• DOLAR 32.523
  • EURO 35.166
  • ALTIN 2493.046
  • ...
Casustu; tahliye edildi. BEKLENEN SON
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSMAİL DALKILIÇ- DOĞRUHABER

Casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ve tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li papaz Andrew Craig Brunson'ın İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşması yapıldı. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Brunson için adli kontrol kararlarının kaldırılması ve 'örgüte üye olmak'tan 10 yıla kadar hapis talep etti. Mahkeme, Brunson'a 3 yıl bir ay 15 gün ceza verdi ancak tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca, Brunson'un ev hapsini ve yurt dışına çıkış yasağını da kaldırdı. Verilen karar kamuoyunda “beklenen son” olarak yorumlandı.

Yaklaşık 2.5 aydır ev hapsinde tutulan ve Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan papaz Brunson'ın İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davasının 4. duruşması yapıldı. İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından Alsancak'taki evinden dün saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alınan Brunson, duruşmanın yapılacağı İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna getirildi. Brunson'ın yargılandığı davayı izlemek üzere ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da duruşma salonuna geldi. Uluslararası medya mensupları ve bazı diplomatların da takip ettiği duruşma için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

DURUŞMANIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN İFADELER

Öte yandan duruşmanın kilit isimlerinden olan Levent Kalkan iddianamedeki 15 Temmuz darbe girişimine katılan bazı FETÖ'cülerin Brunson'ın dua evinde saklandıklarını duyduğunu ve bunu Yılmaz Demircan adlı kişiden duyduğunu söylemişti. Mahkeme Demircan'ı çağırdı ve Kalkan ile yüzleştirdi. Demircan mahkemede "Bu evde ben sadece Korelileri gördüm" dedi. Mahkeme başkanı Kalkan'a "Hani FETÖ'cüler burada kalmıştı demiştin" deyince de Kalkan ilginç bir yanıt verdi ve "Sayın Başkan ben böyle bir şey söylemedim" dedi. Soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Kalkan, "Benim kilise ve yakınında FETÖ'cülerin saklandığı yönünde bir ifadem olmadı" diye konuştu. Kalkan önceden Brunson'ın yardımcısı olan Agit adlı PKK'linin PKK'nin bombacısı olduğunu ve 8 yıl eylemlere katıldığını ve bunu da bir diğer ev arkadaşı olan Volkan Sürer'den duyduğunu söylemişti. Mahkemeye getirilen Sürer'e Kalkan'ın iddiası soruldu. Sürer de "Ben böyle bir şey bilmiyorum, aslında ondan duymuştum bu iddiayı" dedi. Sürer'in konuşması üzerine Kalkan "Çok şaşırdım" dedi. Ardından Sürer verdiği ifadesinde "Ben bombacı mombacı görmedim, ben bomba yapıldığını da görmedim. Ben terörist de görmedim. Benim için Tüm Suriyeliler teröristtir. Ben milliyetçi biriyim" dedi.

BRUNSON: TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM, MASUMUM

Amerikalı Pastör Andrew Brunson'ın yargılandığı davada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Savcı, adli kontrol şartının kaldırılmasını istedi ve Brunson hakkında "terör örgütüne destek" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası talep etti. Savcı ayrıca, Brunson hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının da kaldırılmasını istedi. Beraatini isteyen Brunson ise ''Türkiye'yi seviyorum, masumum'' ifadesini kullandı.

EV HAPSİ VE YURT DIŞI YASAĞI KALDIRILDI

İzmir'de, FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ve ev hapsinde olan ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson'a, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Hükümle birlikte serbest bırakılan Brunson'ın ev hapsi ve yurt dışı yasağı kaldırıldı. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, mahkeme heyeti, verilen aranın ardından kararını açıkladı. Heyet, Brunson'a TCK'nın 220/7 maddesi gereğince 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, hükümle birlikte sanığın ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı.

TRUMP`TAN KARARLA İLGİLİ TWEET

ABD başkanı Donald Trump, Twitter'dan açıklama yaptı. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Donald Trump, Pastör Brunson ile ilgili çok çalışıyoruz ibaresini kullandı. Trump ayrıca "Aklım ve dualarım Pastör Brunson'la. Brunson'ın çok yakında güvenli bir şekilde eve geri dönmesini umuyoruz. Pastör Brunson serbest bırakıldı. Yakında evinde olacak." dedi.

SERBEST KALIR KALMAZ UÇAĞA KOŞTU

Türkiye'nin aylardır konuştuğu dava sonuçlandı. ABD'li rahip Andrew Brunson piyasaların beklediği gibi serbest kaldı. ABD'li rahip Brunson ABD'ye gitmek için mahkemeden ayrılır ayrılmaz uçakla ABD`ye gitti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir