaşlara üzüm pekmezini tavsiye ettiklerini söyledi.
"Üzüm pekmezi kışın vücut direncini artırmaya yönelik bir besin kaynağıdır"
Kışın satışlarının arttığını belirten Yılmaz, "Öncelikle kışın gelmesiyle beraber tahin, pekmez, sucuk ve muska gibi ürünlerde rağbet fazlasıyla oldu. Kışın gelmesiyle beraber insan vücudunun direnci ister istemez azalıyor. Vatandaşlar kış mevsiminde bu şire ürünlerini tükettikleri takdirde hem dirençli hem de daha sağlıklı kalıyorlar, hastalıklara karşı da korunmuş oluyorlar. Özellikle pekmez, tahin, sucuk ve muska gibi yöresel ürünlerimiz kış mevsiminde vücudu dinç tutar. Bundan dolayı da bu ürünler rağbet görüyor. Pekmezin bilinmeyen faydası yoktur. Üzüm pekmezi özellikle kışın vücut direncini artırmaya yönelik bir besin kaynağıdır. Biz de tüketiyoruz, herkesin de tüketmesini tavsiye ediyoruz." diye ifade etti.
Gaziantep'in geleneksel şire kültüründe önemli yeri olan cevizli sucuk, muska, pestil, kuru üzüm gibi şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç tuttuğunu ve bu ürünlerin kış mevsiminde bol tüketilmesi gerektiğini belirten Turan Efendioğlu, havaların soğuk olmasından dolayı şire satışlarında büyük artış olduğunu belirtti.
"Şire ürünleri kışın vücudu sıcak tutar"
Efendioğlu, "Kış geldi, şu anda şire ürünleri çok fazla satılıyor. Örneğin üzüm, pestil, sucuk, muska gibi ürünler çok satılıyor. Antep fıstığı da bu mevsimde yoğun ilgi görüyor. Kışlık ihtiyaçlarını alamayanlar, örneğin kurutmalık dolma, biber ve patlıcan alıyorlar. Yurtdışından gelen müşterilerimiz oluyor. Yine Türkiye'nin çeşitli illerinden turlar geliyor. Kış geldiği için daha fazla şire ürünleri satılıyor. Bu ürünler kışın vücudu sıcak tutar. Bundan dolayı biz de bu ürünleri tavsiye ediyoruz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)