• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Obezite ülkemizde artan bir sorun"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin'e geldi. Mardin Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen Beslenme Dostu Okul Programı Sertifika Dağıtım Törenine katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Meşe, burada açıklamalarda bulundu.

Meşe, 2010 yılından beri yürütülen "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında erişkin ve çocuklara yönelik sağlıklı beslenmeyi teşvik ettiklerini, hareketli yaşamı artıran müdahalelerin yer aldığı eylem planlarının hazırlandığını söyledi.

"Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik önce obeziteye neden oluyor"

Meşe, "Günümüzde bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümler, bulaşıcı hastalıkların önüne geçmiştir. Bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında da temel olanlar kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve KOAH'tır. Bu hastalıkların ortak önlenebilir risk faktörleri tütün ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve yetersiz harekettir. Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik önce obeziteye neden olmakta, obezite de diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanserlere yol açabilmektedir." dedi.

Türkiye'de artan bir sorun: Obezite

Obezitenin dünyada ve ülkemizde artan bir sorun olduğuna dikkat çeken Meşe, şunları söyledi:

"Son 40 yılda 5-19 yas? arası çocuk ve adolesanlarda obezite 10 kattan fazla artmıştır. Dünya Sağlık Örgütünün son verileri 5-19 yas? arası çocuk ve adolesanların 340 milyonundan fazlasının fazla kilolu veya obez olduğunu göstermektedir. Ülkemizde ilkokul 2. sınıf çocuklarda obezite yüzde 10, fazla kiloluluk yüzde 14.6 bulunmuştur. Mardin'in yer aldığı Güneydoğu Anadolu bölgesinde şişmanlık yüzde 4.5, fazla kiloluluk yüzde 10.5 oranlarındadır. Çocukluk cağında oluşan obezite çocuklarda gelişimi olumsuz etkilemekte, akademik başarıyı du?s?u?rmekte ve erişkinlik döneminde de devam eden sağlık sorunları yaratmaktadır."

"Amaç okullarda farkındalık yaratılmasıdır"

Çocuklara yönelik tüm bu risk faktörlerini ortadan kaldırmaya yönelik eylem çalışmalarını en önemli paydaşlarından olan Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürüttüklerini kaydeden Meşe, "Beslenme Dostu Okullar Programı, bu işbirliğimizin en önemli eylemlerinden birisidir. 2010 yılından beri okullar gönüllü? olarak başvurmakta Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve il sağlık müdürlüklerimiz ortaklaşa denetim yapmaktadır. Programda amaç okullarda sağlıklı beslenme çevrelerinin oluşturulması ve bu konuda farkındalık yaratılmasıdır." dedi.

"Okulların yüzde16'sı beyaz bayraklıdır"

Beslenme Dostu Okul olmak için ön şartın okulun beyaz bayrak sahibi olması olduğunu hatırlatan Meşe, "Halen ülkemizde tüm okulların yüzde16'sı beyaz bayraklıdır. Beyaz bayraklı okulların ise yüzde 37'si Beslenme Dostu Okul sertifikası almışlardır. Mardin ilimizde ise, tüm okullarının yüzde 6'sı Beyaz Bayraklıdır ve beyaz bayraklı okulların yüzde 12'si ise Beslenme Dostu Okul olmaya hak kazanmıştır. Hedefimiz tüm okulların bu işe gönüllü? olmasıdır." diye konuştu.

Okullara "Beslenme Dostu Okul Sertifikası" verildi

Mardin'de 512 okul Beyaz Bayraklı okul olurken, 61 okul da "Beslenme Dostu Okul Sertifikası" almaya hak kazandı. Sertifika almaya hak kazanan okul yöneticilerine sertifikalarını Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Mardin Valisi Mustafa Yaman, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz tarafından takdim edildi.

Programda; Mardin Valisi Mustafa Yaman, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz da birer konuşma yaptılar.

Sağlık Bakan Yardımcısı Meşe, daha sonra bir otelin Konferans salonunda basına kapalı düzenlenen İl Sağlık Müdürleri Toplantına katıldı. (M. Salih Keskin - İLKHA).

 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir