• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`ASGARİ ÜCRETTEN  VERGİ ALINMASIN`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ENES DURMAZ - DOĞRUHABER

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarı belli oldu. 2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Yüzde 26,05'lik artış asgari ücrette 417 TL olarak yansımış oldu. Evli ve üç çocuklu kişiler için ise asgari ücret 2 bin 155 TL oldu. Kararın 15 üyeli komisyonda oybirliği ile alındığı açıklandı. Bu, her ne kadar iyi bir rakam olarak görülse de açlık sınırı düşünüldüğünde, bu rakamın geçinmek için yeterli olmadığı anlaşılıyor. Açıklanan rakamları gazetemize değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, “Bekar için asgari ücret 2 bin 20 TL. Evli ve çocuklu bir işçinin ailesini nasıl geçindireceğini hesaplayan yok. Evli ve üç çocuğu olan asgari ücretlinin eline geçecek miktar 2 bin 155 lira olacak. Aradaki fark ile ailenin geçindirilmesi mümkün mü?” ifadelerini kullandı.

EVLİ VE ÇOCUKLU BİR İŞÇİNİN AİLESİNİ NASIL GEÇİNDİRECEĞİNİ HESAPLAYAN YOK

Kararın hayırlı olmasını dileyen Yapıcıoğlu, “Bu miktarın geçinmek için yeterli olmadığını aslında herkes biliyor. Ancak ekonomik şartlar, işverenlerin daha fazlasını ödeyemeyeceği, sürdürülebilirlik ve benzeri gerekçelerle daha fazlasının verilmeyeceği ileri sürülüyor. Biz aynı görüşte değiliz. Resmi istatistik kurumu TÜİK`in son açıkladığı rakamlara göre asgari geçim tutarı ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 213 TL, orta ağırlıktaki işlerde çalışanlar için bin 978 TL, hafif işlerde çalışanlar için ise bin 841 TL. Bu rakamlar tek başına bir işçinin geçimi için gerekli miktar. Asgari ücretin net miktarı ortalama olarak bir işçinin tek başına geçimi için asgari tutar, o da şimdilik. Bu ücret bir yıl boyunca uygulanacak ve yavaş yavaş eriyecek. Bekar için asgari ücret 2 bin 20 TL. Evli ve çocuklu bir işçinin ailesini nasıl geçindireceğini hesaplayan yok. Evli ve üç çocuğu olan asgari ücretlinin eline geçecek miktar 2 bin 155 lira olacak. Aradaki fark ile ailenin geçindirilmesi mümkün mü? İşveren de destek istiyor. Karnını doyurmakta zorlanan asgari ücretlilerden vergi alınıyor. Teşviklerle kaynakların bir kısmı işverenlere aktarılıyor.” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN

Asgari ücretten vergi alınmaması konusunu sürekli gündeme getirdiklerini ifade eden Yapıcıoğlu, şunları söyledi; “Yıllardır söylüyoruz ve durum değişene kadar da söylemeye devam edeceğiz. Asgari ücretlilerden vergi alınmaması parti programımızda vurguladığımız konulardan biridir. Asgari ücret tamamen vergi dışı kalmalıdır. 2012 yılında mecliste grubu bulunan dört parti bu konuda anlaşmıştı. Bunu millete verilmiş bir söz olarak kabul ediyoruz ve sözlerini yerine getirmelerini millet adına talep ediyoruz. Bu söz yerine getirilinceye kadar talep etmeye, hatırlatmaya devam edeceğiz. Asgari ücret tamamen vergi dışı kalmalı ve bu anayasa hükmü haline getirilmelidir.”

ASGARİ ÜCRET RAKAMLARI

Brüt Asgari Ücret (Aylık): 2.558,00 TL

Net Asgari Ücret: 2.020,59 TL

ASGARİ ÜCRET YASAL KESİNTİLERİ

Brüt Ücret  - 2.558,00 TL

Sigorta Primi İşçi Payı - 358,12 TL

İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı - 25,58 TL

Gelir Vergisi - 326,15 TL

Damga Vergisi - 19,42 TL

Kesintiler Toplamı - 729,26 TL

Asgari Geçim İndirimi (Bekâr ve Çocuksuz) - 191,85 TL

NET ÜCRET (AGİ Dahil)  2.020,59 TL

VATANDAŞ VERGİ ALINMAMASINI BEKLİYOR

Açıklanan asgari ücret rakamları vatandaşı az da olsa memnun etmiş görünse de asıl beklenti kesintilerin de azaltılması ve özellikle de asgari ücretten vergi alınmaması.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir