• DOLAR 35.402
  • EURO 36.512
  • ALTIN 3037.79
  • ...
Eğitim Bir Sen`den Karara Rest! KARARI ASLA TANIMAYACAĞIZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ZEKİ ARAS- Doğruhaber

Eğitim Bir Sen`den Yargı Vesayetine Rest! KARARI ASLA TANIMAYACAĞIZ!

Yıllarca ilköğretimde çocuklara okutulan ve içeriğinde ırk üstünlüğü ve vesayet dayatması bulunan “öğrenci andı” çıkarılan yönetmelikle kaldırılmıştı. Türk Eğitim-Sen, 8 Ekim 2013`te kaldırılan ‘Öğrenci Andı'nın yeniden yürürlüğe girmesi için Danıştay'da dava açtı. Danıştay 8. Dairesi Türk Eğitim-Sen'in ‘Öğrenci Andı` ile ilgili açtığı davayı görüştü ve ‘Öğrenci Andı'nı kaldıran işlemi hukuka aykırı buldu. Danıştay kararına Türkiye`nin dört bir yanından tepki yağdı. Hükümetten siyasilere, STK temsilcilerinden vatandaşlara kadar herkes Danıştay kararını eleştirdi. Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bilimselliğe aykırı bularak And'ın kaldırılmasını iptal etmiş Danıştay. Danıştay bir yargı kurumu mu? Yoksa Bilim Kurulu mu? Bu karar önceki dönemlere dönen ve sınırını aşan bir yargı çağrışımı yaptı. Bakanlığın savunması mı? Tek kelimeyle rezalet. Kararı asla tanımayacağız.” dedi.

EĞİTİM BİR SEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ

Eğitim Bir Sen 81 ilde Danıştay`ın öğrenci andı kararına tepki olarak eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Danıştay`ın "Öğrenci Andı" kararına karşı, siyasi iradenin kararına sahip çıkması, eski Türkiye'nin hortlatılmasına geçit vermemesi gerektiğini belirtti. Yalçın, 2013'te toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin bir gereği olarak ‘Öğrenci Andı'nın kaldırıldığını ve sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edildiğini belirtti. Öğrenci Andı'nın kaldırılmasına sendika olarak verdikleri desteği anımsatan Yalçın, Danıştay 8. Dairesi`nin idarenin takdir hakkını hiçe sayarak, hukuki denetimin dışına çıkıp, hiçbir pedagojik ve bilimsel veriye dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarındaki 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal ettiğini söyledi.

“DANIŞTAY TOPLUMSAL BİRLİĞE AĞIR BİR DARBE VURMUŞTUR”

Gerekçeli kararda, uluslararası hukuk ve Anayasa'nın dahi görmezden gelindiğini ifade eden Yalçın, şöyle konuştu: "Danıştay verdiği kararda, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye'nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini göz ardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurmuştur. Dayatmacı, ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye'nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşmeye ve doğal hukuka aykırı, eski Türkiye'nin en önemli vasfı olan toplum mühendisliğinin tezahürü, farklılıkları yok sayan hatta zor kullanarak değiştiren, tek tipleştirme politikasının esas alındığı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediğimizi dile getiriyor, itiraz merciinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine olan inancımızı koruyoruz."

"SORUMLULUK SİYASİ İRADENİNDİR"

Milli Eğitim Bakanlığına, 2013'te verdikleri bu kararın arkasında durma çağrısında bulunan Yalçın, "Bu konuda sorumluluk siyasi iradenindir diyoruz." ifadesini kullandı.

Danıştay`ın kararının ideolojik nitelikte olduğunu dile getiren Yalçın, "Bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. Bu antidemokratik ve evrensel hukuka aykırı karara tepkisiz kalınmamalı, andın kaldırılması kararının arkasında durulmalı, insan hakları ve demokrasi alanında elde edilen toplumsal kazanımlar kararlılıkla korunmalı ve artırılarak sürdürülmelidir." diye konuştu.

ERDOĞAN: HER SABAH TÜRKÜM DEMEKLE TÜRK OLUNMAZ

2013 yılında dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında öğrenci andının kaldırıldığını açıklayarak şunları söylemişti; "İlk ve ortaokullarda ant uygulaması 1933 yılında başladı. Andımız olarak bilinen metnin yazarı son derece tartışmalı isim olan Reşit Galip'ti. Reşit Galip Türkçe ezan zulmünün mimarlarındandır. Ayrı Reşit Galip insanları kafataslarına göre sınıflandıran sözüm ona bir bilim insanıydı. Her sabah Türküm demekle Türk olunmaz. Geç de olsa andımız uygulamasını kaldırdık, geri kalmış ülke görüntüsünün önüne geçtik."

HÜDA PAR`DAN DANIŞTAY`IN “ANDIMIZ” KARARINA SERT TEPKİ

Irkçılık ve ayrımcılık kokan bir metnin öğrencilere okutulmasının ne İslami ne de insani olduğunu söyleyen HÜDA PAR Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Mehmet Yavuz, bu metnin tartışılmaya açılmasının dahi mahkum edilmesi gerektiğini ifade etti. Milletini sözde değil özde seven herkesin bu karara karşı çıkması gerektiğinin altını çizen Yavuz, “İçeriği şoven/ırkçılık ve ayrımcılık kokan bir metni öğrencilere ant olarak okutma ilkelliğine geri dönülmesi, ne İslamî ne de insanîdir. Milletini/memleketini sözde değil, özde seven herkes ve her kesim buna karşı çıkmalı, bu ucûbenin tartışmaya açılmasını dâhi mahkum etmelidir.” dedi.

“DANIŞTAY, GEÇMİŞ KEMALİST/İDEOLOJİK KARARLARINA GERİ DÖNDÜ”

Danıştay`ın boşalmış tüfeğinin barutunu hükümetin doldurduğunu söyleyen HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanı Sait Şahin ise, “Danıştay, geçmiş Kemalist/ideolojik kararlarına geri döndü. Ancak Danıştay`ın boşalmış tüfeğinin barutunu hükümet doldurdu. Çünkü boşalan devlet kademelerini milliyetçi/ulusalcı Kemalistlerle hükümet tekrardan doldurdu.” ifadelerine yer verdi.

“IRK ÜSTÜNLÜĞÜ VE İDEOLOJİ DAYATMASI İLE İLGİLİ HER NE VARSA ÇIKARIN”

Anayasa referandumundan önce hükümet yetkililerini uyardıklarını söyleyen HÜDA PAR Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Abdurrahman Cens, “Hükümet cenahından hiç kimsenin, Danıştay`ın And inadını eleştirmeye hakkı yok! Burunlarının dikine gittiler, kimseyi dinlemediler! Anayasa referandumundan önce bağıra bağıra söyledik: Irk üstünlüğü ve ideoloji dayatması ile ilgili her ne varsa çıkarın diye.” ifadelerini kullandı.

DANIŞTAY SINIRLARINI AŞMIŞ, KENDİSİNİ YÜRÜTMENİN YERİNE KOYMUŞ

AK Parti'den ilk tepki Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bekir Bozdağ, 'Andımız' kararına ilişkin olarak "Danıştay anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" dedi. Bozdağ, şunları kaydetti: Türkiye, hukuk devletidir. 'İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olup, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamaz. Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verilemez. Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir.”

DİĞER TEPKİLERDEN BAZILARI

TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Şentop: Danıştay eski “ideolojik” korumacılık günlerine mi dönüyor? Karar kadar gerekçesini de çok ilginç buldum. Danıştay`dan 'Öğrenci Andı' kararı

Gazeteci Yazar İlhami Işık: Yargı, siyasetin aldığı pozisyona göre yol alıyor. Danıştay`ın aldığı "andımız" kararı siyasetin bugünkü doğasına uygun bir karardır. Ve ne yazık ki bu karar hiç kazanımın garantisinin de olmadığını bize göstermiştir. Siyasetin geldiği durum için hazin bir karar.

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (iHAK) Başkanı Av. Cihad Gökdemir: Faşist Hitler Almanya`sı ve Mussolini İtalya`sı döneminden kalma Türkiye`deki #andımız uygulamasını kaldıran MEB yönetmeliğini Danıştay iptal etmiş. MEB, kendi kararını bile savun(a)mamış. Hoş geldin Faşizm!

Münazara ve Hitabet Derneği Başkanı Yavuz Yiğit: ‘Andımız` tekrar zorunlu olarak okutulacaksa “Evde eğitim” de serbest olmalı. Ben çocuğumu faşist manifestolarla zehirlemek istemiyorum.

Gazeteci Yazar Halime Kökçe: Danıştay`ın ‘andımız` kararı, uygulamanın pedagojik olmaması ve metnin kötülüğü bir yana “28 Şubat bin yıl sürecek” tehdidinin bir hatırlatmasıdır. Herkesten önce ilgili bakanlığın Danıştay`a yetki gaspı yaptığını hatırlatması gerekir. @tcmebiyorum.

Gazeteci Yazar Ufuk Coşkun: Avukat Muharrem Balcı`ya göre; iptal edilen yönetmelik zaten değiştirilmişti. Hükümet her ihtimale karşı değiştirmişti. Danıştay iptali istenen yönetmeliği iptal edebilir. İdareyi mecbur kılamaz. Dolayısıyla andımız geri gelmedi. Okullarda okutulmaz.

Prof. Dr. Cevdet Akbay: 1970'lerde ilkokulda okurken bize bir dışarda bir de ilk dersin başında olmak üzere iki defa Reşit Galip'in şiirini okuturlardı. Andımız'ı yani. 2013'te kaldırıldı. Yıl 2018. Danıştay'ın Reşit Galip muhabbeti depreşti. Çalışkan Danıştay yakında başörtüsüne de bir el atar artık.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir