• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
DEVLET DE İNDİRİM YAPSIN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. ERKAN YAVUZ- DOĞRUHABER

Bir yandan kur artışını bahane eden fırsatçılar, bir yandan da hükümetin son aylarda başta elektrik ve doğalgaza yaptığı zamlar, kamuoyunda ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Artık rutin bir hal alan zamlardan olumsuz etkilenen halk, adeta açlık sınırının altında bir hayat yaşamaya mahkûm ediliyor yorumlarını da beraberinde getirdi. Fırsatçıların ve stokçuların serbest piyasada yaptığı büyük tahribata karşı, hükümetin aldığı önlemler ise yetersiz kalıyor.

"Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı"na ve bu kapsamda başlatılan indirim kampanyasına destek büyüyor. Programın tanıtımının yapıldığı "enflasyonlamucadele.org.tr" internet sitesinden indirim kampanyasına katılan firma sayısı bir günde 100'ü aşarken, çok sayıda dernek, oda ve şirket de açıklamalarıyla programa desteklerini ilan etti. Kamuoyu, devletin de bu indirim kapmayasına destek vermesini ve fatura, vergilerde indirime gitmesini bekliyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Genel İdare Kurulu üyesi Eyüp Yanaç, “Devlet, üreticinin iş yapmasını sağlasın. Devlet, insanlara tuzak kurmasın. Devlet sistemini oluştursun. Bir üretim için gerekli şartların düzenlenmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

 “SORUN,EKONOMİK SİSTEMDEN KAYNAKLANIYOR”

Hükümetin en başından beri iyi niyetli önerilere kulak asmadığını ifade eden HÜDA PAR GİK Üyesi Eyüp Yanaç, “Bugün, iktidarın ve ekonomi idaresinin yaptığı hataların bedelini halk ödüyor. Daha ziyade düşük gelirliler ödüyor.

Hükümet, sanayiciyi, esnafı, tüccarı fırsatçılıkla suçluyor. Hükümetin güdümündeki yazılı ve görsel medya bu algıyı oluşturuyor. Bu yaklaşım doğru değildir. Sorun, ekonomik sistemin kendisidir, sistem sorgulanmalı ve gözden geçirilmelidir.

HÜKÜMET,MUHALEFET POZİSYONUNU KİMSEYE KAPTIRMIYOR

Hükümetin her konuda olduğu gibi bu gün yaşanan ekonomik sıkıntılar konusunda da muhalefet pozisyonunu kimseye kaptırmaması garabettir. Bunca yanlışın hesabı kamuoyuna verilmediği gibi halkın dikkati başka taraflara yönlendiriliyor. Gerçeklerle yüzleşmekten kaçınmak sorunları daha da büyütür. Hükümetin, sıkıntıların tesbiti ve bunlara ilişkin teşhisin doğru bir şekilde yapmaması halkın vereceği bedeli ağırlaştırmaktadır. Enflasyon, işsizlik ve buna bağlı olarak negatif büyümenin önüne geçmek için üretimin ve üreticilerin ciddi bir şekilde desteklenmesi, çalışma ortamının kolaylaştırılması gerekir. Desteğin sadece para transferi olmadığı, para transferinden daha değerli desteklerin de olduğu unutulmamalıdır.

GÜVEN ORTAMI VE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK SAĞLANMALI

Güven ortamı ve öngörülebilirlik her şeyden daha değerlidir.

Sanayicin maliyetinin artışına hükümet değinmiyor. Elektrik fiyatları sanayide yüzde 72 arttı,üç ay üst üste elektriğe zam yapıldı. Yılbaşına iki ay kala Hazine ve Maliye Bakanının çıkıp yılsonuna kadar zam yok demesi halkla alay etmektir. Bu aynı zamanda yılbaşından sonra zam geleceği imasını da barındırıyor.

Şu anda hem işsizlik hem de enflasyon artıyor. Hükümet günlük olarak insanları oyalamanın peşindedir” ifadelerini kullandı.

“DEVLET SİSTEMİNİ OLUŞTURSUN”

Devletin üretime dayalı ekonomi modeline geçmesi gerektiğini belirten Yanaç, “Devlet indirim yapmaktan ziyade insanların önünü açsın. Devlet, üreticinin iş yapmasını kolaylaştırmalıdır. Devlet doğru sistemi oluşturmalı, düzenleyici görevini yerine getirmeli. Üretim için gerekli şartların düzenlenmesi lazım. “Fiyatları indirin” demekle fiyatlar inmez. Arz ve talebin oluşturduğu piyasa dengesiyle kimse mücadele edemez. Bunların doğru bir şekilde dengelenmesi lazım.

Geleceği kaybediyoruz, maalesef”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın koordinesinde yapılan çağrının ardından "#TürkiyeKazanacak" etiketiyle faaliyete geçen "enflasyonlamucadele.org.tr" internet sitesinden indirim kampanyasına destek verdiğini belirten kurum ve kuruluşların sayısı hızla arttı. Bu kapsamda, birçok büyük firmanın da aralarında yer aldığı 100'den fazla kuruluş kampanyaya destek verdiğini açıkladı. Bakan Albayrak, Türkiye'nin, enflasyonla mücadelesinde başarıya ulaşması için kamu öncülüğünde başlatılan programın, özel sektörün gönüllülük esasına dayalı desteğini hedeflediğini belirtmişti. Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'na katkı sağlamak isteyen tüm firmalara, ürün ve hizmetlerinde yıl sonuna kadar asgari yüzde 10 indirim yapmaları çağrısında bulunulmuştu. Öte yandan, siteye kayıt yaptırmasa da çok sayıda dernek, oda ve şirket de açıklamalarıyla kampanyaya destek verdiklerini bildirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir