• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
Ruhani`den Müslümanlara vahdet çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD, BM Güvenlik Konseyi`nin 5 üyesi ve Almanya ile İran`la nükleer enerji üretiminin denetimi konusunda yapılan anlaşmadan çekildi. Çekilme gerekçesi olarak İran`ın anlaşmaya uymadığı ve anlaşmada füze üretimini denetleme maddesi bulunmadığı gösterildi. Washington geçen mayıs ayında İran`a karşı yaptırım uygulamaya başladı. Kasım ayının 5`inde yaptırımların ikinci aşaması uygulanmaya konuldu.

Anlaşmada imzası bulunan diğer ülkeler, ABD`nin çekilme kararına rağmen anlaşmaya bağlı kalacaklarını açıkladı.

Yaptırımlardan etkilenen İran, ABD`nin yaptırım kararlarına karşı tedbir alacağını söyledi.

"BATI'YA TESLİM OLMAK DİNİMİZE İHANETTİR"
İran Lideri Hasan Ruhani ABD`nin yaptırımlarına karşı bugün yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “ABD`nin başını çektiği Batı`ya teslim olmak dinimize, bölgemizin gelecek nesillerine ihanettir”

SUUDİ HALKINA SESLENDİ
Ruhani konuşmasında Suudi halkına seslenerek, "Sizi bir kardeş olarak görüyoruz. Mekke ve Medine halkını kardeşimiz biliyoruz" diye konuştu.

SUUDİ ARABİSTAN'A ELEŞTİRİ
Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump`ın: "Ben Suudi Arabistan Kralı`nı çok severim. Biz kendisini korumazsak iki hafta iktidarda kalamaz" şeklindeki ifadelerine ve ABD`nin Suudi Arabistan`la 450 milyar dolarlık silah anlaşması yapmasına gönderme yaparak sözlerini şöyle tamamladı: “Biz, terörizme, saldırganlığa ve süper güçlere karşı Suudi halkını savunmaya hazırız. Bunun için 450 milyar dolar da istemiyoruz."

SUUDİ-ABD İŞ BİRLİĞİ SÜRÜYOR
Suudi Arabistan İran`ın Lübnan`daki nüfuzu, Suriye ve Yemen`e müdahalesine karşı ABD ile iş birliği sürdürüyor. Suudi Arabistan, Yemen`de hükümete karşı ayaklanan ve İran`ın desteklediği Husilere karşı ABD`nin de desteği ile Arap koalisyonu kurmuştu.

Kaynak: İHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir