• DOLAR 32.602
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2494.772
  • ...
AMERİKA BU! MÜNBİÇ`TE ÖYLE KOBANİ`DE BÖYLE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M.Erkan Yavuz-Muhsin Şenol/DOĞRUHABER

Haydut ABD askerleri ile YPG/PKK`liler, Türkiye`ye sıfır noktada bulunan Kobani`de (Ayn el Arap) ortak devriye düzenledi. Yapılan devriyenin görüntüleri ise bazı medya organlarında yayınlandı.

Türkiye, Fırat Nehri doğusunda YPG/PKK'nin kontrolündeki bölgelere yönelik kara bombardımanı gerçekleştirdikten sonra YPG/PKK'ler ile ABD`li askerlerin devriyesi dikkat çekti.

ADB, MÜNBİÇ`TE TÜRKİYE İLE KOBANİ`DE YPG/PKK İLE DEVRİYE ATIYOR

MİLLİ Savunma Bakanlığı, TSK ile ABD ordusunun, Suriye'nin Münbiç kentinde ortak devriyelere başlandığını açıkladı. Uzun süren görüşmelerin ardından ilk defa gerçekleştirilen devriyenin devam edeceği belirtildi.

ABD askerlerinin Türkiye-Suriye sınırında yer alan ve YPG/PKK denetiminde bulunan Kobani`ye bağlı Derbesiye köyünde devriye attı. ABD bayraklı üniformalar bulunan ve askerleri taşıyan üç zırhlı aracın ilçede devriye attığı, YPG/PKK`ye ait kaynaklar tarafından da doğrulandı.

ABD`Lİ SÖZCÜ DEVRİYEYİ DOĞRULADI

AFP'nin haberine göre, Koalisyon Güçleri Sözcüsü Sean Ryan, Pazar günkü devriyenin Cuma gününden sonra bir hafta içinde yapılan ikinci devriye olduğunu, "amacın bölgedeki güvenlik ve emniyetin devam ettirilmesinin sağlanması olduğunu" söyledi. Bununla birlikte Ryan, devriyenin düzenli bir şekilde yapılmadığını söyledi.

BBC İzleme Servisi'nin aktardığına göre, YPG/PKK'ya yakın haber ajansı ANHA da, ABD askerleri ve YPG/PKK üyelerinin birlikte devriye yaptıklarını gösterdiğini belirttiği bir video yayımladı.


Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Babacan

TÜRKİYE DENGELEME POLİTİKASI YÜRÜTMEYE ÇALIŞIYOR”

Kuzey Suriye meselesinde Amerika`nın güvenilmez bir partner olduğunu ifade eden Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, “ Bu güvenilmezlik durumu dış politika yapımında Türkiye tarafından da belirlenmişti. Türkiye`nin ABD ile aynı çembere girmeyeceğini öncelikle belirtmek isterim. Türkiye bir dengeleme politikası yürütmeye çalışıyor. Aksi halde ABD`nin Fırat`ın Doğusunda bütünüyle bölgeyi PKK/YPG unsurlarına devretme durumundan vazgeçmediğini Türkiye biliyor. Yapılan diplomatik görüşmelerin ve çabaların aslında Amerika`yı taktiksel bir geri çekilmeye ittiğini fakat nihai adımda Kobani politikasının aynı olarak devam ettiğini ve ABD açısından ne stratejik ne de konjonktürel olarak değişmediğini görmek lazım.” dedi.

“TÜRKİYE SAHADA OLMAK ZORUNDA”

Türkiye`nin bu durumun farkında olarak kartlarını oynadığını ifade eden Babacan şöyle devam etti: “Münbiç`te ortak devriye politikası da bunun bir yansıması. Türkiye ortak devriyeyi Amerika ile gerçekleştirmek zorunda. Aksi halde ABD`nin hem Münbiçle hem de doğu tarafıyla ilgili emelleri saklı kalıyor. Masada yapılan görüşmelerde Amerika`nın bir yalan siyaseti güttüğü çok açık. Bunun için Türkiye sahada olmak zorunda olduğunu çok net biliyor.”

“TÜRKİYE ABD`NİN İKİYÜZLÜ POLİTİKASININ FARKINDA”

ABD`nin ikiyüzlü tavrına da değinen Babacan, “ Son olarak Amerika`nın bir yandan PKK/YPG unsurlarıyla devriye atması Türkiye`nin endişelerini de teyit ediyor. Bu yüzden aslında büyük bir değişim yok. Türkiye`nin Amerika ile ortak devriye atması stratejik bir hamle. Türkiye açısından gerekli bir hamle. Türkiye, Amerika`nın bu ikiyüzlü politikasını ne kadar engelleyebilirim çabası içerisinde. Bundan bir adım sonra Fırat`ın doğusuyla ilgili sahada da bir takım hamleler yapabilir. Şimdilik Mübiçle başladı. Bununla birlikte sıcak bir çatışma gerçekleşmemişken ortak devriyeyi Suriye`de şartların zorlanması olarak yorumlamalı. Bundan sonrası Kırmızı çizgi olarak vurguladığı sahada yapacağı hamlelerden geri durmayacaktır. Amerika da Fırat`ın Doğusuyla ilgili emellerini PKK/YPG unsurlarıyla sürdürüyor. Yeni bir durum aslında yok. Burada önemli olan şey Amerika`nın yürüttüğü ikiyüzlü siyasetin farkında olmak. Tam da ‘ilişkiler normalleşiyor` dediğimiz bir zamanda bu bir gerilim unsuru olarak masa da durmaya devam edecek. Türkiye bu konuda fazlasıyla Amerika`nın bu meselenin peşini bırakmadığının farkında ve hamlelerini de buna göre belirleyecek.” şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir