• DOLAR 32.507
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.539
  • ...
Siyasi çözüm birilerini rahatsız etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de bulunan Devlet Başkanlığı Rezidansı'ndaki baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında İdlib'de silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasına karar verdiklerini açıkladı. Putin ile "Suriye" konusunu son olarak Tahran'da düzenlenen 'Üçlü Zirve'de ele alma imkanı bulduklarına dikkati çeken Erdoğan, "Türkiye olarak Tahran'da hassasiyetlerimizi açıkça ifade etmiştik. Bugün ise Tahran'da vardığımız mutabakatı sahada nasıl hayata geçirebileceğimizi müzakere etme imkanını bulduk. Bu çerçevede yaptığımız değerlendirmelerin sonunda, muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını kararlaştırdık. Muhaliler bulundukları alanlarda kalmaya devam edecekler. Buna karşılık Rusya ile birlikte belirleyeceğimiz radikal grupların, söz konusu alanda faaliyet göstermemelerini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

"İDLİB" KONUSUNDA MUTABAKAT İMZALANDI

İki liderin konuşmaları sonrasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından Türkiye ve Rusya arasında "İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı.

PUTİN: AĞIR SİLAHLAR BÖLGEDEN ÇEKİLECEK

Rusya Devlet Başkanı Putin ise "15 Ekim'de silahsızlanma bölgesinde 15-20 km'ye kadar temas hattı üzerinde bir bölge kurmaya karar verdik. Erdoğan'ın teklifi üzerine bölgeden ağır silahlar da çekilecek." dedi. Putin, bölgede Rusya ve Türkiye askerleri tarafından ortak mekanizma kurulacağını bildirdi. 

“İDLİB'E ASKERİ OPERASYON YAPILMAYACAK”

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin`in Soçi kentinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İdlib`deki durumla ilgili konuşan Şoygu, “İdlib`e askeri operasyon yapılmayacak. Konuya ilişkin detaylar Suriye tarafıyla önümüzdeki saatlerde koordine edilecek.” dedi.

“ABD`NİN BEKLENTİLERİ GERÇEKLEŞMEDİ”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan akademisyen Oytun Orhan, ABD`nin Türkiye ve Rusya`nın İdlib konusunda anlaşmaya varamayacağı beklentilerinin boşa çıktığını belirtti. “Amerika`nın İdlib`deki beklentisi Türkiye ve Rusya`nın birlikte çalışmayı başaramaması ve bir çatlak oluşmasıydı.” diyen Orhan, “Böyle bir durumda Türkiye biraz daha Suriye`de Amerika ile çalışmaya açık olabilirdi. Rus kanadından uzaklaşabilirdi. Ama bunun ötesinde bir çatlak oluşursa Amerika`nın İdlib konusunda müdahil olma şansı doğacaktı. Ama Türkiye, Rusya burada bir boşluk bırakmadı. İki aktör, İdlib sorununu birlikte çözme konusunda bir inisiyatif geliştirdi. Bu tabi Amerika`nın alanını daraltan bir durum. Şuanda tamamen Türkiye, Rusya inisiyatifine bırakılmış durumda İdlib meselesi. Bu da dediğim gibi Amerika`nın Suriye`deki oyun alanını daraltıyor. Daha geniş çerçevede de Türkiye`yi Rusya ekseninden biraz daha koparmaya yönelik önümüzdeki beklentisine bir darbe gibi gözüküyor.” ifadelerini kullandı.

“ANLAŞMA RİSK ALTINDA”

Anlaşmayı sabote edecek birkaç risk unsurunun bulunduğunu belirten Orhan, “Anlaşmayı sabote edecek birkaç risk unsuru var. Biri rejim tarafından olabilir. Rejim ve İran`ın anlaşmadan çok memnun olmadığı söylenebilir. Onlar Rusya desteğinde kapsamlı bir beklenti altındaydı. Bu güçlerin provokatif saldırıları olabilir. İdlib`in içerisindeki bazı radikal grupların bu süreci baltalaması söz konusu olabilir, bu da Türkiye açısından bir risk. Türkiye`nin bu gruplarla karşı karşıya gelmesi söz konusu olabilir. Ama bu nokta da Türkiye, Rusya birlikte inisiyatif  üstlenerek çatışmaların büyümemesi ve çatışmasızlığa uymayan tarafları uymaya zorlama konusunda birlikte inisiyatif üstlenmesini bekleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

BM: Taraflar karara saygı duymalı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın danışmanı Jan Egeland, Türkiye ve Rusya'nın İdlib'de silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasına kararına ilişkin, Suriye'de Baas rejimi ve silahlı muhalif gruplara, "saygı duymaları" çağrısında bulundu. Egeland, Erdoğan ile Putin'in yaptıkları görüşme ve liderlerin İdlib'de silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulması kararına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Anlaşmanın İdlib'de yaşayan milyonlarca sivil için bir umut olduğuna işaret eden Egeland, "Türkiye ve Rusya, yerinden edilmiş insanlara yönelik korkunç bir savaşı önleyebilecek plan konusunda hemfikir. Suriye hükümeti ve silahlı muhalif gruplar, anlaşmaya saygı duymalı, kan dökülmesine yol açmamalı ve insani yardımlara izin vermelidirler." ifadesini kullandı.

Suriye'de art arda patlamalar

Anlaşma sonrası ABD ve terör rejimi israil, Lazkiye, Tartus, Humus ve Hama'daki rejim üslerini hedef aldı. Humus ve Lazkiye ile sahil şeridindeki Tartus, Banyas ve Hel Vadisi bölgelerinde patlamalar oldu. Terör rejimi israil'in, Suriye'de Baas rejimine ait 12 askeri noktayı vurduğu iddia edildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, rejime ait Humus'ta 2, Lazkiye'de 4, Banyas'ta 4 ve Hama'daki 47'nci Alay'da 2 olmak üzere toplam 12 patlama meydana geldi. Baas rejimine ait SANA haber ajansı ise askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde, saldırının denizden yapıldığını ve bir kaç füzenin rejimin Hava Savunma Sistemleri'nce vurularak etkisiz hale getirildiğini iddia etti.

ABD VE İSRAİL SAVAŞIN SÜRMESİNİ İSTİYOR

Suriye'de çözüme yönelik atılan her adım sabotajlara maruz kalıyor. İç savaşın sürmesinden nemalanan ABD ve terör rejimi israil kirli emellerine ulaşabilmek için savaşın bitmesini istemiyor. Kısaca ABD ve terör rejimi israil bölgede barış istemiyor ve her barış umudunu baltalayacak eylemlere imza atıyor.

RUS JETİ DÜŞÜRÜLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye`de radardan kaybolan Rus askeri uçağının terör rejimi israil`in hava saldırıları nedeniyle Suriye`ye ait S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Moskova`da gazetecilere yaptığı açıklamada, içerisinde 15 asker bulunan ve anlaşmanın olduğu gün Akdeniz üzerinde radardan kaybolan Rus İl-20 askeri uçağının Suriye rejimine ait S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü söyledi. Terör rejimi israil`in Suriye`ye yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısı nedeniyle uçağın düşürüldüğüne işaret eden Konaşenkov, “israil`in sorumsuz davranışları nedeniyle 15 Rus askeri hayatını kaybetti. Söz konusu durum Rusya-israil ortaklığının ruhunu kesinlikle yansıtmıyor.” dedi. Terör rejimi israil`e ait F-16 savaş uçaklarının, Rusya`ya ait İl-20 uçağını kalkan olarak kullandığını belirten Konaşenkov, Rus uçağının bölgeden uzaklaşabilmesi için gerekli zamanın Suriye`nin söz konusu saldırıyı geç haber vermesi nedeniyle sağlanamadığına işaret etti.

ŞOYGU: SORUMLULUK İSRAİL'E AİT

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Rus askeri uçağının Suriye`ye ait S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürülmesinin ardından terör rejiminin sözde savunma bakanı Avigdor Liberman ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, israil`in “sorumsuz davranışları” nedeniyle 15 Rus askerinin öldüğünü belirten Şoygu, "Tehlikeli olayların engellenmesine yönelik yapılan mevcut anlaşmalara rağmen israil, Suriye`ye yönelik saldırılarından yalnız bir dakika önce Rus tarafını bilgilendirdi." dedi. Suriye`de düşen Rus uçağı nedeniyle İsrail'i suçlayan Şoygu, "Suriye'de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğu İsrail'e ait." ifadesini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir