• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
'Şeyh Said Efendi Camii'  Temeli Atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - İstiklal Mahkemeleri tarafından 1925 yılında kıyam ettiği için idam edilen Şeyh Said Efendi'nin ismi Diyarbakır'da temeli atılan bir camiye verildi. Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Yeni Hal civarında yapımına başlanan caminin temeli dualarla atıldı.

300 metre kare üzerinde inşa edilen Şeyh Said Efendi Camii, bodrum, zemin, zemin üstü ve asma kat şeklinde yapılması planlanmış. Caminin 500 kişilik olması bekleniyor.

Temel atma törenine Diyarbakır İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, Bağlar İlçe Müftüsü Ahmet Ateş, Şeyh Said Efendi Camii Yaptırma ve Koruma Derneği Başkanı Said Karaboğa, Bağlar İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yağmur ve birçok hayırsever katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Bağlar İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yağmur, Şeyh Said Efendiye yakışır bir şekilde caminin temelini atacaklarını ifade ederek hayırlara vesile olmasını diledi.

Daha sonra Bağlar İlçe Müftüsü Ahmet Ateş'in dualarının ardından caminin temeli atıldı.

Şeyh Said Efendi Camii Yaptırma ve Koruma Derneği Başkanı Said Karaboğa, Şeyh Said'in bölgede sevilen biri olduğu için yapılacak olan camiye onun ismini verdiklerini ifade ederek Şeyh Said'i rahmet ile yâd ettiklerini söyledi.

Şeyh Said Camii'nin yapılması için yardımlarda bulunan hayırsever Hacı Ali Pecenek ise Allah için yardımlarda bulunduklarını ifade ederek sevinçten ağlamak istediğini söyledi. Pecenek, son olarak "Ölmeden Allah bunu nasip ettiği için şükürler olsun." diye konuştu.

Şeyh Said Kimdir?
Şeyh Said 1865 yılında Erzurum'un ilçesi Hınıs'a bağlı Kolhisar Köyü'nde dünyaya geldi. Babasının adı Şeyh Mahmut Fevzi'dir. Şeyh Said'in ailesi köklü ve büyük ailelerdendir. Babasının ölümünden sonra bu büyük ailenin bütün sorumluluğu Şeyh Said'in üzerine kalır. Şeyh Said'in ailesi çok zengindi. Sürüleri vardı ve bu sürülerini Erzurum'dan ta Halep'e, Musul'a, Şam'a kadar götürüyordu. Şeyh Said bu arada hem ticaret yapıyor hem de gittiği yerlerde insanlarla ilişki geliştiriyordu.

Şeyh Said ilim öğrenmek için medreseye başlar. Muş, Malazgirt, Hınıs ve Palu'da eğitimini tamamlar. Şeyh Said bilinçli ve akıllı bir insandı. Köy köy gezip İslami bilincini insanlara vermeye çalışır. Şeyh Said, 1925 yılının Şubat başında, Kürdistan'ın bütün bölgelerinde birden kıyam başlatır.

15 Nisan'da Şeyh Sait bacanağı Binbaşı Kasım'ın ihbarı üzerine, Muş ve Varto arasındaki Abdurrahman Köprüsünde pusuya yatan askerlere esir düştüler. Şeyh Said'i arkadaşlarıyla beraber 5 Mayıs günü Diyarbakır'a getirirler. 29 Haziran'da Şeyh Said ile beraber 47 arkadaşı idam edilir. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir