• DOLAR 32.482
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2420.09
  • ...
Fırsatçılar durmadan fiyat yükseltiyor! Mutfağa ‘Fareler` Dadandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Tamamen yerli üretim olan sebze-meyveler doların yükselişi bahane edilerek fiyatları arttırılıyor. Tarlada veya halde makul fiyatlara satılan bazı ürünler market ve pazarlarda yüksek fiyatlara satılıyor. Yapılan zamlardan en fazla un, yağ ve şeker gibi temel gıda maddeleri nasibini alıyor. Temel gıda maddelerinin marketteki fiyatları son bir ayda ciddi derecede artış gösterdi. Vatandaş bu zamlara karşı önlem alınmasını istiyor.

FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA

Meyve sebzelerde hal fiyatları ile market fiyatları karşılaştırıldığında arada iki ya da üç kat fiyat arttığı görülüyor. Örneğin İstanbul Meyve- Sebze Hal`inde salkım domates kilogramı 3 liraya satılırken Türkiye`nin en büyük market zincirlerinden birinde 7,95`e satılıyor. Bostan patlıcan İstanbul halinde 2 liradan satılırken aynı markette 5,95`e satılıyor. Halde 2 liradan satılan şeftalinin ise 4,95`e satıldığı görülüyor. Marketlerdeki fiyatların bir ay öncesine göre yüzde 50 gibi fahiş bir şekilde arttığı söylenirken hal fiyatlarının ise hiç artmadığı görülüyor. Marketler ve pazarlar arasında da ciddi farklar olduğunun görülmesi akla fırsatçıların iş başında olduğunu getiriyor. Vatandaşın mutfağına dadanan fareler içten içe halkın gıdalarını kemiriyor.

“STOKÇULUĞUN BAŞLADIĞINA DAİR TESPİTLERİMİZ VAR”

Yaklaşık bir ay önce patates ve soğanda oynan oyun şimdi de limonda oynanıyor. Tarlada 1 liraya satılan limon pazar ve market tezgâhlarında 10 liraya kadar yükseldi. Üreticiler yok pahasına ürünlerini sattıklarından dert yanarken vatandaşlar ise fahiş fiyatlardan şikayet ediyor. Geçtiğimiz günlerde stokçuluk yapıldığından söz eden İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz “Piyasada eski bir alışkanlığın, kanunen de suç olan stokçuluğun başladığına dair tespitlerimiz var. Kimi işletmeler ve toptancılar son günlerde ekonomide yaşanan dalgalanmaları fırsat bilerek ürünlerini satmamakta ve haksız kazanç elde etmeye çalışmaktadır” demişti. Bu açıklamadan yaklaşık bir hafta sonra fiyatların artması gerekli önlemlerin alınmadığını gösteriyor.

4 KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 1812 LİRAYA YÜKSELDİ

Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan 'açlık ve yoksulluk sınırı araştırması'nın ağustos ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, bu ay dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden 'açlık sınırı' 1812 lira olarak belirlendi. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen 'yoksulluk sınırı' ise 5.904 lira oldu. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4.26 oranında arttı.  Gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 20.45 oldu.

ASGARİ ÜCRET TEK KİŞİNİN GEÇİMİNİ BİLE SAĞLAYAMIYOR!

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 74 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 241 TL arttı. Yılbaşına göre artış tutarı sırasıyla 204 TL ve 666 TL oldu. Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 308 TL ve aile bütçesine gelen ek yük 1.002 TL arttı. Oysa yılbaşında net asgari ücret sadece 199 TL artışla bütün yıl için aylık net 1.603 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin yürürlüğe girdiği Ocak 2018 ayında 1.989,20 TL olan tek bir işçinin geçimi için yapması gereken aylık harcama bu ay 2.225,54 TL`ye yükseldi. Böylece asgari ücretle aradaki fark 386 TL`den 622 TL`ye yükseldi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN FİYATI ARTTI

Süt, yoğurt, peynir grubunda beklenen zam gerçekleşti ve fiyatlar yüksek oranda arttı. Yapılan hesaplamada sütün litre fiyatı yüzde 13.67 oranında artış gösterirken, yoğurt yüzde 21.04 ve peynir yüzde 17.54 oranında zamlandı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grup ve kıyma, kuşbaşı et fiyatı artış gösterdi. Tavuk kilogram fiyatı da artarken sakatat fiyatı değişmedi. Geçen ay yükselen yumurtanın fiyatında az da olsa düşüş oldu. Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) mevcut stoklar bitmediği için fiyatların değişmediği ifade edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir