• DOLAR 34.531
  • EURO 36.517
  • ALTIN 2878.935
  • ...
Bu konferansta yapay zeka konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen programa DeepCon Kurucularından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli Eğitim Bakanı Danışmanı Doç. Dr. Hilmi Çolakoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Figen Kılıç, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, Merve Ayyüce Kızrak, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Programın açılışında konuşan BTK İkinci Başkanı Figen Kılıç, “Bilgi teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte günlük hayatımızda da gelişmeler oluyor. Teknolojik gelişmeler bu değişikliklere ayak uydurmaya zorunlu kılıyor. Bu gelişmelerle birlikte verilerin üretilmesi, işlenmesi, depolanması ve bu verilerin pazarlanabilir bilgiye dönüşmesi büyük bir önem arz ediyor. Bildiğiniz gibi günümüzün petrolü artık veri. Veriyi işleyebilen, bunu dönüştürüp pazarlayabilen ülkeler artık daha güçlü. Yaşam tarzımızla birlikte gelişen teknoloji ile dönüşüm ve dijitalleşme de hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oluyor” dedi.

“TÜRKİYE`NİN VERİSİ TÜRKİYE`DE KALMALI”

Günümüzde yürütülen çalışmaların zamandan ve mekandan bağımsız olduğunu dile getiren Kılıç, “Dünya ile birlikte hareket etmemiz için siz gençlerin birden fazla alanda kendisini geliştirmesi gerekiyor. BTK olarak biz teknolojiyi takip ediyoruz ve kullanmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte asıl vazifelerimizden olan regülasyonları da takip ediyoruz. Özellikle makine öğrenmesi, yapay zeka ve kişisel verilerin gizliliği konusunda düzenlemeleri sürekli takip ediyoruz. Algoritma etiğiyle birlikte yeni sorular gündeme geliyor. Görünen o ki yeni teknolojilerle beraber sosyal etkiler ve etik konusunda ciddi oranda tartışılan konular arasında olacak. Birlikte çalıştığımız kurumlar ve operatörler olarak da misyonumuz şu: Türkiye`nin verisi Türkiye`de kalmalı. Ve biz bu veriyi bilgiye dönüştürerek bunu başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

“MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ ÜLKEMİZ İÇİN OLMAZSA OLMAZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da konuşmasında “Biz Bakanlık olarak yapay zekayı ve günümüzde konuşulan pek çok teknolojiyi milli teknoloji hamlesi içerisinde anlamlandırıyor ve değerlendiriyoruz. Milli teknoloji hamlesi ülkemizin kalkınması ve hedeflerine ulaşması için olmazsa olmaz bir çerçevenin adı. Bu hedef doğrultusunda iki şey bizim için çok önemli: Mutlaka yüksek teknoloji ürünlerini milli ve özgün olarak, özellikle bağımsızlığımız için stratejik önem taşıyan ürünleri geliştirme ve üretmenin adı olmalı milli teknoloji hamlesi. Bir başka açıdan da küresel rekabette bizi öne çıkaracak, iktisadi puanımızı arttıracak ve böylece dünyada yükseltmekte olduğumuz küresel adalet sesini başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, milletçe yükseltmekte olduğumuz dünyada tüm mazlumların hakkını yükseltmek için çalışmalıyız ve bunun adıdır milli teknoloji hamlesi” ifadelerine yer verdi.

“YAPAY ZEKANIN “CERN” İNİ KURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Verilerin genelleştirilmesi ve laboratuvar ortamının kurulması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Gelişmekte olan teknolojilere liderlik etmenin temelini üstün araştırma kabiliyetleri oluşturmaktadır. Bu kabiliyetin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi, hem temel hem de uygulamalı araştırmalarda nitelikli insan kaynağı profilini zorunlu kılmaktadır. Araştırma yetkinliklerinin artırılması, küresel ilerlemelerin incelenmesi, uluslararası işbirliğinin teşvik edilmesi konularında Bakanlık olarak gerekli farkındalık ve bakış açısına sahibiz. Uzman ekiplerimizle birlikte “anlık araştırma projeleri” ni takip etmekte, Yapay zekanın adeta “CERN” ini kurmak için ortak bilgi işlem altyapılarını geliştirilmesine önem vermekteyiz” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir