Diş fırçası mı misvak mı?
Eğer mü`minlere zorluk vermeyecek olsaydım yatsı namazını geciktirmelerini ve her namaz (başın)da misvak kullanmalarım emrederdim.( Buhârî:cum`a 8-müslim:tahare:42-tirmizi:tahare:18)
Misvak mı diş fırçasımı konusuna geçmeden önce misvak hakkında biraz bilgi vermekte yarar vardır.
Misvak: Misvak, Erak ağacından yapılan çubuktur. İnce lifleri ve kendine has kokusu vardır. İlk kez yaklaşık olarak 7000 yıl önce Babiller tarafından kullanılmış, sonraları yunan ve roma imparatorlukları,antik mısırlılar,ve Müslümanlar tarafından kullanılmıştır.misvakın içeriğine bakarsak:
Topikal florür: Diş minesini güçlendirir çürük oluşumunu engeller.
Silisyum: Lekeleri çıkarır, dişin beyazlamasını sağlar.
C vitamini: Dokuların iyileşmesine yardımcı olur.
Sodyum: Mikropların ölmesini sağlar.
Tanen asidi: Diş eti iltihabını önler. Plağı azaltır ve oluşmasını engeller.
Reçine: Diş minesi üzerinde bir katman oluşturur ve çürük oluşumunu engeller.
Hardal yağı: Antiseptik özelliği vardır.
Klorür: Diş taşı oluşumunu engeller.
Misvak kullanım şekli: Taze misvakın açık kahverengi olması tazeliğine işarettir. Misvakın sünnete uygun tutulması; misvakı sağ ele alıp küçük parmak altta, diğer üç parmağın üstte olacak şekilde ve misvakın başını başparmağa dayama suretiyle olur. Misvaklamak; dişlerin içini, dışını, üst ve alt kısımlarını, ön dişlerin köklerini ve diş aralarını ovuşturmakla gerçekleşir. Hz. Peygamber (s.a.v.): “Suyu süzerek içiniz. Dişlerinizi enine misvaklayınız” buyurmuşlardır. (Mecmâü`l Âdâb)
Misvakın faydaları:
Ağız kokusunu güzelleştirir, Misvakın çok etkili antibakteriyel özelliği vardır, bundan dolayı bakterile başarıyla ortadan kaldırır.
Kan pıhtılaşmasını misvakın içerdiği ihtiva önler.
Misvakın içerdiği mineral ve bileşenler, safra kesesi sağlığı için faydalıdır.
Misvak bağırsak solucanlarının temizlenmesine yardımcı olur.
Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.
Çocuk felcine karşı misvakın faydalı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Misvak ağacının taze kök ve kabuğu mesane, nezle düşük ateş, bronşite iyi gelir.
Aynı şekilde taze misvak kökü ve kabuğu mide ve karaciğer sağlığı için faydalıdır. Mide ve karaciğeri temizler, dalağın üzerinde yükü hafifletir.
Misvak kaynatılarak içildiğinde astım semptomlarını azaltır, öksürüğü azaltır.
Misvakla alakalı yapılan bilimsel araştırmalar, misvakın ağız içinde yer alan 750den fazla zararlı bakteri ürünün etkisini azalttığını ortaya koymuştur.
Misvakın bağışıklığı arttırarak vücudun çeşitli hastalıklara karşı direnci arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır
Diş fırçalarına bakacak olursak: Diş fırçası önce hayvan kılından(at kılı, domuz kılı) üretiliyordu. Yapılan araştırmalar sonucunda zararı kanıtlanıp(ağız, boğaz ve bademcik gibi hastalıklara neden olması) piyasadan kaldırılmıştır. Daha sonra diş fırçaları sentetik naylondan üretilmiştir. Bu teller son derece tehlikeli ve kanserojendir. Ayrıca naylon diş fırçası da bakteri üremesine müsaittir. Ve ağız gibi bakterinin bulunduğu aynı zamanda sulak bir yerde kullanıldığından diş fırçasında kolaylıkla bakteri üremesi olur. Bir diş fırçası en fazla 3 ay kullanılmalıdır. Diş fırçasından iki tane kullanmak, birini sabah kullandıysak diğerini akşam kullanmakta(bakteri oluşumunu engellemek) yarar vardır.
Misvak kullanımın sünnet olduğunu, peygamberimiz tarafından önemine özellikle vurgu yapıldığını ayrıca misvakın lifli yapısı sayesinde diş temizliğine ve sağlığına önemli katkısı olduğunu ve birçok faydası olduğunu söyledik. Fakat misvakın yapısı gereği ve bizim sadece dişlerin vestibül (ön) yüzünü temizlediğimizden dolayı dişlerin arka kısımlarını, dişlerin arasını misvak ile temizlemenin çok zor olduğunu belirtmekte yarar vardır. Ondan dolayı sadece misvak yetersiz kalır. En iyisi uygun diş fırçasını uygun şekilde kullanmak (inşallah başka yazılarda anlatırız) ve misvakı da hem sünnet niyetiyle hem de temizlemesi yönüyle kullanmak…
Kaynak, Söz&Kalem Dergisi, Muhammed BAYTAR