• DOLAR 32.439
  • EURO 35.46
  • ALTIN 2324.52
  • ...
FIRAT`IN DOĞUSUNDA  DENKLEM DEĞİŞİYOR MU?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ/DOĞRUHABER

PYD-ESAD-BİN SELMAN-RUSYA-AMERİKA FIRAT`IN DOĞUSUNDA DENKLEM DEĞİŞİYOR MU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Fırat`ın doğusuna operasyon yapılacağı sinyalini vermesi üzerine Suriye`de yeni bir sürece girildi. ABD bir yandan mecliste aldığı kararla Kaşıkçı cinayetinde Bin Selman`ı sorumlu tutarak gözden çıkarırken öte yandan Suriye`de beraber iş tuttuğu PYD`yi koruyacağına dair herhangi bir açıklama yapmaması ve Rusya`nın da ‘Türkiye ile her konuda aynı fikirde değiliz` açıklamaları ‘Suriye`de denklem değişiyor mu?` yorumlarına neden oldu.

ERDOĞAN: FIRAT'IN DOĞUSU OPERASYONUNA BİRKAÇ GÜNE BAŞLIYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat'ın doğusunu PYD`den kurtarmaya yönelik harekâta birkaç gün içerisinde başlanacağını bildirdi. Türkiye'nin ne Amerikan yönetimine ne de Suriye'deki Amerikan askerlerine yönelik bir husumetinin bugüne kadar olmadığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: "Her şeye rağmen Amerika'yı doğru zeminlerde buluşabilmemiz şartıyla gelecekte de birlikte yol yürüyebileceğimiz stratejik müttefikimiz olarak görüyoruz. Ülkemizin beka meselesi olarak gördüğümüz Suriye politikasındaki derin görüş ayrılıklarımızın, gelecekteki daha büyük işbirliklerimizin önünde bir engel oluşturmasına izin vermemeliyiz. İşte bu anlayışla Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içerisinde başlayacağımızı ifade ettik, ediyoruz. Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır."

ABD'DEN ERDOĞAN'A 'FIRAT'IN DOĞUSU' CEVABI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeydoğusunda özellikle de ABD askerlerinin bulunduğu veya yakınlarında olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça atılacak tek taraflı bir adımın "kaygı verici" olacağını ve bu tür adımların "kabul edilemez" olarak değerlendirileceğini açıkladı.

PYD TÜRKİYE'YE KARŞI ESAD'DAN DESTEK İSTEDİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyindeki PYD`ye harekât düzenleneceğini açıklamasının ardından bölgede önemli bir gelişme yaşandı. PYD`nin internet sitelerinde yer alan açıklamada, Suriye rejimine, Türkiye'nin bölgeye operasyon yapmasına karşı tutumunu belli etmesi çağrısı yapıldı ve yardım talep etti. PYD, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrin'deki Zeytin Dalı Harekâtı'na karşı da Esad rejimiyle iş birliğine gitmişti.


Doğru Medya Genel Müdürü Mehmet Sait Özcan

YENİ OYUNLAR, YENİ PLANLAR KURULUYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğru Medya Genel Müdürü Mehmet Sait Özcan, “Türkiye`nin, Fırat`ın doğusuna yönelik başlatacağını duyurduğu harekât aslında yeni değil. Her ne kadar şimdi duyurulduysa da bu harekâtın yapılacağı Afrin harekâtı ve sonrasında İdlib`in güvenli bölge statüsüne kavuşturulması sonrası muhtemeldi. Çünkü Türkiye`nin sınır boyunda oluşturulmak istenen PYD devletinin ve bu devletin İsrail gibi Amerikan destekli olması işin nereye dayanacağını ortaya koyuyor. YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) komutanı Mazlum Kobani, “Türkiye'nin harekatı yüzünden DSG, IŞİD'le savaşamayacak ve cihatçılar Suriye'nin doğusunda yeniden güçlenecek” iddiasında bulunmuş. PYD`nin komutanına şunu sormak lazım; sizin ortaya çıkış amacınız neydi, şimdi ne ile mücadele ettiğinizi söylüyorsunuz. IŞİD`le mücadele söylemi Amerika`nın olduğu gibi PYD`nin diline doladığı büyük bir bahane. Bu bahane üzerinden bölgede emellerini gerçekleştirmek için olmadık katliamlara Amerika ile birlikte imza atıyorlar. Hatırlayın; Amerika 8 yıl işgal altında tuttuğu ve 1,5 milyon insanın hayatını kaybettiği Irak`tan çıkmamak için DAEŞ`le mücadelenin uzun yıllar alacağı açıklamasında bulunmuş ve böyle bir bahanenin ardına saklanarak işgal ve katliamlarını sürdürmüştü.” dedi.

PYD ALAN KAZANMA YARIŞINDA

Özcan, PYD`nin Amerika tarafından nasıl kullanıldığına dair şu çarpıcı ifadelerde bulundu; “PYD, normalde BAAS rejimine karşı başlatılan halk isyanıyla kendini tanıtmış, ancak Suriye halkı BAAS karşısında direnişe karar verince PYD alan kapma yarışına girmişti. Suriye`de her gün yüzlerce insan atılan bombalarla can verirken PYD özellikle de petrolü olan toprakları ele geçirmenin derdindeydi. Direnişi sürdürenler, canlarını, mallarını, evlerini ve topraklarını kaybetti. Olmadı, muhacir oldular yollara düştüler bu kez kimi yollarda kimi denizde can verdi. Ancak PYD hiçbir şekilde Esad rejimine karşı savaşmadı hatta yer yer anlaştı, beraber yönettiler. Kısa sürede bu aşamaya gelen PYD, Amerika`nın işgal politikasında kendini figür yaparak şu an bulunduğu bölgeleri yine Amerika`nın askeri, istihbari ve her türlü lojistik desteğiyle ele geçirdi. Amerika`nın PYD`yi her ne kadar amacı için kullanmak ve bu amacının kandırılmış binlerce Kürt gencinin canına da mal olsa da işi bittiğinde bir kenara atacağı belli bir prosedür olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz ama maalesef anlaşılamadık.”

MÜSLÜMANLARIN BİRLİĞİ ŞER GÜÇLERİN İŞİNİ BOZACAKTIR

“Sonuç itibariyle Suriye`de denklemler değişecek ancak bu denklemler Amerika`nın kurmayı hayal ettiği şekilde değil.” diye konuşan Özcan son olarak şunları söyledi; “Tüm bölgeyi kontrol etmek için kurmayı düşündüğü devletçiğin yüzüne PYD maskesi takan Amerika ve bilumum şer güçler şunu iyi bilmeli ki Müslüman halk bu durumu olduğu gibi kabul etmeyecektir. Suriye`de evlerinden, topraklarından olmuş acılı halklarının isteği, duası ve katkısıyla kısa ya da uzun vadede değişiklikler yaşanacaktır. Türkiye`nin kendi iç güvenliğini de hesaba katması anlaşılır bir şey; ama uyguladığı milliyetçi politikalar kalıcı bir çözümü de zor hale getiriyor. Yapılacak şey emperyalistlerin hiçbirine sırtını dayamadan, halkların hiçbirini dışlamadan adalet temelli bir çözümü oluşturmak ve bunu ilan etmektir.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir