• DOLAR 32.556
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2445.715
  • ...
Mobil internet paylaşımına gelecek ek ücrete tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mobil internet paketini "hotspot" yoluyla başka cihazlarla paylaşanlara kötü haber geldi. Akıllı telefonlarındaki mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret geliyor. 15 Ocak 2019'dan itibaren mobil internetini paylaşanlar, aylık 9 TL ücret ödemek durumunda kalacak.

Mobil 'hotspot' uygulamasıyla ilgili olarak Turkcell ve Vodafone'un ardından Türk Telekom da açıklama yaptı.

Turkcell'den konuyla ilgili olarak abonelerine gönderilen mesaja göre; iOS veya Android telefonlardaki hücresel internet bağlantısını başka cihazlarla paylaşmayı sağlayan 'kişisel erişim noktası' özelliği kullananlar artık ek ücret ödeyecek. İlgili mesaja göre uygulama 15 Ocak'ta başlayacak.

2 GB'lık paylaşımlı internet paketi devreye girecek

Aboneler internetlerini paylaşırken açılacak sayfaya "Hızlı Giriş" teknolojisi üzerinden giriş yapmaları durumunda, paketlerindeki interneti ek ücret ödemeden ve cihaz sınırı olmadan kullanabilecekler. "Hızlı Giriş" üzerinden giriş yapılmadan başka cihazlarla internet paylaşımı yapıldığında aylık 9 TL'ye, mevcut paketteki internete ek olarak 2 GB'lık paylaşımlı internet paketi devreye girecek.

Vodafone ve Türk Telekom ücret almayacak

Vodafone ve Türk Telekom ise Hotspot paylaşımlarından ücret almayacağını açıkladı.

Türk Telekom'dan konuyla ilgili olarak yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Akıllı cep telefonlarında bulunan ve 'hotspot' olarak adlandırılan 'Kişisel Erişim Noktası' özelliğinin kullanımına 1 Ocak 2019'dan itibaren ücret getirileceği tartışmaları üzerine abonelerimizin doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Türk Telekom, müşterilerinin kendi mobil internet paketlerini dizüstü bilgisayar, tablet gibi farklı cihazlarla 'Kişisel Erişim Noktası/ Hotspot' özelliğini kullanarak farklı cihazlarla paylaşmalarından herhangi bir ücret talep etmemektedir."

Vodafone ise yaptığı açıklamasında, "Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, hotspot yoluyla mobil veri paylaşımı için kullanıcılarından ücret talep etmiyor." ifadelerine yer verildi.

"Uygulama saçma"

İLKHA'ya konuşan vatandaşlar ise duruma tepki göstererek, faturalara ek ücret getirilmesi durumunda operatörlerini değiştireceklerini söylediler

Mobil internet paylaşımına aylık 9 TL olarak ücretlendirilecek olmasını saçma bulan Yasin Elbahadır, şunları söyledi:

"Ocak 15'inden sonra hayata geçirilecek uygulama çok saçma sapan, çünkü biz zaten para veriyoruz. Bunun yanında eğer evimde bir bilgisayar veya televizyon varsa, ona bağlanırsam ekstra ücret ödemek zorunda kalacağım. Neden ekstra bir ücret alıyorlar, anlamış değilim." 

"Bu doğru bir uygulama değil"

Uygulama tepki gösteren Yusuf Güngül ise mobil internet paylaşımından dolayı yapılacak olan her hangi bir ücrete karşı olduklarını ve kabul etmediklerini söyledi.

Güngül, "Bu doğru bir uygulama değil, çünkü ben kendi hakkımdan başkasına veriyorum, bundan dolayı faturama ek ücret çıkartılması çok yanlış. Ben bu hakkı GSM şirketine vermiyorum. Bu yanlış uygulamadan vazgeçsinler." dedi.

"Ek ücret gelirse başka operatöre geçerim"

Turkcell hayata geçirmeyi planladığı uygulamanın hata olduğunu ve bu uygulamayı kesinlikle kabul etmeyeceklerini kaydeden Vedat Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben zaten internetimin parasını veriyorum, bunun üzerine eğer bir dost ve akrabana paylaştığın zaman ek ücret gelecek olması saçmadır. Mesele ben evliyim ve internetimi bazen eşime açıyorum. İnternetimi paylaştım diye faturama ek bir ücret yansıtılması doğru değil, ben bunu kabul etmem. Zaten biz yüksek fatura veriyoruz, bunun yanında acil bir durumda eşime internet paylaşımı yaptım diye ekstra bir ücret gelirse o operatörden hemen çıkarım. Hem ben hem de eşimi çıkartıp başka operatöre geçerim. Çok saçmadır, sadece ben değil herkes tepki gösterir."

"Halkın yükünü ağırlaştırıyorlar"

Yüksek faturalardan dolayı yaşadıkları sıkıntılara ek ücret sıkıntısı da getirilse hattını iptal edeceğini söyleyen Sedat Akış da uygulamanın yanlış olduğunu ifade etti.

Akış, "Halka hizmet etmesi gereken GSM operatörleri her geçen halkın yükünü ağırlaştırıyorlar. Her geçen gün daha da kötüye gidiyor. 15 Ocak'tan sonra çıkartılacak olan uygulama çok saçmadır. Ne demek eğer internet paylaşımı yaparsan ayda 9 TL faturana yansıyacak. Zaten krizdir, insanlar zor durumda.  Böyle giderse operatörümü değiştireceğim." diye konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir