• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Youtuberlar UYOUTUBE UYUŞTURUYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. ERKAN YAVUZ- DOĞRUHABER

Sosyal medya uygulaması “Youtube” üzerinden açtıkları kanallar üzerinden yüzbinlere ulaşan youtuberlar bir yandan milleti uyuturken bir yandan da uyuşturuyor. Son dönemlerde bu alan öyle bir hal aldı ki ahlaksızlık, fuhuş, uyuşturucu aleni olarak kullanılıp yaygınlaştırıldı. Dün sabah itibariyle bu ahlaksızlığa karşı operasyon gerçekleştirildi. Türkiye genelinde sosyal medya üzerinden gençleri uyuşturucu madde kullanmaya teşvik ettikleri ileri sürülen kişilere yönelik 26 ilde eş zamanlı olarak operasyon yapıldı. İstanbul'da yapılan operasyonda Başka Fatih ve Beşiktaş olmak üzere birçok ilçede 16 adrese eş zamanlı baskın yapıldı. Yapılan baskınlarda 11 sosyal medya fenomeni ve youtuber gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, sosyal medya üzerinden, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını alenen özendirme veya bu nitelikte yayın yapmakla suçlanıyor.


Araştırmacı Yazar Osman Atala

VİDEOLARLA KUMAR VE UYUŞTURUCU TEŞVİK EDİLİYOR

Gazetemize konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı Yazar Osman Atalay, “Devlet bu yılın başında bağımlılıkla mücadeleyle ilgili bir seferberlik başlattı. Bağımlılıkla mücadeleyi de beş madde altında topladı. Bu bağımlılıklar arasında tütün, alkol, kumar, teknoloji ve madde bağımlılığı öne plana çıkan başlıklar oldu. Fakat bu noktada 3 konu çok önemli, gençlik arasında yayılıyor. Birincisi madde bağımlılığı, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler. İkincisi teknoloji bağımlılığı, üçüncüsü de kumar. Bu üç bağımlılık gençler ve yetişkinler arasında her geçen gün hızla yayılmaktadır. Fakat bunlar nereden, nasıl yayılıyor diye araştırma yaptığımızda, karşımıza görsel ve yazılı medya çıkıyor. Bu kötü alışkanlıkların yayılmasının ana nedenlerinden biri dijital medya, yani uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin teşvik edildiği yerlerin başında sosyal medya geliyor. Sosyal medya alanında Facebook ve YouTuber`da müzik adı altında belli kodlamalar var. Bazen bakıyoruz ki, YouTube`de öyle YouTuber`lar var ki, 35 milyon izlenme alan ve 25 milyon kişinin izlediği videolar var. Bu videoları düzenleyip yayınlayan YouTuber`lar buralarda öyle mesajlar veriyorlar ki akıllara zarar. Bu videolara eklenen anahtarlar kavramlar, kelimeler var. Örneğin, ‘Bugün beraber olalım, alkol, uyuşturucu, hap, birlikte olalım, grup olalım vs` gibi kavramlar var. be kelime ve kavramlar üzerinden yapılan sokak müzikleri diye adlandırılan müziklerle özellikle ergen gençleri, 14-18 yaş arası gençler üzerinde müthiş derecede etkili oluyorlar ve bunların olumsuzluğu her geçen gün büyüyor. Buralarda yayınlanan kısa videolarla kumar ve uyuşturucu teşvik ediliyor.” şeklinde konuştu.

GENÇLERİMİZİ BU ZARARLI BAĞIMLILIKLARDAN KORUYAMIYORUZ

Bazı medya organlarının da bunlara yer vererek adeta önlerini açtığını savunan Atalay, “Geçen günlerde ünlü bir medya kuruluşu tarafından bir YouTuber kullanıcısına verilen ödül skandaldır. Türkiye toplumunun gelenek, görenek, ahlak ve değer yargıları anlayışına sığmayan bu davranışı kınıyorum. Çünkü bu zararlı madde bağımlılarının hedefinde birinci derecede 14-18 yaş arası çocuk ve gençlerimiz var. Üzülerek ifade ediyorum ki gençlerimizi bu zararlı bağımlılıklardan koruyamıyoruz. Devlet, gençler ve toplum için büyük tehlike olan kumar, alkol ve uyuşturucuyu özendiren sosyal medya hesapları hakkında gereken çalışmayı yapmalıdır.” dedi.


Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) Başkanı Aslan Değirmenci

MERAK UYANDIRICI VE TEŞVİK EDİCİ HABERLER SERVİS EDİLMEMELİDİR

Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) Başkanı Aslan Değirmenci ise Uyuşturucunun kullanım şekli asla haber yapılmamalı, ayrıntılara yer verilmemelidir. Risk grupları için merak uyandırıcı ve teşvik edici haberler servis edilmemelidir. Uyuşturucunun birey üzerindeki geçici etkilerine yer vermek, risk gruplarını uyuşturucu kullanımına yönlendirebilir. Uyuşturucu kullanımının birey üzerinde yarattığı sahte ve geçici iyi hissetme duygusunu vurgulamaktan da vazgeçilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Değirmenci atılması gereken adımlarla ilgili şu maddeleri sıraladı;

* Uyuşturucu ile ilgili haberlerde asıl amacın, gençlerimize uyuşturucudan uzak durmaları gerektiği şeklinde önleyici mesajlar verilmelidir.

* “Uyuşturucu tutkusu”, “keyif verici madde”, “altın vuruş” gibi tanımlamalar ile uyuşturucu kullanımını özendiren tasvirlerden kaçınılmalıdır. Aynı şekilde özellikle sentetik uyuşturucuya ulaşımın ucuz ve kolay olduğunu ifade eden haberlere yer verilmemelidir.

* Medya, kaçakçılık, satıcılık ve üreticilik yöntemlerini ilgi çekici şekilde işlememeli, bu yolla yüksek kazanç elde edildiği belirtilmemelidir.

* Uyuşturucu ile mücadelede başarı hikâyelerine medyamız sıklıkla yer vermeli, bağımlılara ve ailelerine umut verici haberler yapılmalıdır.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEKİ DENETİMLER ATTIRILMALIDIR

* Ünlü isimlerin karışmış oldukları uyuşturucu olayları ile ilgili verilen haberlerde özellikle topluma rol model konumunda bulunan bu kişileri aklamak ya da yargı kararı verilmeden bu kişileri karalamak yerine olayın neticelenmesinin beklenmesi ve bu kişilerin varsa pişmanlık ifadelerine veya karışılan durumun yanlışlığını dile getiren ifadelerine veya karışılan durumun yanlışlığını dile getiren ifadelerine yer verilmesi gerekmektedir.

* Kolluk kuvvetleri uyuşturucu ile mücadele faaliyetlerini ve istatistiki bilgileri medya ile paylaşmalı ve medyanın talep etmiş olduğu bilgileri geciktirmeden vermelidir.

* Uyuşturucu ile mücadele temalı hazırlanmış olan Kamu Spotlarının günün geç saatlerinde değil gün içerisinde belli zaman dilimlerinde yayınlanması sağlanmalıdır.

* Sosyal medya üzerindeki denetimler attırılmalıdır. İnternet kullanıcılarının uyuşturucu maddelere kolay erişimlerinin önlenmesi adına birtakım düzenlemeler yapılmalıdır.

YOUTUBERLARA UYUŞTURUCU OPERASYONU

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca, uyuşturucu kullanımının sosyal medya aracılığıyla özendirilmesinin önüne geçmek amacıyla 26 ilde eş zamanlı operasyonlar başlatıldı.

ANKARA

Uyuşturucu kullanımının sosyal medya aracılığıyla özendirilmesinin önüne geçmek amacıyla 26 ilde eş zamanlı operasyonlar başlatıldı. Şehit Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'nin adı verilen operasyonlarda, hakkında gözaltı kararı çıkarılan 88 kişiden 47'si yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının sosyal medya aracılığıyla özendirilmesinin önüne geçmek amacıyla, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının koordinasyonunda 26 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi.  Sabah erken saatlerde başlatılan ve makamında uğradığı silahlı saldırıda şehit olan Rize Emniyet Müdürü Şehit Altuğ Verdi'nin adı verilen operasyonda şu ana kadar haklarında gözaltı kararı çıkarılan 88 şüpheliden 47'si yakalandı.  Diğer şüphelilerin gözaltına alınmasına yönelik çalışmalar sürüyor. (AA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir