• DOLAR 32.522
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2420.556
  • ...
Trump`tan “Brunson” İtirafı “SAVAŞIYORUZ”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Türkiye`ye yönelik ekonomik bir savaş sürdüren Amerika sonunda bunu itiraf etti. ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye`de ev hapsindeki Papaz Andrew Brunson için, "Rahip Brunson'ın serbest kalması için savaşıyoruz" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile kriz konusu olan papaz Andrew Brunson hakkında konuştu. Beyaz Saray`da Evanjelist cemaatini ağırlayan Trump, “Rahip Brunson`ın serbest kalması için savaşıyoruz” dedi. Brunson'u geri getirmeye çalıştıklarını ve bunun için mücadele verdiklerini söyleyen Trump, "Birçok kötü şeyin olmasını önlüyoruz. Aralarında Kuzey Kore'deki bir rahip de olmak üzere rehineleri evlerine döndürdük. Rahip Brunson'ın Türkiye'den serbest kalması için savaşıyoruz. Ve büyük ilerleme kaydettik" dedi. Trump'ın açıklamasının davetliler tarafından coşkuyla alkışlandığı ifade edildi. Bir diğer güçlü alkış ise israil Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasıyla ilgili konuşması sırasında geldi.

SUÇLULUK HİSSETMİYORMUŞ

Kendi yönetimi döneminde 'dini cemaatlere yönelik saldırıların sonlandığını' iddia eden Trump 'ABD hükümetinin yıllarca dini özgürlüğün altını oymayı denediğini ancak o günlerin sona erdiğini' savundu. Evanjelik liderlere kendisini destekledikleri için teşekkür de eden Trump 'suçluluk hissetmediğini çünkü (bu desteğe karşı) çok fazla şeyi geri verdiğini'  söyledi. Toplantıya ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de katıldı. Evanjelistlerin büyük kısmı 2016 ABD Başkanlık Seçimi'nde Trump'a oy vermişti.

35 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Terör ve casuslukla bağlantılı suçlar nedeniyle 35 yıl hapsi istenen ve 2016'dan bu yana tutuklu bulunan ABD'li papaz Andrew Brunson'un ev hapsine kararı verilerek tahliye edilmesinin ardından ABD'den peş peşe yaptırım açıklaması gelmişti. İlk olarak ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını açıklamış, Pence'in hemen ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump ise Brunson'ın uzun süre gözaltında tutulması nedeniyle Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulayacaklarını ifade etmişti.

ABD'DEN SOYLU VE GÜL'E YAPTIRIM KARARI

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı Türkiye'de Aralık 2016'dan bu yana tutuklu olan papaz Andrew Craig Brunson'ın "haksız" bir şekilde gözaltında alınıp tutuklanmasında bakanlıkların taşıdığı sorumluluktan dolayı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya karşı yaptırım kararı aldı. Küresel Magnitsky Yasası kapsamında alınan yaptırım kararına göre Gül ve Soylu'nun bakanlıklarının Türkiye'de "ciddi insan hakkı ihlallerinde" bulunduğu ve buna göre 13818 numaralı Başkanlık Kararnamesi'ne referansla sorumlu tutuldukları kaydedildi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, "Papaz Brunson'ın haksız tutukluluğu ve adli sürecin Türk yetkililer tarafından devam ettirilmesi en basit şekilde kabul edilemez" ifadesini kullandı. Mnuchin sözlerine "Başkan Trump'ın tekrar tekrar ifade ettiği gibi ABD, Türkiye'den Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını beklemektedir" şeklinde devam etti. Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Gül ve Soylu'nun ABD'deki mal varlıkları bloke edilirken, ABD'li kişi ve kurumların bu kişilerle iş yapmasına engel getirildi.

TÜRKİYE`DEN ABD`YE MİSİLLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brunson krizinin ardından ABD'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün ABD'deki mal varlıklarını dondurma kararına karşı mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde yanıt vereceklerini ifade etmişti. Erdoğan, ABD'nin içişleri ve adalet bakanlarının Türkiye'deki mal varlıklarını donduracaklarını açıkladı.

"ABD TÜRKİYE'YE KARŞI CİDDİ BİR SAYGISIZLIK YAPTI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dış politikada son zamanlarda malum gelişmeleri sizler de takip ettiniz. ABD'nin özellikle son İzmir'deki Papaz Brunson olayı ile alakalı attığı adım bir stratejik ortağa yakışmayacak bir adımdır. ABD bu adımla birlikte aslında Türkiye'ye karşı ciddi bir saygısızlık yapmıştır. Ben de arkadaşlarıma talimatı veriyorum. ABD'nin Adalet ve İçişleri bakanlarının Türkiye'deki mal varlıklarını donduracağız. Türkiye'ye saçma sapan yaptırımlarla geri adım attıracağını zannedenler ne bizi ne de milletimizi tanımamıştır. Türkiye ne Avrupa'nın ne de ABD'nin iç siyaset malzemesi olamaz. Bizi diğer devletlerle kimse karıştırmasın.” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir