• DOLAR 32.594
  • EURO 35.008
  • ALTIN 2450.89
  • ...
Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneğinden bebek ölümüne ilişkin açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği, 2 aylık bebeğin aşıdan sonra öldüğü iddialarına yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

Şanlıurfa'da geçtiğimiz gün rahatsızlanarak yakınları tarafından Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülen ve burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtulamayan 2 aylık bebeğin ölümü ile ilgili iddialara bir tepki de Şanlıurfa Aile Hekimler Derneği'nden geldi.

Derneğin yönetim kurulu tarafından yapılana açıklamada, "Haberde adı geçen bebeğe sabah saatlerinde yapılan ve Sağlık Bakanlığı rutin aşılama takviminde bulunan ve tüm çocuklara aynı takvim döneminde uygulanan aşılardan sonra aynı gün mesai saatleri içerisinde gerek Aile Sağlığı Merkezine gerek de herhangi bir hastaneye başvuru olmadığı görülmektedir. Allerjik şok-Anafilaksi adını verdiğimiz tıbbi durum özellikle 5-30 dakika içinde kendini gösteren bir durumdur. Bebeğin acil servise getirilişi ise aşıdan sonraki 14-15 saat sonrasına tekabül etmektedir ki böyle bir durumda meydana gelen olayın anafilaksi ile açıklanamayacağı bilimsel bir gerçektir." denildi.

Bebeğin ölüm nedeninin Adlı Tıp Kurumu tarafından yapılacak otopsi ile en az 2 ay sonra açıklanacağı belirtilen açıklamada, "Bu bağlamda, kesinleşmiş otopsi raporu yokken ölüm nedenini aşıya bağlamak, bilimsel gerçekleri görmezden gelmek toplum sağlığına yapılmış bir ihanettir." ifadeleri kullanıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan aşıların güvenirliliğine vurgu yapılan açıklamanın devamında, "2008/27 sayılı Sağlık Bakanlığı genelgesinde belirtildiği üzere aşılar oldukça güvenli ürünlerdir. Bununla birlikte aşılama sonrası genellikle hafif ve nadir olarak önemli istenmeyen etkiler gözlenebilir. Aşılama sonrası gelişen istenmeyen etki, ebeveynleri çocuklarının daha sonraki aşılarını yaptırma açısından tereddütte sevk edebilmektedir. Çocukların aşı ile korunmaları mümkünken böylesi davranış eğilimleri sonucunda hastalıklara yakalanabilir, ciddi şekilde hastalanabilir ve hatta hayatlarını kaybedebilirler. Bu arada başka sebeplere bağlı olup aşıya bağlı bir yan etki şeklinde algılanabilen durumlarla yaygın şekilde karşılaşılabilmektedir. Milyonlarca çocuğu ölümcül olabilecek çocukluk çağı hastalıklarından korumanın tek yolu aşılardır. Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanan tüm aşılar bilimsel kurul tarafından hazırlanan plana uygun olarak belirlenen zaman aralıklarında ve son derece titiz saklama koşullarına riayet edilerek yapılmaktadır." denildi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir