• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Haydut Amerika`dan; İran Üzerinden Dünyaya Yaptırım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haydut ABD`nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından işaretini verdiği İran`a yönelik yaptırımların ikinci aşaması bugün başlıyor. İran`a yaptırım uygulanması için bütün dünyaya tehditler savuran işgalci emperyalist ABD, İran üzerinden bütün dünyaya yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. İran`a yaptırım uygulamayacaklara da yaptırımların geleceği önümüzdeki günler yaptırımkolik ABD`nin yeni zorbalıkları ve haydutluklarına sahne olacak.

ZORBALIĞIN İKİNCİ ADIMI BUGÜN BAŞLIYOR

İşgalci ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından uygulamaya koyacağı yaptırımların ikinci aşaması bugün Türkiye saati ile 08.00'de yürürlüğe giriyor. Trump'ın anlaşmadan çekilme kararını açıklamasının ardından ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik yaptırımların 90 ve 180 günlük iki aşamayla yeniden uygulanmaya başlayacağını duyurdu. Bu kapsamda 90 günün ardından ilk yaptırımlar 7 Ağustos'ta devreye girdi. ABD Hazine Bakanlığının verdiği 180 günlük sürenin dolmasıyla ikinci aşama yaptırımlar ise bugün TSİ 08.00'de başlayacak. ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, bugün başlayacak yaptırımlar 6 maddeden oluşuyor. Maddelerin başında, İran'ın liman operatörleri, gemicilik ve gemi inşaatı sektörleri bulunuyor. Yaptırımlar, İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Hatları, Güney Gemicilik Hattı gibi firmaları ve bunların ilgili olduğu kuruluşları kapsıyor. Hazine Bakanlığının yaptırımlarının ikinci maddesini ise petrolle ilgili işlemler oluşturuyor. İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ve Ulusal Tanker Şirketi (NITC) gibi kuruluşları da kapsayan yaptırımlar, İran'dan petrol, petrol ürünleri ya da petrokimya ürünlerinin satın alımına uluslararası kısıtlamalar getiriyor.

FİNANS SEKTÖRÜ DE HEDEFTE

Yaptırımların bir diğer hedefinde ise yabancı finans kuruluşlarının İran Merkez Bankası ve belirli İranlı finans kuruluşları ile yaptığı işlemler yer alırken, 4. madde yine İran Merkez Bankası ve bazı İranlı finans kuruluşlarına özel finansal mesaj hizmetlerinin önlenmesini içeriyor. İran'a yönelik yaptırımların 5. ve 6. maddelerinde de aracılık ve sigorta şirketleri ile İran enerji sektörüne yönelik kısıtlamalar bulunuyor. Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, üç gün önce yaptığı açıklamada, 5 Kasım'da yürürlüğe girecek yaptırımlar çerçevesinde 700'ü aşkın İranlı kişi ve kurumun daha kara listeye ekleneceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından mayıs ayında yaptığı açıklamada, İran'la yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini vurgulayarak 12 maddelik şart ortaya attı.

8 ÜLKEYE GEÇİCİ MUAFİYET

İşgalci ABD`nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, cuma günü yaptığı açıklamada İran'dan petrol ithalatını kayda değer şekilde düşüren ancak sıfırlayamayan 8 ülkeye, petrol ithalatı için geçici muafiyet tanınacağını kaydetmiş, yaptırımlar açısından Avrupa Birliği'ne hiçbir muafiyet tanınmayacağını belirtmişti.

İLK YAPTIRIM PAKETİNDE NELER VARDI?

İşgalci ABD'nin 7 Ağustos'ta İran'a yönelik yeniden uygulamaya başladığı birinci aşama yaptırımlar çerçevesinde İran hükümetinin, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı. İran'ın çelik, kömür, alüminyum ticareti ile otomotiv sektörüne yaptırım uygulandı, Tahran'a sivil havacılık yaptırımları geri getirildi, yaptırımlar kapsamında İran'ın yolcu uçakları ve uçak parçası ithalatı engellendi. İran'ın para birimi tümen üzerinden ülke dışında gerçekleşecek önemli işlemlere kısıtlamalar uygulandı ve ABD'ye İran tarafından yapılan el yapımı halı ve gıda ürünlerinin ihracatı yasaklandı. İran'ın dış borcuna bağış yapılması ve satın alınmasına yaptırımlar kapsamında yasak getirildi.

AB: FİNANSAL KANALLARIMIZ AÇIK TUTULACAK

Avrupa Birliği (AB), Almanya, Fransa ve İngiltere, ABD'nin bugün yürürlüğe girecek İran yaptırımları konusunda ortak bir açıklama yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın imzacılar arasında bulunduğu yazılı açıklamada, "ABD'nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan (JCPOA) çekilmesi nedeniyle İran'a tekrar yaptırım uygulama kararından derin üzüntü duyuyoruz.” denildi. Açıklama yapan taraflar ABD'nin geri çekildiğini açıkladığı İran nükleer anlaşmasının önemine vurgu yaptı. Anlaşmanın, "küresel nükleer silahlardan arınma çalışmalarının temelini oluşturduğu.” vurgulanırken, aynı zamanda Avrupa'nın, bölgenin ve tüm dünyanın güvenliği için kilit öneme sahip olduğu kaydedildi. Ortak açıklamaya imza atan devletler amaçlarının, "İran ile yasal yollardan ticaret yürüten Avrupalı ekonomik aktörleri korumak” olduğuna dikkat çekti. Açıklamada "İran ile finansal kanalların açık tutulacağı” ifade edilirken, "İran ile doğal gaz ve petrol ihracatının da sürdürüleceği.” belirtildi.    

HAMANEY: ABD ÇÖKMEYE DOĞRU GİDİYOR

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'nin yaptırımlarla İran ekonomisini felç ederek geri bırakmayı amaçladığını ancak bunu başaramadığını söyledi. İran'da "Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü" etkinlikleri kapsamında başkent Tahran'daki İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde lise ve üniversite öğrencileri ile bir araya gelen Hamaney, burada yaptığı konuşmada ABD yaptırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD ile İran arasında 40 yıldır sorunlar olduğuna işaret eden Hamaney, bu süre içinde Washington yönetiminin, "askeri, ekonomik ve medya savaşları ile kendilerine karşı birçok adım atarak Şah dönemindeki sultasını yeniden ikame etmeyi hedeflediğini, ancak başarılı olamadığını" savundu.

“İRAN YAPTIRIMLARDAN KAZANÇLI ÇIKTI”

Hamaney, "Geçen zaman zarfında kaybeden tarafın ABD, kazanan tarafın ise İran olduğu hakikati ortaya çıkmıştır. ABD'nin mağlup olduğunun delili ise tüm hamleleri başlatan ancak amacına ulaşamayan taraf olmasıdır." dedi. İran'ın yaptırımlardan kazançlı çıktığını ileri süren Hamaney, "ABD, yaptırımlarla İran ekonomisini felç ederek geri bırakmayı amaçlıyordu, ancak süreç kendi kendine yetecek bir ekonominin gelişmesiyle sonuçlandı. İranlılar geçmiş yıllarda her şeyi ithal etmeye alışmıştı, ancak şimdi her şeyi üretmenin peşinde. Sonuç ABD'nin hedefinin tam aksi istikametinde oldu." diye konuştu.

"UZLAŞMA ARAYIŞINDA OLANLAR BEYHUDE BİR ÇABA İÇİNDEDİR"

Hamaney, ABD ile müzakere ihtimaline ilişkin de şunları söyledi: "ABD çökmeye doğru gidiyor, herkes bunu bilsin. Uzlaşma arayışında olanlar beyhude bir çaba içindedir. ABD ancak sultacılık arayışını bırakırsa ona diğer devletler gibi muamele edilebilir fakat o her zaman diğer taraflara egemen olmaya çalışmıştır ve bu siyasetini terk etmesi uzak bir ihtimaldir." Dünyanın ABD Başkanı Donald Trump'ın her adımına muhalif bir tutum sergilediğini kaydeden Hamaney, Washington'un ekonomik ve askeri gücünün de zayıflamaya başladığını ifade etti.

ABD`NİN İRAN`A DAYATTIĞI 12 MADDELİK ŞARTLAR;

İşgalci ABD`nin Dışişleri Bakanı Pompeo'nun dayattığı kabul edilmesi imkânsız olan şartlar şu şekilde:

1- İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) önceki nükleer programlarının askeri boyutlarını tamamen açıklamalı ve bu çalışmalarını daimi ve doğrulanabilir olarak tamamen bırakmalı.

2- İran, uranyum zenginleştirmeyi durdurmalı ve bir daha asla plütonyum işlememeli.

3- İran, UAEA'ya tüm ülkedeki tesislere koşulsuz erişim hakkı tanımalı.

4- İran, balistik füze üretimine son vermeli ve nükleer kapasiteli füze fırlatma ve geliştirmeyi durdurmalı.

5 - İran, gerçek olmayan suçlamalarla tutukladığı tüm ABD ve bu ülkenin ortak ve müttefiki olan ülkelerin vatandaşlarını serbest bırakmalı.

6 - İran, Hizbullah, HAMAS ve Filistin İslami Cihad Hareketi de dahil olmak üzere Ortadoğu'daki tüm "terörist gruplara" desteğini geri çekmeli.

7- İran, Irak hükümetinin egemenliğine saygı duymalı ve Şii milislerin silahsızlandırılması, tasfiyesi ve yeniden entegrasyonuna izin vermeli.

8- İran, Husi milislere askeri desteğini kesmeli ve Yemen'de barışçıl siyasi çözüm için çalışmalı.

9- İran, Suriye'nin tamamında İran komutasında bulunan güçleri geri çekmeli.

10- İran, Afganistan ve bölgedeki Taliban ve diğer “teröristlere” verdiği desteği kesmeli ve El Kaide`yi barındırmayı bırakmalı.

11- İran, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün dünyadaki “terörist ve militan ortakları”na verdiği desteği kesmeli.

12- İran, birçoğu ABD'nin müttefiki olan komşularına karşı tehditkar davranışlarına son vermeli, israil'i yok etme ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine füze atmaktan vazgeçmeli.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir