• DOLAR 35.491
  • EURO 36.58
  • ALTIN 3060.77
  • ...
Bademcik iltihabı mı, farenjit mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bademcik iltihabı mı, farenjit mi?

Havalar soğudu, hastalıklarla birlikte boğaz ağrıları da arttı. Ancak boğaz ağrılarının nedeni farklı rahatsızlıklar olabiliyor.

Bu rahatsızlıkların başında gelen bademcik iltihabı ile farenjidi birbirinden ayırt etme yolları:

Bademcik iltihaplanmasında kıpkırmızı bademciklerin üzerinde beyaz noktalar varken, farenjitte tüm boğazda kırmızı renk görülür.

Farenjitte çok ateş olmaz ancak bademcik iltihabında yüksek ateş görülür.

Farenjitte ağız kokusu olmazken, bademcik iltihabında enfeksiyondan dolayı hastada ağız kokusu belirgindir.

Bademcik iltihabı son derece ağrılıyken, farenjitte hissedilen ağrı bu kadar şiddetli değildir.

Bademcik enfeksiyonunda genellikle hasta yatmak zorunda kalır ama farenjitte rahatsızlık ayakta geçirilebilir.

FARENJİT NEDEN OLUR?

Farenjit hastalığı, kişinin ağız ve burun boşluğunun arka tarafında bulunan yutak bölümünün, yani farinksin iltihaplanması durumudur. Bulaşıcı bir hastalık olan farenjit, belirtiler ve şikâyetler gözlendiği durumda vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Zira tedavide geç kalınması durumunda bronşite dönüşme riski oldukça yüksektir.

Farenjidin oluşmasını tetikleyenler:

Sigara kullanmak,

Kirli, tozlu ortamlara maruz kalmak,

Aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler tüketmek,

Boğazın çok sık temizlenmesi,

Çürük dişlerin tedavisinin zamanında yapılmaması…

Bakteriyel farenjit için antibiyotik şart!

Bitkisel tedavi yöntemleri her türlü rahatsızlıkta ilk olarak uygulanması gereken yöntemlerdir. Ancak eğer farenjit, bakteriyel sebeplerden kaynaklanıyorsa antibiyotik kullanımı dışında bir tedavi pek de mümkün olmayabiliyor. Bu durumda doktorunuz en doğru yaklaşımı zaten sunacaktır. Zira bakteri kaynaklı farenjitte antibiyotik tedavisine hemen başlanmaması, tedavinin yeterli dozda verilmemesi nefrit, bademcik apsesi gibi hastalıklara da yol açabiliyor. Bu bakımdan antibiyotik tedavisinin sonuna kadar sürdürülmesi gerekiyor.

BADEMCİK İLTİHABI VE FARENJİT İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Sarımsak, her derde deva!

Sarımsak vücudun neredeyse tamamı, tüm organlar, hatta hücreler için faydalı olan bir besindir. Bu bağlamda özellikle boğaz ve göğüs ağrısının tedavisi için gösterilen en etkili doğal ilaçlardan birisidir.

Bal, mikrop kaynaklı hastalıkları yok eder!

Çok çok eski medeniyetler de dâhil olmak üzere bal, asırlardır birçok hastalığın tedavisi için kullanılıyor. Tıpkı sarımsak gibi, doğal bir antibiyotik olarak değerlendirilen bal, çok güçlü bir mikrop kırıcı özelliğe sahiptir. Hal böyle olunca da boğazda mikrop, bakteri, virüs kaynaklı farenjit ve iltihap için özellikle sabahları bir kaşık gerçek bal tüketmek faydalı olur.

Zencefil, solunum yollarının dostudur!

Sadece farenjit değil, tüm sollunum yolları hastalıklarının önlenmesi ve var olanların da tedavi edilebilmesi için zencefil tüketiminin altı çizilmektedir. Hem mikrop kırıcı özelliği hem de çok etkili antioksidan içeriği sayesinde boğazdaki sorunları kısa süre içinde yok eder.

Zerdeçal, mikropları öldürür!

Ağız içi, boğaz ve tüm solunum yollarının temizlenmesinde zerdeçaldan yardım almak önerilir. Özellikle mikrobik rahatsızlıkların tedavisinde, göğüs hastalıklarının hafifletilmesinde zerdeçal çok etkilidir.

Fesleğen, etkili bir antioksidandır!

Fesleğen, bolca magnezyum içerdiği için kan akışını hızlandırıcı özellik göstermektedir. İçeriğinde bulunan etkili antioksidanlardan dolayı da fesleğen, farenjit başta olmak üzere tüm solunum yolları ve boğaz rahatsızlıklarının tedavisini hızlandırır. Bunun için fesleğeni suda kaynatarak içmek ya da fesleğen yapraklarını çiğnemek önerilir.

Nane, boğazdaki tahrişi yatıştırır!

Nanenin, solunum yollarını rahatlatıcı ve kızarıklık, kaşıntı, tahriş gibi sorunları yatıştırıcı özelliği vardır. Bu bakımdan farenjitten tahriş olan boğazın kısa süre içinde yeniden toparlanması için; nane çiğnemek ya da suyun içinde nane kaynarken buharını solumak önerilir.

Limon, ağız ve boğaz sağlığını korur!

C vitamini bakımından oldukça zengin olan limonun suyunu içmek ya da limon suyuyla gargara yapmak boğazda oluşan tahrişin kısa sürede iyileşmesini sağlar. Ayrıca limonun boğazı mikroplardan arındırma özelliği de bulunmaktadır.

Kaynak, Nisanur Dergisi/Münevver Aktaş 

Bu haberler de ilginizi çekebilir