• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
YEMEN`DE BARIŞ UMUDU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ABUZER ATASOY/DOĞRUHABER
Yemen'de 4 yıldır süregelen iç savaşta olumlu gelişmeler yaşanıyor. İsveç'te Husiler ile BM'nin resmi Yemen yönetimi olarak tanıdığı hükümet arasında yapılan barış görüşmelerinden iki taraf da memnun ayrıldı. İç savaşın ve açlığın kırdığı milyonlarca Yemenli için barış umudu yeniden yeşerdi. Görüşmelerde mesafe kat edilmesini olumlu bulduğunu söyleyen HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, barışın nihai ve kalıcı bir hale gelmesi gerektiğini belirtti.

Yemen'de 5'inci yılına giren iç savaşın sonlandırılması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde taraflar bir araya geldi. İsveç'in Rimbo kentinde 6-13 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen görüşmelere Suudi Arabistan destekli Mansur Hadi liderliğindeki hükümet ile başkent Sana dahil ülkenin önemli kentlerinin yönetimini elinde bulunduran İran destekli Husiler katıldı.
 
ANLAŞMAYA İLİŞKİN DETAYLAR
Yoğun bir ortamda geçen görüşmelerde bazı konularda mutabakat sağlandı. Buna göre Husiler, ellerinde bulunan ve savaşın sertleştiği Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde kentinden çekilmeyi kabul etti. Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon da kente yönelik hava bombardımanlarını durduracak. Hudeyde`ye uluslararası gözlemciler konuşlandırılacak ve silahlı güçler 21 gün içerisinde kentten tamamen geri çekilmiş olacak. Yemen`e ulaştırılacak insani yardımlar da Hudeyde Limanı`ndan ülkeye girecek.
 
Görüşmelerde üzerinde mutabakata varılan bir diğer konu da esir takası oldu. BM, iki tarafın hazırladığı listelerde 15 bin ismin yer aldığını açıkladı. Takasın ne zaman ve kimin gözetiminde yapılacağı konusu ise henüz belli değil.
 
Toplantıda ayrıca Taiz ablukasının kaldırılması ve kente insani yardım koridoru açılması için bir komite kurularak görüşmelere başlanması konusunda da anlaşma sağlandı. Sana Havalimanı`nın durumu ise bir sonraki görüşmeye bırakıldı.
 
BM: İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELER OCAK SONUNDA
Müzakerelerin kapanışında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ocak sonunda yapılacak ikinci tur görüşmelerde siyasi müzakerelerin çerçevesinin belirleneceğini açıkladı.
 
TARAFLAR ANLAŞMADAN MEMNUN
Bu arada Suudi Arabistan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil birçok ülke, olumlu sonuç alınan Yemen Barış Görüşmelerinden duydukları memnuniyeti dile getiren açıklamalarda bulundu.
 
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi görüşmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, taraflar arasındaki anlaşmaların olumlu ve güven artırıcı olduğunu belirtti.
 
İsveç`te elde edilen sonucun görüşmelerin devamı için “ümit verici” olduğunu kaydeden Kasımi, anlaşmaların belirlenen çerçevede uygulanmasını umduklarını, bu sayede nihai anlaşmaya ulaşmak için müzakerelerin devamının sağlanacağını ifade etti.
 
Yemen görüşmeleri ile ilgili Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı`ndan bir kaynak, Riyad`ın, İsveç`te Yemen hükümeti ve Husiler arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti.
 

HÜDAPAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz
 
‘YEMEN, İSLAM DÜNYASININ SORUNUDUR`
Yemen barış görüşmelerini gazetemize değerlendiren HÜDAPAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, partisinin, İslam coğrafyasının bütün çatışmalı alanlarında askeri çözümün değil, siyasi çözümün olması gerektiğine inandığını belirtti. “Yemen`de de aynı çözüm olmalıdır.” Diyen Yavuz, “Yemen`deki iç savaş, hastalıklar, açlıkla pençeleşen insanların durumu, İslam dünyasının sorunudur. Bu mesele İslam dünyasının sorunuyken ve İslam dünyası kendi iç dinamikleriyle bunu halletmesi gerekirken bunu, İslam dünyasını yıkmak isteyen, çatışmalı alanlar oluşturmak isteyen yabancı güçlere havale etmeleri kabul edilemez. Gönül isterdi ki bu mesele, Yemen`de İslam dünyasının aktörleri tarafından çözüme kavuşturulsun.” İfadelerini kullandı.
 
“BİZİM İÇİN EN BÜYÜK MASLAHAT KANIN AKMASININ ÖNLENMESİDİR”
İsveç`te yapılan barış görüşmelerinin nihayete ermesi ve bu konuda mesafe kat edilmesini olumlu gördüğünü bildiren Yavuz, “Her halükarda kötü bir barış da olsa devam eden bir savaştan daha iyidir. Bu barışın nihai ve kalıcı hale gelmesi için İslam ülkeleri üzerlerine düşeni yapmalı ve İslam dünyasının yüreğini yakan bir coğrafya olarak Yemen`de sükunet ve istikrarın hakim olması için ellerinden gelen her türlü gayreti göstermelidirler. Hiçbir İslam ülkesi kendi devlet çıkarını kanın akmasının önüne geçirmemelidir. Bizim için en büyük maslahat kanın akmasının önlenmesidir. Bu konuda atılacak her adımı HÜDAPAR olarak destekliyoruz. Bu doğrultuda ortaya konulmuş olan bu barış iradesini önemsiyoruz. Görüşmelerde mesafe kat edilmesini, tarafların en azından birbirleriyle diyalog masasına oturmuş olmasını önemli ve değerli bir gelişme olarak görüyoruz. Bunun nihai ve kalıcı bir hale gelmesi gerekiyor. Bu konuda İslam ülkelerinin bütün yaşanmışlıklara rağmen şartları zorlamaları gerektiğini düşünüyoruz.” Diye konuştu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir