• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...
TABELA VAATLER
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Amerikan Başkanı Trump`ın TL`yi hedef alan açıklamalarının ardından dolar hızla yükselmiş ve Türkiye Ekonomisi dar boğazın eşiğine gelmişti. 2019 Yerel Seçimlerine bu atmosferde hazırlanan Türkiye`de siyasilerin vaatlerinin de bu yönde olması bekleniyordu. Adaylarının büyük kısmını belirleyen Ak Parti anlaşılması güç bir o kadar da ilginç bir hamle yaparak seçim vaatlerinin arasına tabelaların Türkçeleşmesini de almayı planladığı ortaya çıktı. Vatandaşın sorunları ile uzaktan yakından alakası olmayan tabela vaadi gerçeklikten uzak olarak yorumlandı.

VATANDAŞ EKONOMİK HAMLELER BEKLİYOR

24 Haziran seçimleri öncesi yapılan birçok ankette vatandaşların partilerden ekonomik vaatler beklediğini bir kez daha göstermişti. Geldiğimiz süreçte Türkiye ekonomisi Başkanlık seçimlerinin bi hayli gerisinde. Türkiye Ekonomisi yürütülen yanlış ekonomi politikalarının yanı sıra Amerika Başkanı Trump`ın hedefine girdi ve döviz kuru hızla yükseldi. Fırsatçıların dolar artışını bahane ederek yaptığı zamlar enflasyonu tetikledi ve alım gücü düştü. Bu şartlar altında gidilen 2019 yerel seçimleri de ekonomik açıdan çok önemli kıldı. Vatandaşlar bu dar boğazı biran önce bitirecek ekonomik hamle beklentisine girdi.

ARAPÇA DÜŞMANLIĞI MI TÜRKÇE SEVGİSİ Mİ?

Batılı sistemlerin kopyası üzerine bina dilen Türkiye Cumhuriyetinde Avrupa`ya özenti her alanda oldu ve olmaya devam ediyor. Batı sempatisini tabelalara yansıtan işletmecilere yönelik bir yaptırım bugüne kadar yapılmadı. Suriye`deki iç savaştan kaçarak Türkiye`ye sığınan milyonlarca mülteci hayatlarını devam ettirmek için küçük çaplı işletmeler açmaya başlayınca kimi belediyelerin kalbine Türkçe sevgisi aklına ise tabela yasakları geldi. Yıllardan beri Latin, Çin ve Kiril alfabesiyle yazılmış tabelalara karşı hoşgörüyle bakanlar Arapça tabelaları görünce Türkçe`nin güçlendirilmesi fikriyle uyandı. Yaşanan bu durum ise vatandaşın aklına 'Türkçe sevgisi mi Arapça düşmanlığı mı?' sorusunu getirdi.

TABELA VAADİ BÜYÜK ÇELİŞKİ

İslam coğrafyasında yaşanan olaylara tepkisiz kalmayan ve gönül coğrafyamız tabiriyle Osmanlı sınırlarının kastedildiği bir dönemde ve 2023-2071 gibi hedefler üzerinde hareket edilen bir zamanda vaatlerin tabelalara kadar indirgenmesi ise düşündürücü. Bir taraftan Osmanlı`nın topraklarında huzur içinde yaşayan yüzlerce milletten bahsetmek bir taraftan ise ülkesine sığınan mültecilerin astığı tabelaları indirmeyi seçim vaatleri arasına almak ise büyük çelişkiler barındırıyor.

TÜRKÇELEŞTİRME İNGİLİZCE TABELALAR İÇİN UYGULANACAK MI?

Geçtiğimiz aylarda Suriyelilere yönelik ırkçı saldırıların arttığı dönemde MHP`li Adana Büyükşehir Belediyesi provakatif bir adım atarak şehirdeki Arapça tabelaları indirmiş İngilizce tabelalar ise yerinde durmuştu. Bu furyaya kimi Ak Parti belediyeleri de dahil olmuş ve Suriyelileri işletmelerine ait Arapça tabelalar indirilmeye başlanmıştı. Bahsi geçen kanuna binaen yapılan bu uygulamalarda diğer yabancı dildeki tabelalara dokunulmamıştı. Önümüzdeki süreçte İngilizce tabelalara dokunulup dokunulmayacağını ise zaman gösterecek.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir