• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İhvan`ın adayı Şatır`ın Veto Edilmesinin Yankıları…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İhvan-ı Müslimin ve partisinin “Hürriyet ve Adalet partisi” Cumhurbaşkanlığı Seçimleri adayı Mühendis Hayrat Şatır’ın veto edilmesi kararı ve özellikle karar öncesinde haberlerin yayılması ardından birkaç saat sonra yüksek seçim komisyonun Şatır’a yaptıkları zulmünü teyit etmesi, ihvan-ı Müslimin cemaati ve çevresinin büyük öfkesine sebep oldu.

Adayların avukatları yüksek Seçim Kuruluna ikna edici bütün delilleri sunarak, itiraz ettiler. Buna rağmen itirazları kurul tarafından reddedildi. Bu da İhvan Cemaati ve Partisi içinde büyük şaşkınlığa sebep oldu. Ayrıca yüksek Askeri Mahkeme de Şatır’ın veto edilmesini dikkate alarak açıkladı. Bu açıklamaları itirazların reddedilmesini büyük ölçüde etkiledi.

Ardından İhvan-ı Müslimin ve Hürriyet ve Adalet Partisi ortak açıklama yaptılar. Açıklamada, daha önceden durumun ciddiyeti farkında olduğunu bunun için Hürriyet ve Adalet partisi başkanı Muhammed Mürsi’yi Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Adaylığı için ihtiyaten yedekte bıraktığını duyurarak, Mürsi’nin aynı programla Şatır’ın yerine geçirildiğini açıkladılar.

İhvan-ı Müslimin Genel Mürşidi Bürosu Üyesi ve Resmi Sözcüsü Doktor Muhammed Ğazlan,  Yüksek Seçim Kurulunun ilk işinde verdiği bu kararını talihsizlik olarak değerlendirerek, cemaatin kendi adayı Muhammed Mürsi’yi destekleyeceğini, şiddete dayanmayan metodu takip etmeye devam edeceğini, ülkeye hizmet etmek için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Aynı şekilde İhvan Genel Mürşidi Bürosu Üyesi Abdülazim Ebu Seyf; “İhvan, Şatır’dan sonra, Mürsi’yi seçim yarışına sürdüğü için endişeli değildir. Seçim propagandasına yoğun bir şekilde başlayacaktır” dedi.  

Şatır’ın seçim Reklam Sorumlusu Doktor Yasir Ali, “Şatır için öngördüğümüz propaganda çalışmalarını aynı şekilde Muhammed Mürsi için devam ettireceğiz. Haret Şatır, Muhammed Mürsiyi en güçlü şekilde destekleyenlerin başında yer alıyor. Bu nedenle propagandaya son vereceğimize dair haberleri şiddetle reddediyorum” dedi.

Doktor Muhammed Mürsi kimdir?

Doktor Muhammed Mürsi 1951 yılında Mısır’ın Şerkiyye bölgesinde doğdu. Muhammed Mürsi, çeşitli dönemlerde şu görevlerde bulundu.

-Kalifonya Üniversitesi öğretim görevlisi

- Zekazik Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesinde dekanlık görevi

- İhvan-ı Müslimin İrşat Bürosu Üyeliği ve cemaat bünyesinde başka siyasi görevler

-2000 -2005 yılları arasında Mısır Parlamentosunda milletvekili olarak yer aldı.

-Şerkiye bölgesi siyonistlere karşı direnme komitesi üyesi

- 30 Nisan 2011 İhvan Şura Meclisi, Mürsi’yi Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkanlığına seçti.

Tutukluluk hayatı

Muhammed Mürsi, Hüsnü Mübarek döneminde birkaç sefer tutuklandı. Bunların ilki bir gösteriye katıldığı için 2006 yılında tutuklandı. Ayrıca Mısır Devrimi sırasında 2011 ‘de tutuklanan İhvan Liderleri arasında yer aldı ve toplamda 12 yıl cezaevinde kaldı.

Hani İzzet

Tercüme: Mücahid Temel

Bu haberler de ilginizi çekebilir