Eğitimde geri dönüş olmasın
Yeni eğitim-öğretim yılı bir takım tartışmaların gölgesinde başladı. Kemalist sistemin bir dayatması olan resmi bayramların okullara geri döndüğü günlerde bazı çevreler kaldırılan andımız uygulamasının da getirilmesini istedi. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Ali Doyar, Toplumun inanç ve değerleriyle barışık bir eğitim sisteminin olması gerektiğini sürekli bir şekilde vurguluyoruz. Atılan olumlu adımlardan geriye dönüşü doğru bulmuyoruz. dedi.
M. Erkan Yavuz- Muhsin Şenol-DOĞRUHABER
Okul zili çaldı 18 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen önceki gün ders başı yaptı. Eğitim-öğretim yılı başlamadan yayımlanan yönetmelikler bazı tartışmaları yeniden alevlendirdi. Kemalist sistemin dayatması olan resmi bayramların okullara geri dönmesinin ardından bazı çevreler andımızın da geri getirilmesini istedi. Eğitimde atılan olumlu adımlardan geri dönülmesini doğru bulmuyoruz diyen HÜDA PAR Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Doyar, “Atılan olumlu adımlardan geriye dönüşü doğru bulmuyoruz. Atılan adımlar yasal güvenceye alınmalıdır.” Şeklinde konuştu.
“SİSTEMİN TÜMDEN BİR DEĞİŞİME İHTİYACI VAR”
Önceki gün ders başı yapan öğrenci ve öğretmenlere başarılar dileyerek konuşmasına başlayan HÜDA PAR Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Doyar, “Toplumun inanç ve değerleriyle barışık bir eğitim sisteminin olması gerektiğini sürekli bir şekilde vurguluyoruz. Bu konularda hazırladığımız raporlar var. Geçtiğimiz yıllarda kitapları inceledik ve bunları raporlaştırdık. Müfredatı aynı şekilde inceledik ve raporlaştırdık. Bunları hem ilgili yetkililere verdik hem de kamuoyuyla paylaştık. Başkanlık sisteminden önce Sayın Cumhurbaşkanı ‘yeni sistemle birlikte elimiz güçlenecek daha iyi adımlar atacağız` diyordu. Bu açıklamalardan sonra toplumun beklentisi de haliyle büyük oldu. Eğitim alanında da atılması gereken adımlar noktasında beklentiler yüksektir. Ders kitaplarının hazırlanmasından tutun da müfredata yerleştirilecek konulara kadar sistemin tümden bir değişime ihtiyacı var. Ama bunlar yetmiyor, öğretmenlerin yetiştirilmesi konusunun da ele alınması gerekiyor. Müfredat ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın ve kitapların içeriği ne kadar güzel olursa olsun, toplumun değerleriyle uyuşmayan bir öğretmen sınıfa girdikten sonra öğrenciye istediği şekilde konuları işler, biz buna sürekli dikkat çektik.” dedi.
“KALDIRILAN BAZI UYGULAMALAR GERİ GETİRİLDİ”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk`un ilk açıklamalarında bu konulara değinerek güzel olacak gibi sözler söylediğini hatırlatan Doyar, “Ama maalesef yeni bakanın gelmesinden sonra gördük ki daha önce toplum olarak karşı çıktığımız, HÜDA PAR olarak da itiraz ettiğimiz bazı konularda geriye dönüş yaptı. Kaldırılan bazı uygulamaları geri getirdi. Mesela; Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği`nde değişiklik yapılarak resmi bayramların okullarda kutlanması ve bunlarla ilgili tören yapılması uygulaması geri getirildi. Bu ülkenin sadece resmi bayramları yoktur, o zaman dini bayramlar da okullarda törenle kutlansın. Doğrusu bunlar bizde endişe meydana getirdi. Acaba geriye mi dönüyoruz diye düşündürdü. İnşallah böyle olmaz. Okullar artık tekçi ve milliyetçi zihniyetin aşılandığı ve dayatıldığı mekanlar olmaktan çıkmalıdır. Aksi halde ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın, bu değişiklikler eğitim sistemini de öğrencileri de geliştirmez. Bu arada karma eğitim ile ilgili bir gelişme oldu ki mahkeme kararıyla bazı okullarda karma eğitim zorunlu olmaktan çıktı. Biz isterdik ki bu yönde bir karar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bütün okullar için alınmış olsun.” ifadelerini kullandı.
“GERİYE DOĞRU BİR ADIM ATILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”
Şu ana kadar yapılan iyi yönde atılan adımların yasal güvence altına alınmadığını ifade eden Doyar, “Netice itibarıyla geriye dönüşü doğru bulmuyoruz. Kılık-kıyafetin serbest olması, karma eğitimin kaldırılması ve bunların yasal güvenceye kavuşturulması gerekir. Aynı şekilde olumlu yönde atılan diğer adımlardan geriye dönüş olmadan yasal güvenceye alınmalıdır. Yasal güvence altına alınmayan her adım, gelen kişilerin iki dudağı arasındaki lafa bakar. İşte bundan dolayı yasal güvence noktasını önemsiyoruz. Bu konuda geriye doğru bir adım atılmasını doğru bulmuyoruz. Eğitim önemli bir sahadır. Geleceğimizi şekillendirecek eğitimdir. Bunlara dikkat edilmesini şiddetle tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.
RESMİ BAYRAMLAR TEKRAR SOSYAL ETKİNLİK YÖNETMENLİĞİNDE
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği`nde değişiklik yapıldı. Kemalizm`in bir dayatması olarak okullarda askeri bir disiplinle yapılan ve çoğu kez öğrencilerin şikâyetçi olduğu resmi bayramlardaki törenler geri getirildi. Okul yönetiminin inisiyatifine bırakılan resmi törenler artık zorunlu olarak her okulda yapılarak adeta öğrencilerin kâbusu haline gelecek. Buna göre, daha önce yönetmelikten çıkarılan okullarda kutlanacak ulusal ve resmi bayramlara 29 Ekim Cumhuriyet bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk`ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı eklendi.
ATATÜRKÇÜLÜK DERSLERE GİRECEK
1 Eylül 2018`de yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'le Atatürkçülük konusunun özellikle üzerinde durulması gerektiği vurgulandı. Yapılan değişiklikle birlikte Atatürkçülük ile ilgili konular öğretmenler kurulunda görüşülecek ve derslerde üzerinde durulması istenecek.