Sömürge, yıkım, savaş 821 milyon İnsan aç!
Dünyanın bir tarafında israf ve tüketim çılgınlığı yaşanırken, bir diğer tarafında insanlar açlıktan ölüyor. Sömürülen, siyasi istikrarsızlık ve savaşlarla boğuşmaya mahkûm edilen ülkelerin insanları açlık içinde çırpınıyor. Açıklanan son verilere göre, Her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor`. Dünyada yetersiz beslenen insan sayısı 821 milyon kişi` ve bu sayı gün geçtikçe artmaya devam ediyor.
DOĞRUHABER/DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sömürülen, siyasi istikrarsızlık ve savaşlarla boğuşmaya mahkûm edilen mazlum ülkelerin insanları açlık içinde çırpınıyor. Küresel sömürü sisteminin kurbanları olan bu halklar uzatılacak bir yardım eline muhtaç. Açıklanan son verilere göre, ‘Her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor`. Dünyada ‘yetersiz beslenen insan sayısı 821 milyon kişi` ve bu sayı gün geçtikçe artmaya devam ediyor.
"821 MİLYON İNSAN AÇ"
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) iş birliğinde hazırlanan "Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu" başlıklı rapor hazırlandı. Raporun sunumunun yapıldığı FAO'nun Roma'daki genel merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Da Silva, "Ne yazık ki haberler iyi değil. Şunu söylemem gerekiyor ki dünyada açlık çeken insan sayısı üçüncü kez arttı. Geçen yıl 821 milyon insan yetersiz beslenmiş olarak kayıtlara geçti." dedi. Geçen yılki raporun odak noktasının çatışmalar olduğunu hatırlatan Da Silva, bu sene ise iklim değişikliğine yoğunlaştıklarını söyledi.
"5 SANİYEDE BİR ÇOCUK AÇLIKTAN ÖLÜYOR"
Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley, ise "Her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor. Dünyada 300 trilyon dolarlık bir varlık bulunuyorken bu durum kabul edilemez ve affedilemez." dedi. Çatışmanın yanı sıra iklim değişikliğinin etkilerinin de son derece ciddi olduğunu belirten Beasley, 22-23 milyon civarında insanın iklim değişikliğinden etkilendiğini ve bu sebeple yerlerinden edildiğini kaydetti.
"KIRSAL BÖLGELERİ HEDEFLEMELİYİZ"
IFAD Başkanı Houngbo da açlık ve fakirliğin yakın şekilde ilişkili olduğuna dikkati çekti. Bu ikisinin özellikle de düşük gelirli ülkelerde, kırsal bölgelerde görüldüğünü anlatan Houngbo, "Eğer amacımız gerçekten 2030 yılı itibarıyla sıfır açlığa ulaşmaksa çabalarımız kırsal bölgeleri hedeflemeli. Yatırımlar da bu noktada kritik derecede önemini koruyor, bu denli büyük bir probleme cevap verilebilmesi bakımından." diye konuştu.
"HER 9 KİŞİDEN BİRİ AÇLIK ÇEKİYOR"
FAO, WFP, UNICEF, WHO ve IFAD iş birliğinde hazırlanan "Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu" başlıklı raporda, dünyada açlık çeken insan sayısının arttığı vurgulandı. Raporda, "2017 yılında 821 milyona ulaşan dünyadaki aç insan sayısı, her 9 kişiden birine tekabül ediyor." ifadelerine yer verildi. Durumun Güney Amerika ile Afrika'nın çoğu bölgesinde giderek kötüleştiğinin bildirildiği raporda, "İklim değişikliği, yağış modelleri ve tarım sezonlarını etkiliyor. Ayrıca kuraklık ve sel gibi iklime bağlı durumlar da çatışmalar ve ekonomik durgunluklarla beraber açlığın artmasına yol açan başlıca nedenleri oluşturuyor." değerlendirmesinde bulunuldu.
"151 MİLYON ÇOCUK, GELİŞİMİNİ TAMAMLAYAMADI"
2030 yılına kadar açlık ve kötü beslenmenin olmadığı bir dünya elde etmek için gıda sistemleri ile geçim kaynaklarının dayanıklılığı ve adaptasyon kapasitesinin artırılması gerektiğinin anlatıldığı raporda, "2017 yılı itibarıyla yaklaşık 151 milyon 5 yaşın altındaki çocuk, kötü beslenme nedeniyle yaşlarına göre aşırı kısa boya sahipler. 2012'de bu sayı 165 milyondu. Küresel olarak Afrika ve Asya, büyüyememiş çocukların sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 55'ini barındırıyor." ifadeleri kullanıldı.