Gençlik festivalleriyle ne amaçlanıyor?
Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere yüksek meblağlarla hazırlanan ancak bölge halkının kültürüne ve değerlerine aykırı biçimde yapılan festivallerin bir benzerinin Diyarbakır`da yapılacak olması kamuoyunun tepkisini çekiyor.
Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere yüksek meblağlarla hazırlanan ancak bölge halkının kültürüne ve değerlerine aykırı biçimde yapılan festivallerin bir benzeri Diyarbakır'da "Ziraat Diyarbakır Gençlik Festivali" adı altında yapılmaya hazırlanılıyor.
18-21 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bazı bakanlıklar ile Okçular Vakfı'nın destekleriyle yapılacak festival, bazı içerikleri nedeniyle kamuoyunun tepkisini çekiyor.
Festival yetkilileri, her ne kadar festivalin "bölge gençlerini sanat, spor, eğlenceyle buluşturmak hem de istihdam yaratmak amacıyla" yapılacağını ve festivalde, "geleneksel ve yeninin harmanlandığı sergiler, dijital oyunlar, spor turnuvaları, dev akıl oyunları ve yarışmalar yer alacağını, istihdam alanında staj ve iş imkanlarının yanı sıra söyleşiler ve eğitimler düzenleneceğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 'Şöhretler Karması' maçına çıkacağını" açıklasa da konser vermek için çağrılan sanatçıların, genç nesli dejenere ve ifsat ettiği belirtilen kişilerden oluşması tepki çekiyor.
Son örneklerinden biri Van'da "Gezgin Fest Van" adı altında gerçekleştirilen festivalde, çağrılan sanatçıların verdiği konserde çıplaklık ve alkol kullanımı had safhaya çıkmış, bu durum "dindar nesil yetiştireceğiz söylemleri rafa mı kaldırıldı" yorumlarını da beraberinde getirmişti.
Kimi yetkililer de "bölgenin terörle anılmasının önüne geçmek" için bu tür etkinliklerin yapılması gerektiğini dillendirse de içerik olarak yapılanların halkın daha fazla zararına olmasının hesaba katılmaması düşündürüyor.
Halk, "ekonomik sorunların ve işsizliğin yüksek olduğu", "dini değerlere önem verildiği" bölgede, hazırlanan festivallerin ahlaka aykırı olmayacak şekilde hazırlanmasını istiyor. (İLKHA)