• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Engellilerin sorunları, engelsiz olanların sorunları olmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla konuşan sorunlarına dikkat çeken Artık Saklanmak İstemiyorum (ASİBED) Engelliler Derneği Başkanı Bayram Tutkaç, Bitlis'in coğrafi yapısı bedensel engelliler için zor olduğunu hatırlatarak; engellilerin sorunları, engelsiz olanların sorunları haline gelmesi gerektiğini belirtti.

Birçok bedensel engelliyi evinde çıkararak, topluma kazandırmak amacıyla dernek kurduklarını dile getiren Tutkaç "2007 yılında Artık Saklanmak İstemiyorum(ASİBED) Derneğini kurduk. Birkaç bedensel engelli arkadaşlarımızla birlikte engelleri aşmaya çalışıyoruz. Bitlis'te çok sayıda engelli kardeşimiz var. Bu engellileri topluma kazandırmak adına derneğimiz, artık saklanmak istemiyorum diyerek, evinde çıkamayan engellileri topluma kazandırmak için mücadele vermektedir. Bizde elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Dernek olarak evinden çıkamayan engellileri, dernek bünyesine kazandırıp, toplum içerisinde öz güvenlerini, cesaretlerini kazandırarak, toplum içerisinde 'Bizde varız' diyebilmelerini sağlıyoruz." dedi.

"Toplumda maddi değil, manevi olarak beklentimiz var"

Dernek bünyesinde spor ve kültür sanat alanında birçok faaliyetlerinin olduğunu belirten Tutkaç, şunları söyledi: "Derneğimizde satranç, masa tenisi, kurduğumuz kütüphane, bilek güreşi, kültür sanat alanında birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. Bu alanda da engellilere hizmet vermekteyiz. Engellilerin sorunları genel olarak değişir. Ama bizim batı illerine göre birçok zorluğumuz var. Bunların başında coğrafi yapı gelmektedir. Bitlis'in coğrafi yapısı biz bedensel engellilere uygun değil. Genellikle dağlık ve yamaçlardan oluşan alanlarda bulunuyor evlerimiz. Bedensel engellilerin evden çıkıp topluma karışması zor oluyor. Eğitime gelince okulların, binaların devletin zamanında engellileri düşünerek yapmadığı binalar yüzünde, engeller çoğu eğitimde eksik kalıyor. Bu eksiklik topluma karışmasında, bir yerlere gelmesinde sıkıntı oluyor."

"Toplum içerisinde maddi olarak bir şeyler beklemiyoruz. Manevi olarak toplumun biz engellilere bakış açısının değişmesini istiyoruz." diyen Tutkaç, bu toplumda var olduklarının bilmesini istediklerini ifade etti. (Şükrü Tontaş-İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir