• DOLAR 32.443
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2442.068
  • ...
Karadaği: İslami ekonomiyle alakalı projeler hazırlanmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ASSAM), Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Üsküdar Üniversitesi, İslam Dünyası STK'lar Birliği (İDSB) iş birliği ile düzenlediği 2. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Konferansında konuşan Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin Karadaği, "Uluslararası ekonomik krizler gösteriyor ki, mevcut kapitalist sistem kriz içerisindedir" dedi.

Müslümanların buna alternatif bir düzen kurması gerektiğini belirten Karadaği, "Bütün ekonomik aktivitelerle ilgili sadece sözle değil, siyasetle, mali politikalarla, somut adımlarla desteklenmiş çalışmalar ortaya konulması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ekonomi ve politikanın, bir paranın iki yüzü gibi olduğunu ve İslam ülkelerinin ekonomik olarak da güçlü olmaları gerektiğini vurgulayan Karadaği, "Ekonominin bir vesile olması gerekir. Avrupa Birliği de bir pazar birliği ile başlamıştı ve sonradan bugünkü haline dönüştü." dedi.

"İslami ekonomiyle alakalı projeler hazırlanmalı"

"Dünya ekonomisinde uluslararası adil bir sistemin değil, ABD'nin egemenliği bulunuyor" diyen Karadaği, şöyle devam etti:

"Bu sorunları aşmak için biz Müslüman ülkelerin insani olarak bütün çabaları sunması gerekiyor. Bu çalışmalarla İslami ekonomiyle alakalı projeler hazırlanmalı. Bütün ekonomik aktivitelerle ilgili sadece sözle değil; siyasetle, mali politikalarla, somut adımlarla desteklenmiş çalışmalar ortaya konulmalı. Uluslararası ekonomik krizler gösteriyor ki bu mevcut kapitalist sistem kriz içerisindedir. ASSAM, Müslüman Alimler Birliği gibi kurumlar beraber iş birliği yaparak bugün yaptığı gibi çalışmalar yapıp projeler üretmelidir. Ümit ediyorum ki başarılı olacağız."

"Kudüs halkı çok zor imtihanlardan geçiyor"

Mescidi Aksa İmam Hatibi Muhammed Wattad ise yaptığı konuşmada, Kudüs halkının çok zor imtihanlardan geçtiğini, kadınıyla erkeğiyle birçok hakaret, zulüm ve zorbalığa maruz kaldığını söyledi.

Wattad, "Ağır vergilerle Kudüs halkını evlerinden ve iş merkezlerinden alıkoyuyorlar. Kudüs, mescidi aksa, Mekke'nin kardeşidir. Allah'ın (Celle Celalüh) izniyle pek yakında özgürleşecektir. Hiç çekinmeden belirtiyorum ki sizin yardımlarınızla ayaktayız. Sizin yardımlarınızla mücadelemize devam ediyoruz." dedi.

"Buradan çıkacak sonuç gelecek anlamında bize iyi bir vizyon katacak"

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "İnsanlar arası ilişkilerde finansal, sosyal iş birliği olursa ekonomik olarak hareketlilik oluyor. Sosyal hareketliliğin olduğu yerde ilişkiler güçleniyor ve daha sonra insanlar arasında iş birliği oluşuyor. Avrupa Birliği oluşurken başta ekonomik iş birliğiyle başladı. Daha sonra Avrupa Parlamentosu oluştu. Kültürel diplomasi İslam ülkeleri arasında ne kadar yoğun olursa, bu yoğunluğun ardından ekonomik, siyasal ve sosyal iş birlikleri geliyor. Buradan çıkacak sonucun gelecek anlamında bize iyi bir vizyon katacağını düşünüyorum"

"Medine, Bağdat, Endülüs ve İstanbul medeniyeti birlikteliğin ruhudur"

Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem) "Yolculuğa çıktığınızda üç kişi bile olsanız aranızdan bir lider seçiniz" hadisini hatırlatarak konuşmasına başlayan İslam Dünyası STK'lar Birliği (İDSB) Genel Sekreteri Av. Ali Kurt, Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem) vefatında, Müslümanların yeni bir halife tayin etmeden cenazeyi dahi kaldırmadıklarını ve hep bu ders çerçevesinde bir araya geldiklerini söyledi.

Kurt, "Onlar hep en önemli vazifeyi kendi davaları bilen seçkin insanlardı. Bir ekip ruhu içerisinde ücret zamanında nefislerini unutarak, külfet zamanında hep ben varım diyen bir anlayışla öne çıkarak bu ümmetin selameti için gayret gösterdiler. Yönetim anlayışlarında Peygamberimizin (sallallahu aleyhi vesellem) kemalatını şahsi kemalatlarının üstünde tuttular. Medine, Bağdat, Endülüs ve İstanbul medeniyetinin ruhu işte budur. Bugün Asya'dan Afrika'ya, Anadolu'dan Balkanlara, Hint ülkelerinden Ortadoğu'ya uzanan muhteşem bir coğrafyanın mensupları asırlarca insanlık âlemine insanlığın dersini veren bir kültürün mirasçısı oldular." dedi.

Kongre, İslam ülkelerinin ekonomik iş birliklerinin ele alındığı panel oturumlarıyla devam etti. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir